Θα φέρει το τέλος της Tesla η μείωση στις τιμές των οχημάτων;

Θα φέρει το τέλος της Tesla η μείωση στις τιμές των οχημάτων;
Tesla logo displayed on a phone screen and Elon Musk's Twitter account displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Poland on April 24, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι κινήσεις του Έλον Μασκ προβήματίζουν επενδυτές και καταναλωτές.

του Steve Mollman

Οι επενδυτές που ανησυχούν για το μέλλον της Tesla μάλλον δεν καθησυχάστηκαν όταν η εταιρεία μείωσε τις τιμές των οχημάτων έως και 20% την Πέμπτη. Εκτός από την οργή των πελατών που αισθάνθηκαν «εξαπατημένοι» αφού αγόρασαν οχήματα σε προηγούμενες υψηλότερες τιμές, η κίνηση αυτή έχει κάνει πολλούς παρατηρητές της Tesla επιφυλακτικούς από την αλλαγή της τιμής των οχημάτων και τις έκδηλες αστοχίες τόσο της εταιρείας όσο και του διευθύνοντος συμβούλου της, Elon Musk.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Tesla δημοσίευσε στοιχεία για τις παραδόσεις νέων οχημάτων που ήταν κατώτερες των προσδοκιών της Wall Street, παρά το γεγονός ότι προσέφερε εκπτώσεις στους καταναλωτές στις ΗΠΑ.

Η Brianna Wu, μηχανικός λογισμικού και πρώην υποψήφια για το Κογκρέσο, μοιράστηκε τις σκέψεις της την Παρασκευή σε ένα tweet στο Twitter σχετικά με τη μείωση των τιμών της Tesla και τις επιπτώσεις της.

Η Wu είναι μόνιμη πηγή πίεσης για τον Musk. Τον περασμένο μήνα, τον προκάλεσε να δημοσιεύσει μια δημοσκόπηση στο Twitter ρωτώντας αν ο κόσμος ήθελε να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter εν μέσω της χαοτικής ανανέωσης του κοινωνικού δικτύου. Το έκανε, και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είπε ότι έπρεπε να παραιτηθεί. Στη συνέχεια ο ίδιος υποσχέθηκε να παραιτηθεί μόλις βρει κάποιον «αρκετά ανόητο για να αναλάβει τη δουλειά».

Επίσης, τον επέκρινε για την τεράστια πτώση της αξίας της προσωπικής του περιουσίας το 2022, γράφοντας στο Twitter: «Δούλεψες σκληρά φέτος και έχασες πάνω από 200 δισεκατομμύρια. Πιστεύω ότι φέτος θα ξεπεράσεις τον εαυτό σου με ακόμα χειρότερες αποφάσεις».

Εκείνος έγραψε, «Ευχαριστώ που μου πλήρωσες 8 δολάρια», ως απάντηση στο γεγονός ότι χρησιμοποιούσε τη συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue.

Στην αρχή του μηνύματός της στο Twitter την Παρασκευή, η Wu έγραψε: «Η μείωση των τιμών των οχημάτων της Tesla κατά 13.000 δολάρια θα καταστρέψει την εταιρεία μακροπρόθεσμα… Για αρχή, το περιθώριο κέρδους σε κάθε αυτοκίνητο θα πέσει κατακόρυφα, επηρεάζοντας σημαντικά τα έσοδά της. Αναμένονται να αυξηθούν οι πωλήσεις, αλλά τα κέρδη θα μειωθούν πολύ».

Η ίδια προσέθεσε αργότερα: «Πώς η Tesla ανεβάζει τις τιμές της σε mainstream μοντέλα; Δεν έχουν κανένα νέο μοντέλο στον ορίζοντα, πουλάνε ένα μοντέλο 9 ετών που γερνά γρήγορα και ένα μοντέλο πέντε ετών. Κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια για να εισαγάγεις νέα μοντέλα στην αγορά. Θα αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας».

Για τους ιδιοκτήτες Tesla που θέλουν να πουλήσουν τα οχήματά τους, οι απότομες μειώσεις τιμών αυτή την εβδομάδα ήταν απογοητευτικές. Κάποιος που μίλησε στο Fortune είπε ότι είχε καταχωρίσει για πώληση το Model 3 του 2018 με το πακέτο λογισμικού Full Self-Driving Beta για περίπου 51.000 δολάρια τον Δεκέμβριο, αλλά πιθανότατα πλέον θα μείωνε την τιμή στα 30.000 δολάρια.

Η Wu προέβλεψε επίσης μια «πληθώρα από φθηνά Tesla στο δρόμο» που αγοράζονται από άτομα που μπορεί να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη συντήρησή τους, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ακριβό στην περίπτωση της Tesla. Στα τέλη του 2021, ένας πελάτης ανατίναξε το Model S του σε ένα βίντεο στο YouTube αντί να πληρώσει 22.000 δολάρια για να το επισκευάσει.

Όπως λέει, περιμένει «τις τρομακτικές ιστορίες ανθρώπων της εργατικής τάξης που αγοράζουν αυτά τα μοντέλα, όταν οι μπαταρίες χαλάσουν και δεν έχουν τα 10-15.000 δολάρια που απαιτούνται για επιδιόρθωση».

Δεν είναι μόνο οι πελάτες της Tesla που αισθάνονται ότι αυτοί και τα οχήματά τους έχουν χάσει την αξία τους. Η καθαρή θέση του Musk εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη με τη μετοχή της Tesla, η οποία το 2021 ξεπέρασε τα 400 δολάρια αλλά τώρα βρίσκεται κάτω από τα 130 δολάρια. Μερικοί γνώστες της Silicon Valley αναμένουν μια δημόσια εγγραφή για τη Starlink της SpaceX φέτος, εν μέρει για να μπορέσει ο Musk να δώσει στον εαυτό του «μια ανάσα».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τον Musk προβληματίζονταν με το να του παράσχουν νέα δάνεια περιθωρίου με στήριξη της μετοχής της Tesla για να αντικαταστήσουν μέρος του χρέους υψηλού επιτοκίου για τη συμφωνία του με το Twitter, ανέφερε τότε το Bloomberg.

Στη συνέχεια ο Musk πλήρωσε ο ίδιος δισεκατομμύρια όταν αγόρασε το Twitter πουλώντας μετοχές της Tesla.

Τον περασμένο μήνα στο All-In podcast, ο Musk επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η οικονομία θα περάσει σε ύφεση και είπε: «Πραγματικά θα συμβούλευα τους ανθρώπους να μην έχουν χρέος περιθωρίου σε ένα ασταθές χρηματιστήριο και ξέρετε, από την άποψη των μετρητών, να είστε προσεκτικοί. Μπορεί να συμβούν ακραία πράγματα σε μια πτωτική αγορά».

Φυσικά, ο Musk παραμένει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και κατά καιρούς δεν έχει πρόβλημα να αποκαλύπτει ο ίδιος τη δραματική πτώση της καθαρής του αξίας. Την 1η Ιανουαρίου, απάντησε αστειευόμενος σε μια ανάρτηση που σημείωνε ότι είχε χάσει 200 δισεκατομμύρια δολάρια «αλλά εξακολουθούσε να κάνει αστεία στο Twitter».

Το Fortune επικοινώνησε με την Tesla για κάποιο σχόλιο, αλλά δεν έλαβε άμεση απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com