Τεταμένο το κλίμα στην σύνοδο των G7 λόγω των δασμών Τραμπ

Τεταμένο το κλίμα στην σύνοδο των G7 λόγω των δασμών Τραμπ
epaselect epa06702976 US President Donald J. Trump holds a joint news conference with Nigerian President Muhammadu Buhari in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 30 April 2018. President Trump spoke about his upcoming summit with North Korea, as well as about the Iran nuclear deal. EPA/JIM LO SCALZO Photo:

Η σύνοδος βρίσκεται υπό την «ομηρία» των δασμών – Σφοδρά «πυρά» εναντίον του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ τους δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και για τις χώρες, που είχαν εξασφαλίσει προσωρινή εξαίρεση, ρίχνει βαριά τη σκιά της στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Καναδά.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η Σύνοδος βρίσκεται υπό την «ομηρία» των δασμών, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ήρθε αντιμέτωπος με πυρά από κάθε κατεύθυνση. Οργή στους εταίρους των ΗΠΑ προκαλούν όχι μόνο οι δασμοί αυτοί καθεαυτοί, οι οποίοι θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και το γεγονός ότι αυτοί αποφασίστηκαν στη βάση «ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής. Συγκεκριμένα, δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου στην ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή.

Ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του είναι απομονωμένος στη Σύνοδο. «Θα είμαστε G6 συν ένας» σημείωσε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg, διαμηνύοντας πως οι κινήσεις των ΗΠΑ είναι επικίνδυνες για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Ο Ιάπωνας Τάρο Άσο αναφερόμενος στην κριτική, που δέχθηκε ο Στίβεν Μνούτσιν, είπε χαρακτηριστικά: «Σχεδόν τον λυπήθηκα», για να συμπληρώσει πάντως πως «βέβαια μάλλον οι δασμοί δεν είναι ένα θέμα, στο οποίο θα πρέπει να συμπάσχω με τον Αμερικανό υπουργό». Σύμφωνα με τον Άσο ο Μνούτσιν προέτρεψε μάλιστα τους ομολόγους του να μιλήσουν απευθείας στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του επανέλαβε ότι δασμοί σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά είναι παράνομοι.

Όλοι χάνουν από έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, τονίζει το ΔΝΤ, στον απόηχο της επιβολής δασμών. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει μάλιστα, λυπηρό το γεγονός ότι «οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται σε μια εποχή που η παγκόσμια ανάκαμψη υποστηρίζεται από το εμπόριο».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατήγγειλε «την αμφισβήτηση του τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος» εδώ και δεκαετίες στη βάση «της αρχής της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας». «Σε τελική ανάλυση, αν διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο, αν το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών παραγόντων μειωθεί σημαντικά, αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι οι φτωχότεροι», προειδοποίησε. Όπως εξήγησε, οι πιο φτωχοί είναι εκείνοι που αγοράζουν καταναλωτικά είδη σε χαμηλές τιμές.