«Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο»: Εκνευρισμένοι οι αυτοκινητοβιομήχανοι με την έλλειψη τσιπ

«Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο»: Εκνευρισμένοι οι αυτοκινητοβιομήχανοι με την έλλειψη τσιπ
epaselect epa08408122 The lot of a Toyota dealership is seen without visitors in Alexandria, Virginia, USA, 07 May 2020. Since March, auto retailers sold almost eight hundred thousand less vehicles than initially forecast for this period, according to J.D. Power. Some lawmakers are urging Congress to aid the auto industry over concerns about the economic ramifications of the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την Πέμπτη, η εταιρεία συμβούλων AlixPartners δήλωσε ότι αναμένει πως θα χαθούν έσοδα αξίας περίπου 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν η παραγωγή αυτοκινήτων θα σταματήσει λόγω έλλειψης ημιαγωγών.

του Christiaan Hetzner

Απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο οι προμηθευτές του τα …θαλάσσωσαν στην προμήθεια κρίσιμων ημιαγωγών, ο επικεφαλής λειτουργιών της Mercedes-Benz παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

«Η κρίση (των τσιπ) δεν με αφήνει να ησυχάσω», παραδέχτηκε ο Markus Schäfer κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα.

Προκειμένου να αποτρέψει άλλη μια έλλειψη που θα ακρωτηριάσει την παραγωγή στο μέλλον, η Mercedes παρακάμπτει τη συνήθη …εθιμοτυπία του κλάδου και συνομιλεί απευθείας με τους κατασκευαστές ημιαγωγών. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί συμβατικά ότι η σειρά προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν θα συνεχίσει να τροφοδοτείται πάντα από τους ίδιους προμηθευτές – συνήθως τους λίγους που βρίσκονται στην Ταϊβάν.

Στο μέλλον, είπε, τα ευρωπαϊκά εργοστάσια αυτοκινήτων του θα προμηθεύονται ιδανικά τους επεξεργαστές τους τοπικά αντί να τους εισάγουν από την Ασία.

«Σε έναν πιο ασταθή κόσμο, είτε πρόκειται για την κλιματική κρίση είτε για μια πανδημία, θέλουμε να είμαστε πιο ανθεκτικοί όσον αφορά τα τσιπ», είπε.

Ο παραγκωνισμός των παραδοσιακών προμηθευτών του Tier 1, οι οποίοι παραδίδουν τα εξαρτήματα απευθείας στις γραμμές συναρμολόγησης της Mercedes, είναι ένα δραστικό βήμα για τα πρότυπα του κλάδου. Ωστόσο, η Mercedes δεν είναι η μόνη που μπαίνει σε απευθείας συνομιλίες με τους κατασκευαστές τσιπ, και δεδομένης της έκτασης της κρίσης, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί.

Την Πέμπτη, η εταιρεία συμβούλων AlixPartners δήλωσε ότι αναμένει πως θα χαθούν έσοδα αξίας περίπου 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν η παραγωγή αυτοκινήτων θα σταματήσει λόγω έλλειψης ημιαγωγών, διπλασιάζοντας σχεδόν την εκτίμησή της σε σχέση με τον Μάιο.

Ένας από αυτούς τους επίλεκτους προμηθευτές, η Robert Bosch GmbH, δεν αμφισβήτησε την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι πελάτες της. Αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της με την ιδέα ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιάστηκαν εντελώς απροετοίμαστες όταν τα απαραίτητα εξαρτήματα δεν μπορούσαν να παραδοθούν στη γραμμή συναρμολόγησης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Bosch, ορισμένες μάρκες όχι μόνο είχαν την πρόνοια να αποθηκεύσουν μεγαλύτερο αριθμό τσιπ, αλλά έκαναν και προτάσεις που είχαν γίνει πριν από την κρίση για την έγκριση του σχεδιασμού εναλλακτικών τσιπ οι οποίες αγνοήθηκαν.

«Αυτό άραγε συναντούσε πάντα μεγάλο ενθουσιασμό; Η απάντηση ήταν όχι, καθώς αυτό θα σήμαινε πολύ υψηλότερο κόστος ανάπτυξης», δήλωσε ο Markus Heyn της Bosch στο Fortune. «Τώρα νομίζω ότι το όφελος της ύπαρξης μιας εφεδρικής λύσης όταν υπάρχει κρίση είναι κατανοητό».

Ευτυχώς για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι επενδυτές είναι σχετικά εφησυχασμένοι σχετικά με την έλλειψη τσιπ. Κάποιοι, μάλιστα, έως και πανηγυρίζουν για την έλλειψη αφού έγινε σαφές ότι αυτό ανάγκασε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αποκλιμακώσουν επιτέλους τον καταστροφικό πόλεμο τιμών που αποτελούσε σήμα κατατεθέν του κλάδου για τόσο πολύ καιρό.

Πηγή: fortune.com