Θα επιστρέψουμε ποτέ στο γραφείο;

Θα επιστρέψουμε ποτέ στο γραφείο;
Photo: pixabay.com

του Lance Lambert

Πρόσφατα η Amazon ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την επαναλειτουργία των εταιρικών της γραφείων τουλάχιστον μέχρι το 2022. Δεν είναι η μόνη: Οι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένου του Fortune, σε όλο τον κόσμο καθυστερούν τις εντολές επιστροφής στα γραφεία, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να σπέρνει την καταστροφή.

Κάπου εδώ τίθεται το ερώτημα: Μήπως όσο περισσότερο περιμένουν οι εταιρείες να επαναφέρουν το προσωπικό, τόσο λιγότερο πιθανό είναι αυτοί να θέλουν να επιστρέψουν;

Για να μπορέσουμε να πάρουμε μια ιδέα για το πώς αλλάζει η στάση των ανθρώπων απέναντι στην εργασία, το Future Forum, μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από τη Slack, έδωσε στο Fortune Analytics αποκλειστική πρόσβαση στην πρόσφατη έρευνά του σε περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους γνώσης ή εξειδικευμένους υπαλλήλους γραφείου από όλο τον κόσμο.

Οι αριθμοί που πρέπει να γνωρίζετε

24%

… των εργαζομένων γνώσης θα προτιμούσαν να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Όταν η Slack έκανε αυτή την ερώτηση τον Δεκέμβριο, το αποτέλεσμα ήταν 17%.

14%

… των εργαζομένων γνώσης θα προτιμούσαν να είναι πλήρως απομακρυσμένοι. Όταν η Slack έκανε αυτή την ερώτηση τον Δεκέμβριο, το αποτέλεσμα ήταν 20%.

19%

… των εργαζομένων γνώσης άνω των 60 ετών επιθυμούν να είναι πλήρως απομακρυσμένοι. Μεταξύ των εργαζομένων ηλικίας 18 έως 29 ετών, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 10%.

31%

… των εργαζομένων γνώσης ηλικίας άνω των 60 ετών θέλουν να είναι αυτοπροσώπως στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Μεταξύ των εργαζομένων ηλικίας 18 έως 29 ετών, το ποσοστό αυτό είναι 19%.

Η μεγάλη εικόνα

  • Το υβριδικό σύστημα θα κερδίσει. Αυτή είναι η θέση του Fortune Analytics εδώ και αρκετό καιρό. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν αυτή την άποψη.
  • Καθώς η πανδημία παρατείνεται, περισσότεροι εργαζόμενοι θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο. Από τον Δεκέμβριο, έχουμε δει μια αύξηση +8 ποσοστιαίων μονάδων στους εργαζομένους που θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο. Κατά την ίδια περίοδο, είδαμε μείωση κατά -6 ποσοστιαίες μονάδες στους εργαζομένους που θέλουν να είναι πλήρως απομακρυσμένοι.

Μερικά βαθύτερα συμπεράσματα

  1. Το υβριδικό σύστημα εξακολουθεί να είναι η νούμερο 1 επιλογή

Ακόμη και προτού η μετάλλαξη Δέλτα βάλει ταφόπλακα στα σχέδια των εταιρειών για επιστροφή στη δουλειά, φαινόταν ότι η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας με φυσική παρουσία θα πέθαινε. Ή, τουλάχιστον, θα ήταν προαιρετική. Και πάλι, η Slack διαπίστωσε ότι υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία σε όλο τον κόσμο που ευνοεί την υβριδική εβδομάδα εργασίας. Μεταξύ των παγκόσμιων εργαζομένων γνώσης, το 26% προτιμά τις 3-4 ημέρες παρουσίας στο γραφείο, ενώ το 23% δηλώνει ότι θα ήθελε να περνάει 1-2 ημέρες αυτοπροσώπως στο γραφείο την εβδομάδα.

 

Με απλά λόγια, όλες οι ενδείξεις εξακολουθούν να μας λένε ότι οι υβριδικοί χώροι εργασίας αποτελούν τη νέα κανονικότητα.

  1. Οι νέοι εργαζόμενοι τα θέλουν όλα

Οι νέοι επαγγελματίες – στην προκειμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι ηλικίας 18 έως 29 ετών – είναι λιγότερο πιθανό να θέλουν να είναι πλήρως απομακρυσμένοι. Μόλις 1 στους 10 θέλει μια πλήρως απομακρυσμένη εργασία. Σημαίνει αυτό ότι ανυπομονούν να επιστρέψουν στο γραφείο; Όχι ακριβώς. Οι εργαζόμενοι ηλικίας 18 έως 29 ετών είναι επίσης οι λιγότερο πιθανοί να δηλώσουν ότι θέλουν πέντε ημέρες την εβδομάδα παρουσία στο γραφείο. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των νέων επιθυμεί έναν υβριδικό ρόλο (71%).

Η συντριπτική αποδοχή ενός υβριδικού μοντέλου από τη νέα γενιά προστίθεται στον κατάλογο των λόγων για τους οποίους το Fortune Analytics πιστεύει τόσο πολύ ότι αυτή η τάση θα επιταχυνθεί.

  1. Μας λείπει ο ένας στον άλλον

Μεταξύ των εργαζομένων που θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο, το 33% αναφέρει τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους ως τον υπ’ αριθμόν 1 λόγο. Ακολουθεί το 25% που επέλεξε τη συντροφικότητα με τους συναδέλφους.

Αυτό που είναι επίσης χαρακτηριστικό είναι το τι δεν ανέφεραν: Την παραγωγικότητα ή την απόδοση. Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν για τους ανθρώπους και όχι για τη δουλειά.

Πηγή: fortune.com