Τεχνητή νοημοσύνη: Είναι οι CEO των δημοφιλών startup οι νέοι ροκστάρ;

Τεχνητή νοημοσύνη: Είναι οι CEO των δημοφιλών startup οι νέοι ροκστάρ;
(FILES) Sam Altman, CEO of OpenAI, speaks during The Wall Street Journal's WSJ Tech Live Conference in Laguna Beach, California on October 17, 2023. OpenAI, the company that created ChatGPT a year ago, said November 17 it had dismissed CEO Sam Altman as it no longer had confidence in his ability to lead the Microsoft-backed firm. Altman's shock departure "follows a deliberative review process by the board, which concluded that he was not consistently candid in his communications with the board, hindering its ability to exercise its responsibilities," a statement said. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP) Photo: AFP
Η Mistral AI είναι μια γαλλική νεοφυής επιχείρηση που μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γνωστούς διευθύνοντες συμβούλους της τεχνολογίας να κατακλύζονται από θαυμαστές ή ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που αναζητούν επαφές σε βιομηχανικά συνέδρια σε όλο τον κόσμο.

Αλλά δεν ήταν τα ονόματα υψηλού προφίλ που κατακλύστηκαν. Αντιθέτως, ήταν οι ιδρυτές μερικών από τις πιο καυτές και νεότερες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που έλαβαν όλη την προσοχή – και προσπάθησαν να την απομακρύνουν.

Η VivaTech, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας στην Ευρώπη, απόλαυσε την παρουσία του Άρθουρ Μανς, του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Mistral AI και του διευθύνοντος συμβούλου της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι.

Η Mistral AI είναι μια γαλλική νεοφυής επιχείρηση που μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και την υποστήριξη της Microsoft.

Η εταιρεία αποτιμάται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αρκετές πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι αναζητά περισσότερη χρηματοδότηση με αποτίμηση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αστρονομική άνοδος της Mistral AI, η οποία αναπτύσσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζουν πολύ με το OpenAI, έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Αφού ολοκλήρωσε το πάνελ του στην επίσημη σκηνή της VivaTech μπροστά στο κοινό την Τετάρτη, τον έβγαλαν γρήγορα από την αίθουσα αναμονής για τους ομιλητές και τον οδήγησαν σε μια διπλανή αίθουσα συνεδριάσεων. Η αίθουσα των ομιλητών βρίσκεται σε ένα αποκλειστικό και περιορισμένης πρόσβασης τμήμα της εκδήλωσης VivaTech που ονομάζεται Viva Lounge.

Μόλις τελείωσε η συνάντησή του, ο Μανς απομακρύνθηκε πολύ γρήγορα από τον χώρο από τους δύο συνεργάτες του, οι οποίοι έφυγαν τρέχοντας από την πίσω έξοδο. Φαίνεται ότι οι συνεργάτες του Μανς δεν ήθελαν να τον πολιορκήσουν οι εκπρόσωποι του Τύπου ή άλλοι εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων. Ένα άτομο κατάφερε πολύ σύντομα να προσλάβει τον Μανς με χειραψία.

Ο Αμοντέι της Anthropic συγκέντρωσε επίσης μεγάλη προσοχή. Μόλις τελείωσε η συνεδρία του στη σκηνή του VivaTech την Τετάρτη, βγήκε από το Viva Lounge και τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου, καθώς και πολυάριθμες κάμερες – που πιθανότατα ανήκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Amazon έχει επενδύσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic, η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2021.

Τόσο η Mistral AI όσο και η Anthropic είναι εμβληματικές του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες AI φαίνεται να μπαίνουν στο προσκήνιο εν μία νυκτί, χάρη στις μαζικές επενδύσεις από εξέχοντες γίγαντες του κλάδου και τον θόρυβο γύρω από την τεχνολογία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, για παράδειγμα, έχει γίνει πολύ πιο γνωστή φιγούρα, καθώς η εταιρεία του αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς και η τιμή της μετοχής της συνεχίζει το ξέφρενο ράλι της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com