Technovation: To όραμα της Philip Morris International για μια smoke free εποχή περνάει από το “The Cube”

Technovation: To όραμα της Philip Morris International για μια smoke free εποχή περνάει από το “The Cube”
Το Fortune Greece βρέθηκε στο «Τhe Cube» της Ελβετίας, στην «καρδιά» του μετασχηματισμού της πολυεθνικής, και συνομίλησε με στελέχη της PMI για το «ταξίδι» προς ένα smoke free μέλλον.

Aποστολή Ελβετία – Νεσατέλ

Πριν από κάποια χρόνια η καπνοβιομηχανία κλήθηκε να μειώσει τη βλάβη που προκαλούν τα τσιγάρα, και η Philip Morris International (PMI) αποδέχθηκε την πρόκληση. Από το 2008 η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, την ανάπτυξη, την επιστημονική τεκμηρίωση και την εμπορία μη καύσιμων εναλλακτικών προϊόντων που, παρότι δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και παρέχουν νικοτίνη, η οποία προκαλεί εθισμό, αποτελούν εντούτοις εναλλακτική επιλογή μειωμένης βλάβης σε σχέση με τα τσιγάρα, για τα εκατομμύρια των ενηλίκων που διαφορετικά θα συνέχιζαν το κάπνισμα, όπως αναφέρει η εταιρεία, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτει.

Το σχέδιο του μετασχηματισμού ουσιαστικά εκπορεύεται από την πόλη Νεσατέλ της Ελβετίας, όπου βρίσκεται το «The Cube», το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της PMI, με θέα στην ομώνυμη λίμνη. Είχα την ευκαιρία να το επισκεφτώ πριν από λίγες ημέρες μαζί με δημοσιογράφους από περισσότερες από 30 χώρες, στο πλαίσιο του «Technovation: Smoke-free by PMI», ενός ολοήμερου event με παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η καινοτομία, η τεχνολογία και η επιστήμη στη μείωση της βλάβης. Σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο, που παραπέμπει εξωτερικά σε γραφεία τεχνολογικής εταιρείας και εσωτερικά σε φαρμακοβιομηχανία, πάνω από 400 επιστήμονες και μηχανικοί δημιουργούν νέα προϊόντα και μελετούν τις τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν το όραμα της PMI για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

1/3

«Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν συσσωρευτεί κλινικά και μη κλινικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα smoke-free προϊόντα είναι καλύτερες εναλλακτικές από τα τσιγάρα» δηλώνει ο Jacek Olczak, διευθύνων σύμβουλος της PMI, ο οποίος καλωσόρισε τους επισκέπτες στη σκηνή του Technovation. Και προσθέτει: «Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτήν τη συζήτηση και να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες για τη δημόσια υγεία που προσφέρει η καινοτομία στον τομέα του καπνού και της νικοτίνης. Προχωράμε προς το 2025 με την εξής φιλοδοξία: να γίνουμε μια ως επί το πλείστον smoke-free εταιρεία και τελικά να καταργήσουμε τα τσιγάρα. Αν και ένας μετασχηματισμός αυτού του μεγέθους και πολυπλοκότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μια νυκτί, είμαστε αποφασισμένοι να τον πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μέσα από την εποικοδομητική δέσμευση θα επιταχύνουμε τον ρυθμό της ουσιαστικής και επιδραστικής αλλαγής και θα ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό μας».

Με βάση τους αριθμούς, το όραμα της PMI φέρεται να υλοποιείται, καθώς το 2023 το 32,1% των καθαρών εσόδων του ομίλου προέρχεται από smoke free προϊόντα (περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια τα συνολικά έσοδα το 2022), με στόχο να ξεπεράσει το 50% μέχρι το 2025. Μάλιστα, σε κάποιες αγορές όπως η ελληνική, το ποσοστό αυτό ξεπερνά ήδη το 70%. Συνολικά 24,9 εκατομμύρια είναι ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός ενήλικων χρηστών των smoke-free προϊόντων της PMI, από 21,7 εκατ. το 2021.

Ο Tommaso Di Giovanni, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Επικοινωνίας, PMI, μιλώντας στο Fortune Greece προσθέτει σχετικά: «Πιστεύουμε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων θα αναγνωρίσει τα σχετικά οφέλη των επιστημονικά τεκμηριωμένων smoke-free προϊόντων για τους άνδρες και τις γυναίκες, που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν. Και με αυτήν τη συνειδητοποίηση ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιλέξουν να φέρουν τη ρύθμιση του καπνού στον 21ο αιώνα». Με τον Tommaso τα λέμε ξανά έναν περίπου χρόνο μετά την πρώτη μας συνέντευξη. Παρά τις διαδοχικές συνεντεύξεις με εκπροσώπους του τύπου στο Cube, ο ίδιος μοιάζει ακούραστος και προσηλωμένος στον στόχο του. Εξηγεί ότι για όλο τον οργανισμό ο μετασχηματισμός ήταν μια μεγάλη πρόκληση.

Tommaso Di Giovanni, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Επικοινωνίας, PMI.
Tommaso Di Giovanni, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Επικοινωνίας, PMI.

«Όταν το συζητούσαμε στην αρχή, σκεφτόμουν, “Θεέ μου, πώς θα το κάνουμε να συμβεί;”. Πλέον βρισκόμαστε σε 78 χώρες, μόλις λίγα χρόνια από την έναρξη της προσπάθειας, με 25 εκατομμύρια καταναλωτές, εκ των οποίων το 72% έχουν σταματήσει εντελώς το τσιγάρο. Επενδύσαμε σχεδόν 11 δισεκατομμύρια. Και η αλλαγή είναι πραγματική, εννοώ ότι συμβαίνει. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, ένας στους τρεις πλέον χρησιμοποιεί το IQOS» επισημαίνει.

Tο 32,1% των καθαρών εσόδων της PMI προέρχεται από smoke free προϊόντα

H νέα επένδυση στην Παπαστράτος και το ελληνικό case study

Ο Tommaso Di Giovanni έδωσε το «παρών» τον Φεβρουάριο στην Αθήνα για την ανακοίνωση της νέας επένδυσης της Παπαστράτος ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία οδηγεί στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας και ενισχύει το εξαγωγικό έργο της εταιρείας, φτάνοντας σε συνολική αξία εξαγωγών τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης της PMI στη θυγατρική της, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο με τέσσερις νέες γραμμές παραγωγής, ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο το σύνολο των επενδύσεων της Philip Morris International στην Ελλάδα στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Τον ρωτάω γιατί η Παπαστράτος είναι ένας βασικός «παίκτης» στη συνολική στρατηγική της PMI και η απάντησή του συνοψίζεται στη λέξη «ταλέντο».

«Η Παπαστράτος είναι ένας βασικός “παίκτης” εδώ και αρκετά χρόνια. Στην πραγματικότητα ήμουν εκεί ακριβώς όταν έγινε η εξαγορά. Ήταν μια στιγμή υπερηφάνειας για εμάς, γιατί μιλάμε για μια εταιρεία με ιστορία πολλών χρόνων προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Από τη στιγμή που αναλάβαμε, ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο αυτή την ενσωμάτωση. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι μεγάλο μέρος της διοικητικής μας ομάδας προέρχεται από την Ελλάδα. Πολλά ταλέντα προέρχονται από τη χώρα σας και βρίσκονται πλέον στις υψηλότερες βαθμίδες της PMI. Πρόσφατα ο Χρήστος Χαρπαντίδης ανέλαβε αντιπρόεδρος PMI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι τώρα επικεφαλής ενός πολύ μεγάλου cluster 12 χωρών. Και δεν είναι μυστικό – ακόμη και ορισμένοι από τους ανθρώπους που εργάζονται στην εμπορική διάθεση στις ΗΠΑ είναι, στην πραγματικότητα, ελληνικής καταγωγής. Για εμάς ο μετασχηματισμός της Philip Morris για ένα “μέλλον χωρίς τσιγάρο” είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά και, ταυτόχρονα, πιο πολύπλοκα case studies του σύγχρονου επιχειρείν. Δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα στα οποία ο ηγέτης της αγοράς αποφασίζει να αλλάξει εντελώς το μοντέλο λειτουργίας του υιοθετώντας με επιτυχία έναν πιο βιώσιμο δρόμο τόσο ως προς τα προϊόντα του όσο και ως προς την εταιρική του στρατηγική» συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί η PMI μπορεί να γίνει σαν την Tesla στον κλάδο της;

Η περιήγησή μου συνεχίζεται στους διαδρόμους τoυ Cube και το επόμενο ραντεβού μου είναι με τον Grégoire Verdeaux, Ανώτερο Αντιπρόεδρο Εξωτερικών Υποθέσεων της PMI. Ο Grégoire έχει δώσει ήδη το πλαίσιο της συζήτησης από την τοποθέτησή του στη σκηνή του event, επισημαίνοντας την ανάγκη διαλόγου με τις κυβερνήσεις για τα smoke free προϊόντα και ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου σε πολλές περιπτώσεις.

«Ένας αυξανόμενος αριθμός προοδευτικά σκεπτόμενων κυβερνήσεων αναγνωρίζει ότι οι επιστημονικά τεκμηριωμένες, λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις μπορούν να επιταχύνουν τη μείωση των ποσοστών καπνίσματος. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες γύρω από αυτά τα νέα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της πρόσβασης των νέων, είναι τα ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια. Μια απαγορευτική προσέγγιση θα οδηγήσει μόνο στην προστασία της αγοράς τσιγάρων» εξηγεί και προσθέτει: «Εμείς ζητούμε από τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιταχύνουν την αλλαγή. Αυτό που μπορούν να κάνουν πρώτα απ’ όλα –και είναι το βασικό– είναι να διασφαλίσουν ότι το προϊόν είναι διαθέσιμο. Στη συνέχεια πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν ακριβή μηνύματα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους, κάτι που στην πραγματικότητα η Ελλάδα έκανε πρόσφατα. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ που ενέκρινε ορισμένους ισχυρισμούς σχετικά με το προϊόν αυτό, μετά από επανεξέταση των στοιχείων, κάτι που είναι πρωτοποριακό. Άλλες χώρες έχουν θεσπίσει νομοθεσία, αλλά καμία από αυτές, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, δεν είχε ενεργήσει σχετικά. Και στη συνέχεια, το τρίτο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις (χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο το έχουν κάνει) είναι η ενεργητική εκστρατεία υπέρ της αλλαγής. Αυτό είναι, για μένα, το απόλυτο βήμα. Αλλά πρέπει να πω ότι η Ελλάδα υπήρξε εξαιρετικά πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα».

O Grégoire Verdeaux, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της PMI.
O Grégoire Verdeaux, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της PMI.

Ο Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της PMI επιμένει στο παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία έχει καταφέρει να διανύσει ένα αξιοσημείωτο ταξίδι.

«Θα χρησιμοποιήσω τα στοιχεία του ΠΟΥ, όχι τα δικά μας. Το ποσοστό του πληθυσμού που κάπνιζε στη χώρα σας ήταν στο 55% το 2000. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 30%. Και αυτό συνέβη μέσα σε περίπου 20 χρόνια. Αυτό συνέβη επίσης λόγω και της σημαντικής διείσδυσης των smoke-free προϊόντων. Τα προϊόντα θέρμανσης καπνού της εταιρείας μας χρησιμοποιούνται σήμερα από 450.000 άτομα. Και σήμερα ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι 2,7 εκατομμύρια, που είναι πάρα πολύ μεγάλος, αλλά θα ήταν σχεδόν κατά μισό εκατομμύριο υψηλότερος. Δεν πρόκειται λοιπόν να σας πω ότι τα τσιγάρα θα αποσυρθούν από την ελληνική αγορά μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ φιλόδοξο, αν και με πολιτική βούληση όλα μπορούν να γίνουν. Μιλάμε, όμως, για μια χώρα με πολύ υψηλό ποσοστό καπνίσματος λόγω της κοινωνικής αποδοχής του τσιγάρου, που το μείωσε σχεδόν στο μισό μέσα σε 20 χρόνια. Πρόκειται για μια απίστευτη επίδοση. Και αυτό είναι που προσπαθούμε να τονίσουμε, ότι ναι, είναι εφικτό».

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Grégoire Verdeaux αναφέρει ότι στόχος της PMI είναι μέσα από το σχέδιο μετασχηματισμού της να γίνει μια εταιρεία τεχνολογίας με μη καιόμενα προϊόντα νικοτίνης, αλλά και προϊόντα ευεξίας. Απορρίπτει επίσης τα περί «σκεπτικισμού» για τον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, καθώς οι ίδιοι οι χρήστες των νέων προϊόντων μπορούν να πιστοποιήσουν το είδος της αλλαγής που έφερε στη ζωή τους αυτή η μετάβαση. Εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιθυμίας να επαναξιολογήσουν τη ποιότητα ζωής τους, κάτι που σχετίζεται με ζητήματα όπως η διατροφή, η ενέργεια, ο ύπνος, η άσκηση και η ευεξία.

Κλείνοντας σχολιάζει τον παραλληλισμό μου με όσα συμβαίνουν στη καπνοβιομηχανία με τις αλλαγές στον κλάδο του αυτοκινήτου και την «επανάσταση» της Tesla μέσω της ηλεκτροκίνησης.

«Πρώτα απ’ όλα, είμαστε πολύ πιο προσιτοί από την Tesla και οι συσκευές μας χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να φορτιστούν (γελάει). Αλλά είναι ενδιαφέρουσα η σύγκριση με τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Βέβαια, ως κάποιος που έχει περάσει τη ζωή του στη ρύθμιση της αγοράς, είμαι πάντα προσεκτικός με τη σύγκριση, διότι κάθε αγορά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Αλλά είναι αλήθεια ότι είναι ένας ενδιαφέρων παραλληλισμός λόγω της απόσυρσης του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η Ευρώπη, η οποία έχει μια τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία, κατάφερε να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία για να πει ότι θα αποσύρουμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης από αυτή την ήπειρο ως το 2035. Και αναρωτιέμαι τι συμβαίνει; Γιατί δεν το εφαρμόζουμε το ίδιο για τα τσιγάρα, για τον τρόπο κατανάλωσης νικοτίνης με καύση; Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο γρήγορο. Και εδώ επιστρέφουμε στο θέμα του ανοίγματος στην καινοτομία στον τομέα του ελέγχου του καπνού, ο οποίος είναι ακόμη πολύ, πολύ παραδοσιακός».

24,9 εκατομμύρια: Εκτιμώμενος συνολικός αριθμός ενήλικων χρηστών των smoke-free προϊόντων της PMI

Η στρατηγική βιωσιμότητας και το αποτύπωμα της PMI

Η τελευταία Ενοποιημένη Έκθεση της PMI γνωστοποιεί την πρόοδο που σημειώνει η εταιρεία προς την επίτευξη του σκοπού της να προσφέρει ένα smoke-free μέλλον, εστιάζοντας τους πόρους της στην ανάπτυξη, την επιστημονική τεκμηρίωση και την υπεύθυνη εμπορία smoke-free προϊόντων, που είναι λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα, με στόχο την αντικατάσταση των τσιγάρων το συντομότερο δυνατό και την εξέλιξη της μακροπρόθεσμα σε μια ευρύτερη εταιρεία τεχνολογίας με μη καιόμενα προϊόντα νικοτίνης αλλά και προϊόντα ευεξίας.

Σε αυτή γίνεται εκτενής αναφορά και στη συνολική στρατηγική της πολυεθνικής ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και το πλαίσιο ESG, με την PMI να αναπτύσσει οκτώ στρατηγικές που στοχεύουν στους πιο πιεστικούς τομείς επιπτώσεων της εταιρείας. Για να συνοδεύσει αυτές τις οκτώ στρατηγικές, η εταιρεία έθεσε 11 στόχους, οι οποίοι αποτελούν τη βάση του Οδικού Χάρτη 2025, και 19 βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs) για τη μέτρηση της προόδου μέσω του Δείκτη Βιωσιμότητας. Κάθε KPI ευθυγραμμίζεται επίσης με έναν από τους δύο οδηγούς: βιωσιμότητα προϊόντος (11 KPIs) ή επιχειρησιακή βιωσιμότητα (8 KPIs).

«Οι μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των επιδόσεων μιας εταιρείας με άλλες, συμπεριλαμβάνοντας τη χρηματοοικονομική κοινότητα στις αναλύσεις και τις επενδυτικές αποφάσεις τους. Είναι βασικό για την ακεραιότητα των εκθέσεων της PMI οι πληροφορίες και τα δεδομένα που δημοσιοποιούμε να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την πρόοδο της εταιρείας μας, ακολουθώντας σαφείς μεθόδους υπολογισμού», μας εξηγεί ο Director Sustainability, Activation & Support της PMI, Miguel Coleta.

Πέρυσι, η PMI δημοσίευσε επίσης το πρώτο της Πρωτόκολλο KPI ESG, το οποίο περιλαμβάνει τον ορισμό, τη μεθοδολογία και το πεδίο εφαρμογής καθενός από τους KPI του Δείκτη Βιωσιμότητας ώστε να παράσχει μετρήσιμες, επαληθεύσιμες, συνεπείς και ακριβείς αναφορές σχετικά με την πρόοδο. Η πρόοδος όσον αφορά τις φιλοδοξίες της PMI για τη βιωσιμότητά της συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς το 2022, καθώς επεδίωξε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τόσο των προϊόντων της (τι παράγει) όσο και των λειτουργιών της (πώς παράγει).

Όσον αφορά την κοινωνική πλευρά του αντίκτυπου των προϊόντων της, η εταιρεία συνέχισε να μετασχηματίζει και να υλοποιεί τον σκοπό της∙ επιπλέον, συνέχισε την εφαρμογή προγραμμάτων αποτροπής της πρόσβασης των νέων στα άμεσα και έμμεσα κανάλια λιανικής πώλησης. Έχοντας επίγνωση της σημασίας της μείωσης των απορριμμάτων μετά την κατανάλωση, σημείωσε πρόοδο στην εφαρμογή προγραμμάτων απόσυρσης για τις smoke-free συσκευές και τα αναλώσιμά τους και αύξησε τις δυνατότητες επισκευής των ηλεκτρονικών συσκευών.

Director Sustainability, Activation & Support της PMI, Miguel Coleta.
Director Sustainability, Activation & Support της PMI, Miguel Coleta.

«Η βιωσιμότητα σήμερα αφορά σαφώς το κοινωνικό περιβάλλον, τη διακυβέρνηση, τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τις εξωτερικές τους επιδράσεις. Το γεγονός λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε μια εταιρεία που μετασχηματίζει το επιχειρηματικό της μοντέλο για να γίνει πιο βιώσιμη και ενσωματώνει τη βιωσιμότητα σε ό,τι κάνουμε, επειδή δημιουργούμε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που είναι αρκετά μοναδικό, αποτελεί πραγματικά μια απίστευτη ευκαιρία να κάνουμε πράξη την ιδέα ότι η βιωσιμότητα απαιτεί συστημική αλλαγή» επισημαίνει ο Miguel, στη τελευταία μας στάση στο Cube.

Και προσθέτει: «Αντικαθιστούμε τα τσιγάρα με ένα λιγότερο επιβλαβές προϊόν και καταλήγουμε σε μια στρατηγική με την οποία τελικά μπορούμε να επιτύχουμε έναν καθαρό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Έτσι, χρησιμοποιούμε αυτή την ικανότητα για να εισέλθουμε και στον τομέα της ευεξίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές από τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί στο Cube αφορούν στην τεχνολογία αερολυμάτων, τη μοντελοποίηση ασθενειών και τη χορήγηση φαρμάκων, που είναι μια στρατηγική που έχουμε ανακοινώσει. Αναμένουμε να είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025 σε αυτό το πεδίο» καταλήγει.

Η τελευταία Ενοποιημένη Έκθεση της PMI γνωστοποιεί την πρόοδο που σημειώνει η εταιρεία προς την επίτευξη του σκοπού της να προσφέρει ένα smoke-free μέλλον, εστιάζοντας τους πόρους της στην ανάπτυξη, την επιστημονική τεκμηρίωση και την υπεύθυνη εμπορία smoke-free προϊόντων, που είναι λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα, με στόχο την αντικατάσταση των τσιγάρων το συντομότερο δυνατό και την εξέλιξη της μακροπρόθεσμα σε μια ευρύτερη εταιρεία lifestyle, ευεξίας των καταναλωτών και υγείας.

Σε αυτή γίνεται εκτενής αναφορά και στη συνολική στρατηγική της πολυεθνικής ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και το πλαίσιο ESG, με την PMI να αναπτύσσει οκτώ στρατηγικές που στοχεύουν στους πιο πιεστικούς τομείς επιπτώσεων της εταιρείας. Για να συνοδεύσει αυτές τις οκτώ στρατηγικές, η εταιρεία έθεσε 11 στόχους, οι οποίοι αποτελούν τη βάση του Οδικού Χάρτη 2025, και 19 βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs) για τη μέτρηση της προόδου μέσω του Δείκτη Βιωσιμότητας. Κάθε KPI ευθυγραμμίζεται επίσης με έναν από τους δύο οδηγούς: βιωσιμότητα προϊόντος (11 KPIs) ή επιχειρησιακή βιωσιμότητα (8 KPIs).

«Οι μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των επιδόσεων μιας εταιρείας με άλλες, συμπεριλαμβάνοντας τη χρηματοοικονομική κοινότητα στις αναλύσεις και τις επενδυτικές αποφάσεις τους. Είναι βασικό για την ακεραιότητα των εκθέσεων της PMI οι πληροφορίες και τα δεδομένα που δημοσιοποιούμε να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την πρόοδο της εταιρείας μας, ακολουθώντας σαφείς μεθόδους υπολογισμού», μας εξηγεί ο Director Sustainability, Activation & Support της PMI, Miguel Coleta.

Πέρυσι, η PMI δημοσίευσε επίσης το πρώτο της Πρωτόκολλο KPI ESG, το οποίο περιλαμβάνει τον ορισμό, τη μεθοδολογία και το πεδίο εφαρμογής καθενός από τους KPI του Δείκτη Βιωσιμότητας ώστε να παράσχει μετρήσιμες, επαληθεύσιμες, συνεπείς και ακριβείς αναφορές σχετικά με την πρόοδο. Η πρόοδος όσον αφορά τις φιλοδοξίες της PMI για τη βιωσιμότητά της συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς το 2022, καθώς επεδίωξε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τόσο των προϊόντων της (τι παράγει) όσο και των λειτουργιών της (πώς παράγει).

Όσον αφορά την κοινωνική πλευρά του αντίκτυπου των προϊόντων της, η εταιρεία συνέχισε να μετασχηματίζει και να υλοποιεί τον σκοπό της∙ επιπλέον, συνέχισε την εφαρμογή προγραμμάτων αποτροπής της πρόσβασης των νέων στα άμεσα και έμμεσα κανάλια λιανικής πώλησης. Έχοντας επίγνωση της σημασίας της μείωσης των απορριμμάτων μετά την κατανάλωση, σημείωσε πρόοδο στην εφαρμογή προγραμμάτων απόσυρσης για τις smoke-free συσκευές και τα αναλώσιμά τους και αύξησε τις δυνατότητες επισκευής των ηλεκτρονικών συσκευών.

Τάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece
Τάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece

«Η βιωσιμότητα σήμερα αφορά σαφώς το κοινωνικό περιβάλλον, τη διακυβέρνηση, τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τις εξωτερικές τους επιδράσεις. Το γεγονός λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε μια εταιρεία που μετασχηματίζει το επιχειρηματικό της μοντέλο για να γίνει πιο βιώσιμη και ενσωματώνει τη βιωσιμότητα σε ό,τι κάνουμε, επειδή δημιουργούμε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που είναι αρκετά μοναδικό, αποτελεί πραγματικά μια απίστευτη ευκαιρία να κάνουμε πράξη την ιδέα ότι η βιωσιμότητα απαιτεί συστημική αλλαγή» επισημαίνει ο Miguel, στη τελευταία μας στάση στο Cube.

Και προσθέτει: «Αντικαθιστούμε τα τσιγάρα με ένα λιγότερο επιβλαβές προϊόν και καταλήγουμε σε μια στρατηγική με την οποία τελικά μπορούμε να επιτύχουμε έναν καθαρό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Έτσι, χρησιμοποιούμε αυτή την ικανότητα για να εισέλθουμε και στον τομέα της ευεξίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές από τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί στο Cube αφορούν στην τεχνολογία αερολυμάτων, τη μοντελοποίηση ασθενειών και τη χορήγηση φαρμάκων, που είναι μια στρατηγική που έχουμε ανακοινώσει. Αναμένουμε να είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025 σε αυτό το πεδίο» καταλήγει.

Ιnfo Box: Technovation highlights by the numbers

-24,9 εκατομμύρια: Εκτιμώμενος συνολικός αριθμός ενήλικων χρηστών των smoke-free προϊόντων της PMI (2021: 21,7 εκατ.).

-32,1%: Ποσοστό των καθαρών εσόδων που προέρχονται από smoke-free προϊόντα (2021: 29,5%)

-78: Αγορές στις οποίες διατίθενται προς πώληση τα smoke-free προϊόντα της PMI, εκ των οποίων το 42% σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (2021: 71, 42%)

-10,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ: Αθροιστικές επενδύσεις σε smoke-free προϊόντα από το 2008 (2021: 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ)

– 86%: Ποσοστό ανακύκλωσης των συσκευών IQOS που επιστρέφονται σε κεντρικούς κόμβους ανακύκλωσης (σταθμισμένο μέσο ποσοστό κάθε συσκευής που ανακυκλώνεται) (2021: 86%)

-55%: Ποσοστό καπνού που αγοράζεται χωρίς κίνδυνο καθαρής αποψίλωσης των διαχειριζόμενων φυσικών δασών και χωρίς μετατροπή φυσικών οικοσυστημάτων (2021: 37%)