Τεστ προόδου στο Νταβός για την ελληνική κυβέρνηση

Τεστ προόδου στο Νταβός για την ελληνική κυβέρνηση
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Νταβός. Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τα χρονικά όρια της διαπραγμάτευσης καθορίζονται από το ασφαλιστικό, διαμηνύουν σε κάθε τόνο οι θεσμοί.

Τις διαθέσεις των δανειστών θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει ο Πρωθυπουργός στο Νταβός, αν και τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές, με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, αλλά και με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ, ο Επίτροπος Μοσκοβισί φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί χωρίς μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. Μάλιστα, ενώ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ως θετική, εντούτοις, φρόντισε να χρησιμοποιήσει τον όρο “προσχέδιο”, καθώς και να αναφερθεί στην ανάγκη για περισσότερα στοιχεία από την κυβέρνηση τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το δημοσιονομικό κενό στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και στους προϋπολογισμούς του 2017 και του 2018.

Η θέση αυτή, είναι πολύ κοντά σε εκείνη του ΔΝΤ, ανεξάρτητα από τη διαφορά που υπάρχει στον υπολογισμό της δημοσιονομικής “τρύπας” για την επόμενη τριετία.

Ο φόβοι της κυβέρνησης για καθυστέρηση στην αξιολόγηση φουντώνουν, αφού, όπως είχαν διαμηνύσει εδώ και μήνες οι θεσμοί, δεν πρόκειται να κάνουν “τα στραβά μάτια” στην αξιολόγηση.

Η υποχρέωση για ελάφρυνση χρέους αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση κάνει όλες τις πλευρές πιο προσεκτικές και παράλληλα, πιο αυστηρές, αφού θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία να πιέσουν για μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις με δύο κινήσεις, που ανακοινώθηκαν την ώρα που εκείνος βρισκόταν ήδη στο Νταβός: την πώληση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco, αλλά και την ανακοίνωση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο διορισμός του οποίου καθυστερούσε προκαλώντας τον εκνευρισμό της Τρόικας.

Ωστόσο, όπως λένε πηγές των δανειστών, αυτό σε τίποτα δεν αναιρεί το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει καθόλου ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης και οι κινήσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη ανεξαρτησία της. Το ζήτημα θα τεθεί στην αξιολόγηση, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν ξεκινήσει επαφές στην Αθήνα διαπιστώνουν έλλειψη προόδου και εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα πάρουν πολύ χρόνο.