Θέλουν και άλλα μέτρα οι δανειστές…

Θέλουν και άλλα μέτρα οι δανειστές…
AppleMark

Οι θεσμοί έχουν αμφιβολίες για την εισπραξιμότητα των φορολογικών μέτρων, επιμένουν για ΦΠΑ 23% σε ρεύμα και εστίαση.

Τα επιπλέον μέτρα των 8 δισ. ευρώ που πρότεινε η κυβέρνηση δεν στάθηκαν αρκετά για να κάμψουν τις αντιδράσεις των εταίρων, που ζητούν πρόσθετα μέτρα, αλλά εκφράζουν και αμφιβολίες για την εισπραξιμότητα των φορολογικών μέτρων.

Παράλληλα, επιμένουν στους δύο συντελεστές ΦΠΑ 12% και 23%, ζητώντας μάλιστα να ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή τόσο τα τιμολόγια της ΔΕΗ όσο και η εστίαση, ώστε τα έσοδα σε ετήσια βάση να φθάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,36 δισ. ευρώ, που είναι η πρόβλεψη με την κυβερνητική πρόταση.

Διαφωνία υπάρχει και για την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, αντί να περικόψει την συνταξιοδοτική δαπάνη. Τη διαφωνία εκφράζει κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο απειλεί και με αποχώρηση από το πρόγραμμα.

Ζητούν ακόμη, να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι δεν θα ακυρώσει τις αποφάσεις για τα εργασιακά, ενώ επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και στη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.

Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο ότι οι δανειστές δεν δέχονται να συμπεριλάβουν ρητή διατύπωση για το χρέος, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά παραπέμπουν τη συζήτηση για μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει ένα επιπλέον εμπόδιο, στο να διαχειριστεί η κυβέρνηση μια επώδυνη συμφωνία στο εσωτερικό.

Παράλληλα, όπως ξεκαθάρισαν οι Ευρωπαίοι, πρόσθετη χρηματοδότηση δεν αναμένεται, άρα οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θα πρέπει να καλυφθούν από τα κεφάλαια που απομένουν από τον ESM, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, τα ποσά που δεν έχουν επιστραφεί από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος ύψους 1,9 δισ. ευρώ και τα αδιάθετα κεφάλαια από το ΤΧΣ ύψους 10,9 δισ. ευρώ, που όμως έχουν επιστραφεί στον ESM, παρά το γεγονός ότι ακόμη συμπεριλαμβάνονται στο ελληνικό χρηματοδοτικό πακέτο. Το υπόλοιπο των δόσεων του ΔΝΤ είναι αμφίβολο εάν εκταμιευθεί, καθώς το Ταμείο δεν πρόκειται να δώσει άλλα χρήματα εάν δεν ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση.

Τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν παραμείνει στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να καταλήξουν έως αύριο το βράδυ σε ένα σχέδιο συμφωνίας που θα επικυρωθεί στη συνέχεια από το Eurogroup, για να υπάρξει πολιτική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, εάν τελικά υπάρξει απόφαση, τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν άμεσα από τη Βουλή, πιθανότατα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γεγονός που κάνει τη διαχείριση σε πολιτικό επίπεδο ακόμη πιο δύσκολη.

Μέσα στις ώρες που απομένουν, θα γίνει η τελευταία προσπάθεια προσέγγισης. Όπως φαίνεται, η όποια συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, ακόμη και χωρίς την ψήφο του συνόλου των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να «βάλει πλάτη». Εάν όμως οι απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο οδηγήσουν σε απώλεια της δεδηλωμένης, τότε αυτομάτως θα τεθεί θέμα για την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα είτε τη σύνθεση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, είτε τη διενέργεια εκλογών.

Πάντως, από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις τόσο του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, όσο και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως τελικά οι απώλειες κατά την ψηφοφορία δεν αναμένονται τόσο μεγάλες, όσο αρχικά είχαν φανεί….