«Τετραπλή ασπίδα» Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου – Ιταλίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

«Τετραπλή ασπίδα» Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου – Ιταλίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρακολουθεί τις ομιλίες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπο Πετρίδη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στην Κύπρο ανήμερα της 46ης επετείου της τουρκικής εισβολής εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Πρωτοβουλία Τετραμερούς Συνεργασίας καταδεικνύει τη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας) στους Κανόνες Δικαίου, ενώ αποτελεί ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).

Την εναρκτήρια δραστηριότητα της τετραμερούς πρωτοβουλίας ( σ.σ. την εν εξελίξει από σήμερα αεροναυτική άσκηση EUNOMIA στη Μεγαλόνησο), χαιρέτισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

«Η τετραμερής συνεργασία  Κύπρου Ελλάδας, Γαλλίας  και Ιταλίας καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.). Η εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη  δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα  είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα  περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων επιφανείας και αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Η τετραμερής πρωτοβουλία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία. Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η συμμετοχή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε πως τρία γαλλικά αεριωθούμενα Rafale και μια φρεγάτα εξοπλισμένη με ελικόπτερο θα συμμετάσχουν στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.