Θερμικές κάμερες, κλείσιμο εργοστασίων και καταστημάτων κι άλλες παρενέργειες του κορωνοϊού

Θερμικές κάμερες, κλείσιμο εργοστασίων και καταστημάτων κι άλλες παρενέργειες του κορωνοϊού
epa08149797 People wear masks in Beijing, China, 22 January 2020. China confirmed 440 cases of Wuhan pneumonia with nine deaths, according to the National Health Commission on a press conference. The respiratory virus was first detected in Wuhan, China, and can be passed between humans. So far it has spread to the USA, Thailand, South Korea, Japan and Taiwan. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μία μετά την άλλη μεγάλες εταιρείες αλλάζουν τα πάντα στις εγκαταστάσεις τους στην Κίνα.

Η Ιταλία, όπου ένα ζευγάρι Κινέζων που είναι φορείς του νέου κοροναϊού βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, άρχισε να ελέγχει στα αεροδρόμιά της με θερμικές κάμερες όλους τους επιβάτες που φθάνουν από το εξωτερικό.

Οι έλεγχοι αυτοί, στους οποίους υποβάλλονταν μέχρι τώρα οι επιβάτες που έφθαναν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό, επεκτάθηκαν σε όλες τις πτήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που φθάνουν από την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρώμης, το Φιουμιτσίνο, θερμικές κάμερες θα χρησιμοποιούνται επίσης για να ελέγχονται οι ταξιδιώτες που φθάνουν με εσωτερικές πτήσεις.

Στα αεροδρόμια που δεν διαθέτουν θερμικές κάμερες, εκατοντάδες εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού εξοπλισμένοι με ψηφιακά θερμόμετρα είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν κάθε επιβάτη κατά την άφιξή του.

Η Adidas

Στο μεταξύ, η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas ανακοίνωσε σήμερα πως κλείνει «σημαντικό» αριθμό καταστημάτων της στην Κίνα εξαιτίας του ξεσπάσματος του κοροναϊού.

«Επιβεβαιώνουμε πως διαπιστώνουμε αρνητική επίδραση στις επιχειρήσεις μας στην Κίνα. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή για να υπολογίσουμε την έκταση αυτής της επίδρασης», δήλωσε εκπρόσωπος της Adidas.

Η Airbus

Εξάλλου ο αεροναυτικός όμιλος Airbus ανακοίνωσε σήμερα πως η γραμμή συναρμολόγησης του A320 στην Τιαντζίν, κοντά στο Πεκίνο, έκλεισε επ’ αόριστον εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει προκληθεί από τον κοροναϊό.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο δημιουργούν ζητήματα στον τομέα της επιμελητείας. Η εγκατάσταση τελικής συναρμολόγησης της Τιαντζίν είναι αυτή τη στιγμή κλειστή», ανακοινώθηκε.

Ο Πούτιν

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται κάθε ώρα για την κατάσταση σχετικά με τον κοροναϊό και πρόσθεσε πως όλες οι ρωσικές υπηρεσίες διεξάγουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για να αποτρέψουν τη διάδοσή του.

«Φυσικά ο πρόεδρος λαμβάνει πληροφορίες για την κατάσταση με τον κοροναϊό σε καθημερινή και, αν χρειάζεται, ακόμη και σε ωριαία βάση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μια «αληθινά μεγάλης κλίμακας επιχείρηση (για την πρόληψη της διάδοσης του κοροναϊού) διεξάγεται στη Ρωσία, μέρα και νύχτα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Κρεμλίνο είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα που λαμβάνονται, ο Πεσκόφ δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε αξιολογήσεις».

«Η δουλειά που γίνεται είναι συστηματική, μεγάλη τόσο σε όρους γεωγραφίας όσο και σε περιεχόμενο, έχει ενεργοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός για την πρόληψη της διείσδυσης του ιού· τόσο οι επιστήμονες όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως στην προσπάθεια «συμμετέχουν η διπλωματική υπηρεσία και οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις».