Jacek Olczak (CEO PMI) στο Fortune Greece: Συντομότερα από ότι νομίζουμε θα δούμε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο

Jacek Olczak (CEO PMI) στο Fortune Greece: Συντομότερα από ότι νομίζουμε θα δούμε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο
Ο επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείας έδωσε το «παρών» στο Delphi Economic Forum και μίλησε στο Fortune για το όραμα της Philip Morris International για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, απαντώντας παράλληλα και σε όσους εκφράζουν σκεπτικισμό (βίντεο).

Η δέσμευση της Philip Morris International (PMI) για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, αντικαθιστώντας τα τσιγάρα με καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, εναλλακτικές, για εκείνους τους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα, χαρακτηρίζεται από την πολυεθνική εταιρεία ως  ένα «τολμηρό όραμα που πρέπει να επικοινωνήσει».

Ο CEO της PMI Jacek Olczak έδωσε το «παρών» στο φετινό Delphi Economic Forum και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποστολή της εταιρείας, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από ορισμένους.

 «Παρά τη μετρήσιμη πρόοδο που σημειώνουμε προς την επίτευξη των στόχων μας, υπάρχει σκεπτικισμός. Δεν θα αφήσουμε, όμως, αυτό να μας σταματήσει. Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε αποφασιστικά στην αξιοποίηση της μεγαλύτερης ευκαιρίας για τη δημόσια υγεία αυτού του αιώνα: της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα» ανέφερε στο Fortune Greece.

 Ο πολυεθνικός όμιλος έχει θέσει ως στόχο τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ενήλικοι καπνιστές έως το 2025 να έχουν στραφεί σε εναλλακτικά της νικοτίνης προϊόντα και να έχουν σταματήσει το κάπνισμα. Μάλιστα, για την επίτευξή του από το 2008 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια στην Έρευνα και Ανάπτυξη, καθώς και στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των προϊόντων.

Για το 2021 τα καθαρά έσοδα από smoke-free προϊόντα έφτασαν στο 29,1% του συνόλου, την ώρα που η εταιρεία προβλέπει ότι μέχρι το 2025 το 50% των εσόδων θα προέρχεται από προϊόντα χωρίς καύση (θερμαινόμενα προϊόντα καπνού-IQOS και το ηλεκτρονικό τσιγάρο). Οι χρήστες του IQOS υπολογίζονται παγκοσμίως σε 21,2 εκατ., εκ των οποίων τα 15 εκατ. σταμάτησαν το κάπνισμα και άρχισαν τη χρήση θερμαινόμενων προϊόντων καπνού. Μάλιστα, στην Ελλάδα, το μερίδιο αγοράς φτάνει στο 15%, καθιστώντας τη χώρα μας μία από τις πιο πετυχημένες αγορές, από τις 71 στις οποίες κυκλοφορεί το νέο προϊόν.

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη, στο πλαίσιο του 7ου φόρουμ των Δελφών με τον Editor in Chief του Fortune Greece Τάσο Ζάχο:

 Κάποια highlights της συνέντευξης:

 Στην ερώτηση για τις ρυθμιστικές Aρχές, τους επιστήμονες και τους καταναλωτές που δεν έχουν πειστεί ακόμα για το όραμα της πολυεθνικής:

 «Ενθαρρύνουμε τον διάλογο και την αξιολόγηση της επιστήμης μας, αλλά και παρέχουμε όλα τα στοιχεία στις ρυθμιστικές αρχές, όπου υπάρχουν και είναι πρόθυμες να διαβάσουν τα ευρήματά μας, όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και κάποιοι άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί».

Για τον στόχο να υπάρξει ολική απαγόρευση των τσιγάρων σε δέκα χρόνια:

«Όλοι πρέπει να έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες. Αλλά μόλις διευκρινίσεις τα όνειρα και τις φιλοδοξίες, τότε κατανέμεις τους πόρους και πιστεύω ότι όλα μπορούν να επιτευχθούν. Αυτό ακριβώς εννοούσαμε λέγοντας ότι μπορούμε να δούμε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο σε δέκα χρόνια από τώρα. Θα είναι οκτώ ή δώδεκα χρόνια; Αυτό δεν είναι πραγματικά το θέμα. Το θέμα είναι ότι δεν θα είναι σε 50 χρόνια από τώρα. Είναι συντομότερο απ’ ό,τι νομίζουμε».

Για τον ρόλο της τεχνολογίας και τη βιωσιμότητα ως μέρος της στρατηγικής της PMI:

«Η μετάβαση από τα παραδοσιακά καιόμενα τσιγάρα, όπως τα ξέρουμε, στα νέα προϊόντα είναι η απόδειξη ότι χτίζουμε μια πιο βιώσιμη επιχείρηση – μια επιχείρηση που βασίζεται σε ένα προϊόν, το οποίο δεν προκαλεί σε τέτοιο βαθμό την ίδια βλάβη, όπως το προηγούμενο. Προφανώς, το προϊόν δεν είναι ακίνδυνο, αλλά είναι πολύ καλύτερο. Δεύτερον, λαμβάνουμε επίσης πολύ σοβαρά υπόψη τη βιωσιμότητα σε όλες τις άλλες πτυχές της επιχείρησής μας, ακόμα κι εδώ στην Ελλάδα».

Για τους παράγοντες που τον παρακινούν ως CEO μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας:

 «Νομίζω ότι το κίνητρο προέρχεται ίσως από το ποιος είμαι, με την έννοια ότι είμαι ένα άτομο με περιέργεια και πολύ ανυπόμονο. Αν κάποιος μου έλεγε ότι μετά από 30 χρόνια στη Philip Morris θα εξακολουθούσα να βρίσκω τον ενθουσιασμό του να ανακαλύπτω νέα πράγματα σε αυτό το στάδιο της καριέρας μου, πριν από μερικά χρόνια θα έλεγα «ξέχασέ το, δεν θα συμβεί ποτέ». Στην πραγματικότητα, συμβαίνει. Το όραμα σε κρατάει παρακινημένο κάθε πρωί να συνεχίζεις και η στρατηγική, που είναι εξαιρετική. Αλλά κάθε μέρα μαθαίνεις, μαθαίνουμε γιατί οι καπνιστές, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν για τον κίνδυνο του καπνίσματος, εξακολουθούν να δυσκολεύονται να υιοθετήσουν τα νέα προϊόντα. Επομένως, πρέπει να βελτιώσουμε τα προϊόντα. Πρέπει να βελτιώσουμε την επικοινωνία. Ή κάποιες ρυθμιστικές αρχές δεν μας πιστεύουν. Αντιμετωπίζουν την επιστήμη σχεδόν σαν θρησκεία».