Θα παρουσιάσει η Apple το δικό της κρυπτονόμισμα σήμερα;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Jennifer Bailey, αντιπρόεδρος της Apple Pay, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία της «παρακολουθεί τα κρυπτονομίσματα» και «θεωρεί πως έχουν ενδιαφέρουσες μακροπρόθεσμες δυνατότητες». Μήπως αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε μια μεγάλη ανακοίνωση που έχει να κάνει με τα κρυπτονομίσματα στο σημερινό Apple event του iPhone 11;

Μην έχετε και πολύ αγωνία. Ακόμα κι αν η Apple αγαπά να μας εκπλήσσει κατά τη διάρκεια των θεαμάτων μάρκετινγκ που διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο, είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι η άφιξη ενός κρυπτονομίσματος της Apple δεν θα είναι ένα από αυτά. Παρά τα σχόλια της Bailey, η εταιρεία υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Τιμ Κουκ, εστιάζει κυρίως σε σταδιακές βελτιώσεις, οπότε μην περιμένετε να ανακοινώσει μια οραματική και με ρίσκο, κρυπτο-πρωτοβουλία, όπως το Project Libra του Facebook.

Εάν θέλετε περισσότερες αποδείξεις για την έλλειψη… κρυπτογραφικών φιλοδοξιών της Apple, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ιστορικό προσλήψεών της. Μια αναζήτηση στο LinkedIn αποκαλύπτει δεκάδες υπαλλήλους του Facebook και του Amazon με «blockchain» ή «crypto» στους τίτλους τους, ενώ η Apple δεν έχει κανέναν. Είναι πιθανό, φυσικά, ότι η Apple σχεδιάζει ένα μεγάλο project κρυπτογράφησης στα κρυφά. Όμως, η πιο πιθανή εξήγηση της παρατήρησης της Bailey «παρακολουθούμε τα κρυπτονομίσματα» είναι αυτό που δήλωσε – ότι η Apple αποφάσισε να είναι απλώς θεατής στην αναδυόμενη αυτή βιομηχανία.

Αυτό είναι κρίμα. Όπως έχω γράψει στο παρελθόν, η Apple έχει την πιο προνομιακή θέση ανάμεσα στους τεχνολογικούς γίγαντες για να λανσάρει ένα κρυπτονόμισμα. Σε αντίθεση με το Twitter, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος παραδέχτηκε ότι θα παραμείνει στο Bitcoin, η Apple έχει τις τεχνικές δυνατότητες και μια κρίσιμη μάζα πελατών ώστε ένα κρυπτονόμισμα της εταιρείας να «πιάσει». Η εταιρεία έχει επίσης καλή φήμη όταν πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικότητας, που σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει το είδος κανονιστικών πονοκεφάλων που το Facebook (δικαίως) αντιμετωπίζει με το Libra.

Δυστυχώς, η Apple δεν έχει την φιλοδοξία να ξεκινήσει μια νέα μορφή παγκόσμιου χρήματος που να βασίζεται στο blockchain. Για τον αποθανόντα ιδρυτή της εταιρείας, Στιβ Τζομπς, είναι αδιανόητο πως θα είχε παραχωρήσει το μέλλον μιας νέας τεχνολογίας όπως τα κρυπτονομίσματα, στον αντίπαλο. Αλλά η εποχή του Τζομπς έχει παρέλθει. Έτσι, αντί να ανταγωνιστεί το Facebook και το Libra, ο Τιμ Κουκ θα χρησιμοποιήσει το Apple event για να παρουσιάσει κάποιες βελτιώσεις της κάμερας του iPhone ή ίσως να λανσάρει ένα νέο ρολόι. Όσοι παρακολουθείτε την εκδήλωση, φροντίστε να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Γιατί δεν κατασκευάζουν ένα νόμισμα της Apple;».

Σχετικά άρθρα