Τελευταίο «οχυρό» για την κυβέρνηση τα αντίμετρα

Τελευταίο «οχυρό» για την κυβέρνηση τα αντίμετρα
epa05805517 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) and European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici (R), discuss a point prior to the start of a Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 20 February 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Οι δανειστές δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια - Με ποια διαδικασία και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ενεργοποιούνται.

Με «γλυκαντικό» τα αντίμετρα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να περάσει το επώδυνο πακέτο των μέτρων, που φθάνει τα 4 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020 και πλήττει ακόμη και χαμηλόμισθους των 400 ευρώ και χαμηλοσυνταξιούχους των 500 ευρώ.

Οι δανειστές δεν έχουν αφήσει και πολλά περιθώρια επιλογής στην κυβέρνηση για τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς, αποδέχονται πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι για την ενεργοποίησή τους θα απαιτείται η προηγούμενη επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί προϋποθέτει πως το καλοκαίρι του 2018 θα εξεταστεί το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και, με βάση τις προβολές που θα γίνουν, θα αποφασιστεί το ύψος των αντιμέτρων, που θα ληφθούν.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ως αντίμετρα στη μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ συζητούνται η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα και για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από το 22% στο 20%.

Διαβάστε ακόμη: Θολό τοπίο στη διαπραγμάτευση

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%, μέτρο, που το κουαρτέτο εξαρχής προωθούσε μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που όμως δεν προκρίνονται σε αυτή τη φάση.

Μόλις στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που επιτρέπουν οι δανειστές, ποσό που δεν δίνει μεγάλα περιθώρια ελάφρυνσης, ενώ η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα και τη διάθεση ποσού, ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ή ενοικίου.

Στη λίστα με τα αντίμετρα περιλαμβάνονται ακόμη:

-Η υποδοχή όλων των παιδιών από βρεφονηπιακούς σταθμούς, με κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ.

-Η χορήγηση επιδόματος για το 1ο και το 2ο παιδί, συνολιλκής δαπάνης 400-450 εκατ. ευρώ.

-Η μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα και συγκεκριμένα: κατά 50% για συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ μηνιαίως και 100% για συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από τα 700 ευρώ το μήνα.

-Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Προγράμματα για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και για βασικές υποδομές, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Τα αντίμετρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που παραμένουν ανοιχτά στο παρά πέντε του Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαθεί και αυτή η προθεσμία.

Στην περίπτωση που τελικά, επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο και η τεχνική συμφωνία έλθει έως την 7η Απριλίου, το «βαρύ» πακέτο, που πρέπει να ψηφιστεί πιθανότατα μέσα στη Μεγάλη Εβδόμαδα, περιλαμβάνεται η περικοπή του αφορολόγητου από τα 8636 ευρώ στα 5.900 ευρώ  από το 2019.

Υπό διαπραγμάτευση παραμένει το πώς θα γίνει η περικοπή στις συντάξεις, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από το 2019, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα γίνουν σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση ή εάν θα ισχύσουν εφάπαξ, όπως επιδιώκει το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα φθάσουν ακόμη και το 30%, ενώ πλήττονται 900.000 συνταξιούχοι. Οι μεγαλύτερες μειώσεις έρχονται για συνταξιούχους του ΤΕΒΕ και ακολουθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και στη συνέχεια οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τη συμφωνία

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το μέτωπο των εργασιακών, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αμοιβαίες υποχωρήσεις, που φέρουν την κυβέρνηση να αποδέχεται ότι οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να επανέλθουν πριν από το τέλος του προγράμματος, όπως ήταν ήδη ψηφισμένο με το Μνημόνιο, ενώ και το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο διαλλακτικό στο θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων. Συγκεκριμένα, το Ταμείο δέχεται να μη διπλασιαστεί το ποσοστό του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% κάθε μήνα, αλλά εμφανίζεται αμετακίνητο στην απαίτησή του να καταργηθεί η πολιτική έγκριση για να προβεί μια επιχείρηση σε ομαδικές απολύσεις, όπως ισχύει σήμερα.

Οι Ευρωπαίοι επέμειναν μέχρι τέλους και φαίνεται πως κερδίζουν τη μάχη της ΔΕΗ, καθώς επέβαλαν την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, αλλά και τη μεταβίβαση του 17% των μετοχών της επιχείρησης στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, το Eurogroup θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με μία πολιτική απόφαση μέσα στο Μάιο, γεγονός, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Στο απαισιόδοξο σενάριο, πάντως, υπάρχουν ακόμη «σκιές», που θα μπορούσαν να…σύρουν τη συμφωνία για την αξιολόγηση έως τον Ιούνιο, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με το κατά πόσο θα επιμείνει στην απαίτησή του να προσυπογράψει τα μέτρα και η αντιπολίτευση. Πηγές των θεσμών υποστήριζαν ότι «το Ταμείο έχει βάλει το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων» προσθέτοντας όμως πως «δεν γνωρίζουμε εάν θα αποσύρει την απαίτηση εάν φτάσουμε σε μία τελική συμφωνία». Στελέχη του ΔΝΤ, το προηγούμενο διάστημα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η δέσμευση της αντιπολίτευσης ακόμη και με ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, ωστόσο, η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία, τονίζοντας πάντως, πως τα μέτρα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Πηγή: Επένδυση