Τέσσερις στους δέκα Γάλλους διαφωνούν με τη δημοσίευση εικόνων του Μωάμεθ

Τέσσερις στους δέκα Γάλλους διαφωνούν με τη δημοσίευση εικόνων του Μωάμεθ

Τουλάχιστον πέντε νεκροί στον Νίγηρα σε διαδηλώσεις ενάντια στο δημοσίευμα του περιοδικού Charlie Hebdo.

Σε ποσοστό 42% οι Γάλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ ενώ ένας στους δύο (50%) τάσσονται υπέρ του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, σε μια ερώτηση που υπενθυμίζει ότι “ορισμένοι μουσουλμάνοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ”, το 57% απάντησε ότι “δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να συνεχίσουν να δημοσιεύονται τέτοια σκίτσα” ενώ το 42% θεωρεί ότι “θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να αποφεύγεται η δημοσίευση”. Το 1% δεν εξέφρασε άποψη.

Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι: το 50% τάσσεται υπέρ ενός “περιορισμού” της, ενώ το 49% διαφωνεί και το 1% δεν απάντησε στο ερώτημα.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (81%) οι ερωτηθέντες συμφωνούν να χάνουν τη γαλλική υπηκοότητα όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες στο γαλλικό έδαφος. Σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) θεωρούν ότι θα πρέπει “να απαγορεύεται να επιστρέψουν στη Γαλλία οι Γάλλοι πολίτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πήγαν να πολεμήσουν σε χώρες ή περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες”.

Από την άλλη, το 57% των Γάλλων δεν επιθυμεί “άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, την Υεμένη ή τη Λιβύη” και το 63% δεν θέλει “να ενταθούν οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ”.

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 προσώπων στο διάστημα 16-17 Ιανουαρίου.

“Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας” υποστηρίζει ο αρχισυντάκτης του Charlie Hebdo
Ο αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, Ζεράρ Μπιαρ, υπεραμύνθηκε σε συνέντευξή του των αμφιλεγόμενων γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στην προάσπιση της “ελευθερίας της θρησκείας”.

“Κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα σκίτσο του Μωάμεθ, κάθε φορά που σκιτσάρουμε προφήτες ή τον Θεό, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας”, είπε ο Μπιαρ σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση της συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

“Εμείς λέμε ότι ο Θεός δεν μπορεί να είναι πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Πρέπει να είναι μια ιδιωτική μορφή. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας”, πρόσθεσε ο Μπιαρ. “Πρόκειται ασφαλώς για την ελευθερία της έκφρασης αλλά επίσης και για την ελευθερία της θρησκείας. Η ελευθερία δεν πρέπει να είναι πολιτικό επιχείρημα”, υπογράμμισε.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδα απαντούσε σε ερωτήσεις του NBC αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε για το ίδιο θέμα ο πάπας Φραγκίσκος ο οποίος καταδίκασε όσους σκοτώνουν στο όνομα του Θεού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν όρια στην ελευθερία της έκφρασης και ότι δεν μπορεί κανείς να προσβάλει ή να κοροϊδεύει τις θρησκείες.

Νίγηρας: Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις κατά του Charlie Hebdo

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων στον Νίγηρα κατά των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, ανακοίνωσαν οι αρχές, ανεβάζοντας σε δέκα τον απολογισμό των νεκρών στη διάρκεια δύο ημερών βίας.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον πλήθους μουσουλμάνων νεαρών που εκσφενδόνισαν πέτρες, πυρπόλησαν εκκλησίες και λεηλάτησαν καταστήματα στην πρωτεύουσα Νιαμέι, όταν οι αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση μίας συνάντησης στην οποία είχαν καλέσει τοπικοί ισλαμιστές ηγέτες. Ένα αστυνομικό τμήμα δέχθηκε επίθεση και τουλάχιστον δύο αστυνομικά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

“Προσέβαλαν τον προφήτη Μωάμεθ, αυτό είναι που δεν μας άρεσε”, δήλωσε ο Αμαντού Αμπντούλ Κουάχαμπ, ο οποίος έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος Μαχαμαντού Ισουφού δήλωσε ότι και οι πέντε νεκροί ήταν πολίτες∙ οι τέσσερις από αυτούς σκοτώθηκαν μέσα σε πυρπολημένες εκκλησίες ή μπαρ. Είπε ότι θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την υποκίνηση της βίας θα τιμωρηθούν.

“Όσοι λεηλατούν θρησκευτικούς τόπους και τους βεβηλώνουν, όσοι καταδιώκουν και σκοτώνουν τους χριστιανούς συμπατριώτες τους ή ξένους που ζουν στη χώρα μας, δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το Ισλάμ”, είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε, ωστόσο, πως μοιράζεται την αηδία των μουσουλμάνων που αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ και πως η ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να σημαίνει ελευθερία προσβολής θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Η ηρεμία επέστρεψε στους δρόμους της Νιαμέι το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο μία διαδήλωση που εξαγγέλθηκε για την Κυριακή από οργανώσεις της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ένταση. Οι αρχές απαγόρευσαν το Σάββατο την πορεία όμως ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση.

Διαδηλώσεις αναφέρθηκαν επίσης σε πόλεις της περιφέρειας, όπως στη Μαράντι, 600 χλμ. ανατολικά της Νιαμέι, όπου πυρπολήθηκαν δύο εκκλησίες. Άλλη μια εκκλησία και η κατοικία του υπουργού Εξωτερικών πυρπολήθηκαν στην ανατολική πόλη Γκούρε.

Οι κάτοικοι του Νίγηρα, που ανέρχονται σε 17 εκατομμύρια είναι σχεδόν όλοι μουσουλμάνοι, αν και η κυβέρνησή του παραμένει κοσμική.

Χάρη στην επιρροή των μετριοπαθών αδελφοτήτων των Σούφι ο Νίγηρας έχει αποφύγει τις ένοπλες ισλαμικές εξεγέρσεις που έχουν συγκλονίσει τη γειτονική Νιγηρία και το Μαλί, ωστόσο καταγράφονται όλο και μεγαλύτερες διαδηλώσεις από σκληροπυρηνικές μουσουλμανικές οργανώσεις σχετικά με κοινωνικά θέματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο