Θεοχάρης: «Αν δεν πετύχει η Γ.Γ. Εσόδων, δεν θα πετύχει η κυβέρνηση»

Θεοχάρης: «Αν δεν πετύχει η Γ.Γ. Εσόδων, δεν θα πετύχει η κυβέρνηση»

Τα έσοδα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής υπερτερούν των εκτιμήσεων της τρόικας, δηλώνει ο επικεφαλής της Γεν. Γραμματείας Εσόδων.

Αλλαγές στον τρόπο υποβολής φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα μόνο από μία πηγή προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

«Τώρα που επιτύχαμε τον στόχο να έχουμε καθολική ηλεκτρονική υποβολή, προχωρούμε στο επόμενο στάδιο, να αφαιρέσουμε, δηλαδή, την υποχρέωση υποβολής δήλωσης από το 2014 για μισθωτούς και συνταξιούχους με μια πηγή εισοδήματος», αναφέρει και εξαγγέλλει, μεταξύ άλλων, τεχνικές βελτιώσεις στις δύο ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι, χωρίς, όπως διευκρινίζει, να υπάρχουν αλλαγές στη φιλοσοφία των ρυθμίσεων.

Ο κ. Θεοχάρης ισχυρίζεται πως τα έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα είναι τελικώς περισσότερα από αυτά που εκτιμούν οι εκπρόσωποί της τρόικας, λέγοντας ότι «είναι σίγουρο ότι το ποσό από τη φοροδιαφυγή θα είναι μεγαλύτερο από τα 350 εκατ. ευρώ, που εκτιμά η τρόικα για το 2014. Θεωρώ ότι ο στόχος να ξεπεράσουμε τα 500 εκατ. ευρώ δεν είναι φιλόδοξος, αλλά ρεαλιστικός».

Αναφερόμενος, στις εκτιμήσεις των πιστωτών για την πορεία των εσόδων, δηλώνει ότι «έχουν μια τάση να είναι πιο συντηρητικοί από εμάς, αλλά νομίζω ότι όσο και αν τις προηγούμενες χρονιές αυτοί ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, πλέον εμείς έχουμε καλύτερη εικόνα».

Τέλος, ο Γ.Γ. Εσόδων αναφέτει ότι στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί ότι «αν δεν πετύχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεν θα πετύχει ούτε η ίδια η κυβέρνηση, ούτε η χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Αίσιο τέλος στο «μίνι-θρίλερ» με την άφιξη της τρόικας