Τελεσίγραφο 6 μηνών από το Κογκρέσο στο TikTok: Πώληση ή απαγόρευση στις ΗΠΑ

Τελεσίγραφο 6 μηνών από το Κογκρέσο στο TikTok: Πώληση ή απαγόρευση στις ΗΠΑ
ANKARA, TURKIYE - APRIL 20 : In this photo illustration, logo of Tiktok is displayed on mobile phone screen in front of flag of United States, in Ankara, Turkiye on April 20, 2023. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
H κινεζική πλατφόρμα χρησιμοποιείται από περισσότερους από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Μια διακομματική ομάδα Αμερικανών νομοθετών εισήγαγε την Τρίτη νομοθεσία για να δώσει στην κινεζική ByteDance περίπου έξι μήνες για να εκποιήσει τοTikTok ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση στις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την κινεζική ιδιοκτησία της.

Το νομοσχέδιο είναι η πρώτη σημαντική νομοθετική κίνηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης ή του εξαναγκασμού της ByteDance να εκποιήσει τη δημοφιλή εφαρμογή, αφού η νομοθεσία της Γερουσίας για την απαγόρευσή της έμεινε στάσιμη στο Κογκρέσο πέρυσι λόγω των ισχυρών πιέσεων του TikTok.

Ο Μάικ Γκάλαχερ -ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της ειδικής επιτροπής Κίνας της Βουλής των Αντιπροσώπων- και ο εκπρόσωπος Ράτζα Κρισναμοόρθι των Δημοκρατικών είναι μεταξύ των περισσότερων από δώδεκα νομοθέτες που εισηγούνται το μέτρο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε αρχική ψηφοφορία την Πέμπτη.

«Αυτό είναι το μήνυμά μου προς την TikTok: “χωρίστε” με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ή χάστε την πρόσβαση στους Αμερικανούς χρήστες σας. Ο κυριότερος αντίπαλος της Αμερικής δεν έχει καμία δουλειά να ελέγχει μια κυρίαρχη πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε ο Γκάλαχερ.

Το νομοσχέδιο θα έδινε στην ByteDance 165 ημέρες για να εκποιήσει το TikTok, το οποίο χρησιμοποιείται από περισσότερους από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς ή θα καθιστούσε παράνομο για τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και άλλων να προσφέρουν το TikTok ή να παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων σε εφαρμογές που ελέγχονται από την ByteDance, μετέδωσε το Reuters.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν θα επιτρέπει οποιαδήποτε επιβολή κατά μεμονωμένων χρηστών μιας επηρεαζόμενης εφαρμογής.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια απόλυτη απαγόρευση του TikTok, όσο κι αν οι συντάκτες προσπαθούν να το συγκαλύψουν» υποστήριξε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Αυτή η νομοθεσία θα καταπατήσει τα δικαιώματα της πρώτης τροπολογίας 170 εκατομμυρίων Αμερικανών και θα στερήσει από 5 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα στην οποία βασίζονται για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ByteDance.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σημαντικό και ευπρόσδεκτο βήμα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο «για να ενισχύσει περαιτέρω τη νομοθεσία αυτή και να τη θέσει στην ισχυρότερη δυνατή νομική βάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com