Θα σημάνει το Metaverse την πτώση του Facebook;

Θα σημάνει το Metaverse την πτώση του Facebook;
epa06660554 CEO of Facebook Mark Zuckerberg (C) takes his seat following a break in testifying before the Senate Commerce, Science and Transportation Committee and the Senate Judiciary Committee joint hearing on 'Facebook, Social Media Privacy, and the Use and Abuse of Data' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 10 April 2018. Zuckerberg is testifying before two Congressional hearings this week regarding Facebook allowing third-party applications to collect the data of its users without their permission and for the company's response to Russian interference in the 2016 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo:
Μόλις ένα χρόνο μετά το metaverse, το στοίχημα του Zuckerberg φαίνεται ότι θα επιφέρει την πτώση της εταιρείας.

Του Jeff John Roberts

Το μεγάλο ποντάρισμα του Mark Zuckerberg στους εικονικούς κόσμους υποτίθεται ότι θα βοηθούσε την εταιρεία του να κυριαρχήσει στην επόμενη εποχή της πληροφορικής. Ήταν τόσο σίγουρος για το όραμά του που το 2021 άλλαξε το όνομα της εταιρείας από Facebook σε Meta, και υιοθέτησε το σύμβολο META ως ένδειξη του metaverse στο οποίο πιστεύει ότι σύντομα θα κατοικούμε όλοι. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το στοίχημα του Zuckerberg φαίνεται ότι θα επιφέρει την πτώση της εταιρείας.

Καλύπτω τα κέρδη του κλάδου της τεχνολογίας εδώ και 12 χρόνια, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ένα σόου τρόμου σαν αυτό που έλαβε χώρα την Τετάρτη, όταν η Meta ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να έχει κέρδη, η αγορά ταράχτηκε στην είδηση ότι η Meta θα χάσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος για την Reality Labs – τη μονάδα που ασχολείται με την εικονική πραγματικότητα και το metaverse – και ότι σχεδιάζει να ξοδέψει ακόμη περισσότερα για τη μονάδα το 2023. Η Meta έχασε το 25% της αξίας της και, μετά από χρόνια ως μία από τις πέντε πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο, τώρα μόλις και μετά βίας συγκαταλέγεται στις 30 πρώτες.

Οι αναλυτές δεν μάσησαν τα λόγια τους. Όπως «η IBM συμβολίζει την τεχνολογία δεινόσαυρος 1.0… έτσι και η Meta αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γίνει το απολίθωμα της επόμενης γενιάς», είπε ένας, ενώ ένας άλλος παρατηρητής τεχνολογίας είπε με νόημα ότι «η τιμή της μετοχής του Facebook δεν έχει πόδια για να σταθεί» – μια σπόντα για τα ευρέως χλευασμένα άβαταρ δίχως πόδια της εταιρείας.

Εντωμεταξύ, ένας αρθρογράφος τεχνολογίας δήλωσε ότι «ο Mark Zuckerberg πρόκειται να σκοτώσει την εταιρεία του» και προέβλεψε ότι η Meta θα εισάγει ακόμη πιο ενοχλητικές διαφημίσεις στα βασικά προϊόντα της, το Facebook και το Instagram, προκειμένου να συνεχίσει να πληρώνει για τις μεταφυσικές φιλοδοξίες του διευθύνοντος συμβούλου.

Όλα αυτά εγείρουν επίσης το ερώτημα αν η ίδια η πολυδιαφημισμένη ιδέα του metaverse είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αν ένας τεχνολογικός γίγαντας όπως το Facebook δεν μπορεί να καταλάβει την πλατφόρμα ακόμη και μετά από επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, πώς υποτίθεται ότι θα το κάνει αυτό μια startup εταιρεία blockchain;

Η άποψή μου είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ίδιο το metaverse (αν και η τεχνολογία έχει πολύ δρόμο μπροστά της) όσο το όραμα του Zuckerberg. Αντί να χτίσει μια πλατφόρμα βασισμένη στα αποκεντρωμένα ιδεώδη του Web3, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook έβαλε στόχο να χτίσει έναν περιφραγμένο κήπο όπου θα μπορούσε να έχει τον έλεγχο κάθε στοιχείου της εμπειρίας. Στην αντίληψη του Zuckerberg για το metaverse, η εταιρεία του είναι φύλακας και φοροεισπράκτορας – η ίδια νοοτροπία που διέπει το αρχικό Facebook και την οποία οι καταναλωτές απορρίπτουν όλο και περισσότερο. Η απόφασή του να επιμείνει σ’ αυτό το όραμα θα επιταχύνει την παρακμή της εταιρείας του.

Πηγή: fortune.com