Τέλος Αυγούστου το κρίσιμο ραντεβού για χρέος και εποπτεία

Τέλος Αυγούστου το κρίσιμο ραντεβού για χρέος και εποπτεία

Η επόμενη συνάντηση των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση έχει οριστεί για τις 30 Αυγούστου, στο Euroworking Group.

Η επόμενη συνάντηση των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση έχει οριστεί για τις 30 Αυγούστου, στο Euroworking Group.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αναμένεται να αποκαλυφθεί η θέση των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα, ενώ το EWG αναμένται ουσιαστικά να προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς θα αποτελεί την πρώτη σύνοδο που θα γίνει σε καθεστώς Ενισχυμένης μεταμνημονιακής Εποπτείας, σε μία συγκυρία κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρεί να αποκρυσταλλώσει το πακέτο παροχών της ΔΕΘ, ενώ σε αυτή τη Σύνοδο θα οργανωθεί και η πρώτη κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των θεσμών και την ελληνικής πλευράς στην Αθήνα θα είναι και το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, στο επικείμενο Eurοworking Group θα «ακουστούν» και οι θέσεις των κρατών – μελών, των οποίων η Βουλή θα συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για να εγκρίνει τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Ικανοποίηση από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά ης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να προχωρήσει στην τελευταία εκταμίευση προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως η εκταμίευση δείχνει ότι η Ελλάδα «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της» αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση, υιοθετώντας ένα «σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων».

Η εκταμίευση αυτή αποτελεί ένα «τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου», κρίνει η Επιτροπή.

Την αισιοδοξία του για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξέφρασε την Τρίτη και ο γ.γ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κάλιν ‘Ανεφ Γιάνσεν, τονίζοντας παράλληλα πως «η στενή παρακολούθηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ελληνική πλευρά θα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλον».