Τέμπη: Αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπίο μετά την τραγωδία

Τέμπη: Αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπίο μετά την τραγωδία
This aerial drone photograph taken on March 1, 2023, shows emergency crews examining the wreckage after a train accident in the Tempi Valley near Larissa, Greece. - At least 32 people were killed and another 85 injured after a collision between two trains caused a derailment near the Greek city of Larissa late at night on February 28, 2023, authorities said. A fire services spokesman confirmed that three carriages skipped the tracks just before midnight after the trains -- one for freight and the other carrying 350 passengers –- collided about halfway along the route between Athens and Thessaloniki. (Photo by STRINGER / AFP) Photo: AFP
Με σχετική καθυστέρηση η ψήφιση ν/σ ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΝ, μετά το κλείσιμο της Βουλής λόγω πένθους - Σενάρια για την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες.

Η τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει άρδην τα δεδομένα, από το χρονοδιάγραμμα του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης μέχρι το χρόνο των εκλογών.

Αν και δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις κατά το προηγούμενο διάστημα, οι πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να οδεύει σε κλείσιμο εκκρεμοτήτων εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου για να κάνει εκλογές ένα μήνα μετά, 9 Απριλίου. Ωστόσο το δυστύχημα στα Τέμπη σταμάτησε το χρόνο. Παρά την άμεση παραίτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή, με την τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη αλλά και τις παραιτήσεις των διοικήσεων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί ο αρχικός σχεδιασμός για την προσφυγή στις κάλπες. Ήδη αναπτύσσονται σενάρια ενώ αλλάζει η πολιτική ατζέντα ενόψει της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης για τα αίτια της σύγκρουσης, την ανθεκτικότητα των υποδομών, τον έλεγχο και την ασφάλεια των πολιτών.

Σήμερα προτεραιότητα για το Μαξίμου έχει η μέριμνα για τους τραυματίες και η στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Επίσης, στο επίκεντρο είναι η έρευνα για το πώς φτάσαμε στο μοιραίο ανθρώπινο λάθος που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ταξιδιώτες και η απονομή ευθυνών για τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου μέσω ασυρμάτου και σταθμαρχών στην εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση αλλάζουν το επιχειρηματικό μοντέλο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως αποτέλεσμα του έκτακτου συμβάντος, το κλείσιμο της Βουλής μέχρι την Παρασκευή, λόγω εθνικού πένθους, θα καθυστερήσει την ψήφιση μιας σειράς αποφάσεων της κυβέρνησης. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι πριν κλείσει η Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ειδικής εισφοράς από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τις διατάξεις για τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας ρεύματος ανάμεσα σε εταιρείες ρεύματος και βιομηχανίες (PPAs). Στο επίκεντρο είναι επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ρυθμίσεις οφειλών, που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, με το οποίο θα έκλεινε η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, προέβλεπε μεταξύ άλλων:

– Οφειλέτες που απέκτησαν χρέη την περίοδο από 1.11.2021 θα μπορούν να τα εντάξουν σε 36 ή 72 δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ και με επιτόκιο 4,37% και 5,87% αντίστοιχα.

– Οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν, αρκεί να κάνουν τη σχετική αίτηση έως 31.7.2023 και να πληρώσουν δύο δόσεις εφάπαξ. Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται στο 3%. Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν και όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Οι 36 δόσεις είναι άτοκες και οι 37 ή 72 δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%.

– Η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση πληρωμής τελών κυκλοφορίας «με το μήνα» θα δίνει δυνατότητα πληρωμής του 1/12 των τελών για κυκλοφορία του οχήματος για ένα μήνα, των 2/12 για κυκλοφορία 2 μήνες κ.ο.κ..

– Θεσπίζεται επιβράβευση 1.500 έως 2.000 ευρώ για φορολογούμενους που ενημερώνουν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής Appodixi για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

– Συνεχίζεται για όλο το 2023 η επιστροφή ΕΦΚ σε 320.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες.

– Παρατείνεται το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2023. Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής 13% ή υπερμειωμένος συντελεστής 6% στις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, καθώς και στην εστίαση και το τουριστικό πακέτο, μειωμένος συντελεστής στις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και σχολές χορού, μειωμένος συντελεστής 13% στα εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους, εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών για τα οποία ο συντελεστής του φόρου είναι 6%.

– Διατήρηση και για το 2023 της επιστροφής ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: