Τεχνητή νοημοσύνη και ναυτιλία: Πώς μπορεί κάθε σκάφος να «σώσει» 100.000 δολάρια ετησίως;

Τεχνητή νοημοσύνη και ναυτιλία: Πώς μπορεί κάθε σκάφος να «σώσει» 100.000 δολάρια ετησίως;
Photo: pixabay.com
Η ναυτιλία είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση περίπου του 90% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η παγκόσμια εμπορική ναυτιλιακή βιομηχανία θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 47 εκατομμύρια τόνους ετησίως με την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα, όπως έδειξε την Τρίτη μελέτη της αυτόνομης ναυτιλιακής νεοφυούς εταιρείας Orca AI.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για ελιγμούς και απόκλιση της διαδρομής από κοντινές συναντήσεις με θαλάσσιους στόχους υψηλού κινδύνου, όπως πλοία, σημαδούρες και θαλάσσια θηλαστικά, ειδοποιώντας το πλήρωμα σε πραγματικό χρόνο, μετέδωσε το Reuters.

Το μερίδιο στις εκπομπές άνθρακα

Η ναυτιλία, που είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση περίπου του 90% του παγκόσμιου εμπορίου, συμβάλλει σχεδόν κατά 3% στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της ρύπανσης.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός στοχεύει στη μείωση των εκπομπών κατά 20% έως το 2030, στόχος που απειλείται από τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα μέλη του πληρώματος στη γέφυρα, ενώ όσοι βρίσκονται στη γέφυρα θα έχουν μειωμένο φόρτο εργασίας και περισσότερη προσοχή για να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα καθήκοντα πλοήγησης, βελτιστοποιώντας το ταξίδι και μειώνοντας τα καύσιμα και τις εκπομπές», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Orca AI, Γιάρντεν Γκρος.

«Μακροπρόθεσμα, θα ανοίξει την πόρτα στην πλήρως αυτόνομη ναυτιλία» συμπλήρωσε.

Τα οφέλη

Οι παγκόσμιες ναυτιλιακές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι έφτασαν τους 858 εκατομμύρια τόνους το 2022, σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Αναφέρονται κατά μέσο όρο 2.976 θαλάσσια περιστατικά ετησίως, όπως έδειξε η μελέτη της Orca AI.

Η μείωση των παρεκκλίσεων στις διαδρομές θα μπορούσε να βοηθήσει τα πλοία να εξοικονομήσουν 38,2 εκατομμύρια ναυτικά μίλια ετησίως από τα ταξίδια τους, εξοικονομώντας κατά μέσο όρο 100.000 δολάρια σε κόστος καυσίμων ανά πλοίο, σύμφωνα με την έκθεση της Orca AI.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις στενές συναντήσεις κατά 33% στα ανοικτά ύδατα, αναφέρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com