Θα συνεχιστεί η εντυπωσιακή άνοδος της Audi;

Θα συνεχιστεί η εντυπωσιακή άνοδος της Audi;

Η αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών μοντέλων βλέπει αύξηση των πωλήσεων και λανσάρει νέα μοντέλα για να διατηρήσει την αυξητική τάση.

του Ντόρον Λέβιν

Στους λάτρεις του αυτοκινήτου αρέσει να συζητούν σχετικά με το ποια μάρκα πολυτελείας είναι πιο διάσημη: εκείνη με το τρίκοχο αστέρι, το ανορθωμένο άλογο ή με τις έλικες αεροπλάνου, που είναι το σύμβολο της σημερινής πρωταθλήτριας σε πωλήσεις, της BMW;

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι η Audi παρουσιάζει την πιο δυναμική και τη μεγαλύτερη επιχειρηματική ανάκαμψη των τελευταίων ετών, μια τάση που η γερμανική θυγατρική της Volkswagen AG είναι αποφασισμένη να διατηρήσει και για το 2015. Η αυτοκινητοβιομηχανία συγκρατεί τις δαπάνες της ενόψει της κυκλοφορίας μιας πληθώρας νέων μοντέλων, με λύσεις εξοικονόμησης καυσίμου και μια ανανεωμένη σχεδιαστική γλώσσα.

Η Audi λέει ότι θα περικόψει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από δαπάνες σε τομείς όπως η αγορά και η παραγωγή προκειμένου να προστατεύσει τα κέρδη, ενώ θα επενδύσει σημαντικά για να επεκτείνει τα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα κίνησης, καθώς και την προηγμένη υποβοηθούμενη οδήγηση και τις τεχνολογίες επικοινωνίας.

Μια μεγάλη ανησυχία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ρούπερτ Στάντλερ, είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των παγκόσμιων προτύπων για τις εκπομπές καυσαερίων, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν τεράστια νέα κόστη πέρα από τα ποσά που επενδύθηκαν μέχρι σήμερα σε τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η αγορά πρόκειται να ανταποκριθεί» στις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης καυσίμου, είπε.

Η Audi κυκλοφόρησε φέτος το A3 στις ΗΠΑ, το μικρότερο και ελαφρύτερο όχημα της σειράς της, το οποίο συμμορφώνονται με τη μέση απόδοση των αυτοκινήτων που απαιτείται στις ΗΠΑ. Με κατανάλωση μικτού κύκλου 33 μίλια ανά γαλόνι, έχει ελαφρώς μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου από το μεγαλύτερο A4 – αλλά κυκλοφορεί και με κινητήρα ντίζελ που επιτυγχάνει 43 μίλια ανά γαλόνι στην πόλη και στον αυτοκινητόδρομο.

Η θυγατρική της VW ξεπέρασε το 2011 τη Mercedes-Benz στις παγκόσμιες πωλήσεις καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μεταξύ των κορυφαίων μαρκών, πίσω από τη BMW. Φέτος, η Audi αναμένει να πουλήσει 1,7 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως για πρώτη φορά. Αλλά η Mercedes της Daimler πιέζει σκληρά για να ανακτήσει τη θέση της και κατάφερε να πλησιάσει την Audi το Σεπτέμβριο.

Η Mercedes έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας νεότερης, πιο δυναμικής και ρευστής εμφάνισης για να απευθυνθεί σε νεότερους αγοραστές. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δημιούργησε ένα μικρό σεντάν, το CLA, που ξεκινά με λιανική τιμή μικρότερη από 30.000 δολάρια στις ΗΠΑ, κάνοντάς το προσιτό και στους λιγότερο εύπορους.

Απαντώντας στην πρόκληση της Daimler και ελπίζοντας μια μέρα να «πιάσει» τη BMW στην κορυφή, η Audi ετοιμάζεται να λανσάρει νέα μοντέλα και μια ανανεωμένη σχεδιαστική γλώσσα, της οποίας ενδείξεις παρουσίασε αυτό το μήνα στη Έκθεση Αυτοκινήτων στο Παρίσι με ως επί το πλείστον θετικές κριτικές. Το επόμενο έτος, η Audi θα παρουσιάσει το νέο A4, το Q7 και το R8 supercar στις ΗΠΑ.

Η επίδοση της Audi, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά κερδών μεταξύ των διαφόρων εμπορικών σημάτων της VW, θα είναι το κλειδί για τον δεδηλωμένο στόχο της VW να ξεπεράσει την Toyota ως Νο. 1 σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2018. Αλλά με το αυξανόμενο κόστος της τεχνολογίας και την αναθέρμανση του ανταγωνισμού, η VW πλέον δηλώνει δημοσίως ότι πρωτίστως προτίθεται να διατηρήσει την κερδοφορία της.