Θα μιλήσει τελικά στο Κογκρέσο ο Ζούκερμπεργκ

Θα μιλήσει τελικά στο Κογκρέσο ο Ζούκερμπεργκ
epa05638279 Founder and CEO of Facebook Mark Zuckerberg speaks during the 'The connectivity revolution' session of the meeting of businessmen as part of the Asia Pacific Economic Cooperation Forum (APEC) in Lima, Peru, 19 November 2016. The APEC Economic Leaders' Meeting will take place in Lima on 19 and 20 November 2016. EPA/ERNESTO ARIAS

Ο επικεφαλής του Facebook δέχθηκε να εμφανιστεί ενώπιον την επιτροπής που ερευνά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχθηκε να καταθέσει στις 11 Απριλίου ενώπιον της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με το σκάνδαλο της εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica, ανακοινώθηκε σήμερα από βουλευτές.

Η κατάθεση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) της 11ης Απριλίου ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της Βουλής, επιβεβαίωσαν ο ρεπουμπλικανός πρόεδρός της Γκρεγκ Γουόλντεν και ο δημοκρατικός Φρανκ Παλόουν που είναι μέλος της. Αμφότεροι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κατάθεση του Ζούκερμπεργκ «θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να καταλάβουν καλύτερα τι γίνονται τα προσωπικά δεδομένα τους στο Ίντερνετ».

«Εκτιμάμε το γεγονός ότι ο Ζούκερμπεργκ δέχεται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής και βιαζόμαστε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας στις 11 Απριλίου», δήλωσαν οι κοινοβουλευτικοί.

Δεν θα είναι η μοναδική ανάκριση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ από το Κογκρέσο, όπου η υπόθεση της Cambridge Analytica έχει προκαλέσει σκάνδαλο. Η εταιρεία, τις υπηρεσίες της οποίας είχε μισθώσει το 2016 η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

Ο νεαρός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχει επίσης κληθεί να δώσει εξηγήσεις στις 10 Απριλίου στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, δίπλα στους επικεφαλής της Google Σαντάρ Πιτσάι και του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ. Η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως σύμφωνα με δήλωση της δημοκρατικής γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Νταϊάν Φάινσταϊν στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει κατ’ αρχήν δεχθεί να καταθέσει και στη Γερουσία.