Θα είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το «Ελντοράντο» της Apple;

Θα είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το «Ελντοράντο» της Apple;
epa07131278 Apple CEO Tim Cook speaks at the start of an Apple special event at the Howard Gilman Opera House at the Brooklyn Academy of Music before the start of an Apple event in New York, New York, USA, 30 October 2018. The event follows soon after a major Apple iPhone product launch in September 2018. EPA/JUSTIN LANE
Τα έσοδα για την Apple από τον κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα μπορούσαν να φτάσουν τα 313 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών.

της Tatiana Darie

Οι φιλοδοξίες της Apple Inc. στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ξεπερνούν τις φορετές συσκευές, όπως το Apple Watch, με την εταιρεία έτοιμη να αναδειχθεί σύντομα ως ηγέτης στην υγεία των καταναλωτών, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Η δυνητική ευκαιρία της αγοράς για την εταιρεία στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυμαίνεται από 15 έως 313 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις από μια ομάδα 14 αναλυτών. Η μεγάλη διαφορά στο εύρος του ποσού δικαιολογείται δεδομένης της πρώιμης φάσης, ανέφεραν.

«Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι μια αγορά όπου η Apple έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί της ψηφιακής αποδιοργάνωσης – όπως ακριβώς έκαναν τα iTunes για τη μουσική ή το App Store για τις κινητές υπηρεσίες», ανέφεραν οι αναλυτές σε μια έκθεση 56 σελίδων τη Δευτέρα. «Με βάση τα όσα έχει κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια, θεωρούμε ότι η Apple δημιουργεί τα δομικά στοιχεία ενός άλλου οικοσυστήματος» που βάζει τον καταναλωτή στο επίκεντρο.

Η Morgan Stanley εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες της Apple θα μπορούσαν να διαταράξουν διάφορες διαδικασίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και χρησιμοποίησε το οικοσύστημα των iPhone / iPad, iOS και App Store ως οδηγό για να υπολογίσει πόσο μεγάλη είναι η εξοικονόμηση κόστους που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η εταιρεία. Η ευκαιρία της αγοράς στην υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την παγκόσμια αγορά smartphone, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ η διεθνής επέκταση προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ανοδική τάση.

Ενώ οι ανταγωνιστές όπως η Google και η Amazon μπορεί να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, η τεράστια βάση χρηστών της Apple είναι ένα σαφές πλεονέκτημα που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, προσέθεσαν οι αναλυτές.

Πιθανές μελλοντικές ανακοινώσεις της Apple που θα μπορούσαν να προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα ιατρικών φορετών συσκευών, όπως ακουστικά βοηθήματα σε νεότερες εκδόσεις AirPods ή ενσωμάτωση της μέτρησης της πίεσης του αίματος και της γλυκόζης ή της παρακολούθησης του ύπνου στο Apple Watch.

Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες που αφορούν την εξασφάλιση ιατρικών επιδοτήσεων για το ρολόι ή ακόμη και την εξαγορά μιας εταιρείας ιατρικής περίθαλψης για να επιταχυνθεί η είσοδος της Apple στη συγκεκριμένη αγορά, όπως εικάζουν παρατηρητές του κλάδου. Η Apple είχε συνολικά έσοδα ύψους 265,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, με το iPhone να αντιπροσωπεύει πάνω από το 60 τοις εκατό του ποσού αυτού, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg.

Πηγή: Fortune.com