Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας φοβάται ο Μακρόν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε σύσκεψη στο γαλλικό Πεντάγωνο εκφράστηκε η επιθυμία περαιτέρω υποστήριξης της Ελλάδας.

Έντονη είναι η ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

«Είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο», όπως υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι τουλάχιστον ένα εξάμηνο έχουν λάβει εντολή από το προεδρικό μέγαρο να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, όπως γράφει η ανταποκρίτρια της Realnews στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά.

Παράλληλα έχει ζητηθεί να καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης κρίσης εκ των οποίων το καταλληλότερο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει επιδείνωση.

Η Γαλλία, που κατά παράδοση είναι φίλα προσκείμενη στην Ελλάδα, για την ώρα διατηρεί μία διπλωματική στάση. Ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει το προσεχές διάστημα, καθώς τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ αγγίζουν ζωτικής σημασίας γαλλικά συμφέροντα και αφορούν στην παραχώρηση μεταξύ άλλων στην Total δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε αυτό το κλίμα σε σύσκεψη προ ημερών στο γαλλικό Πεντάγωνο, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, εκφράστηκε η επιθυμία περαιτέρω υποστήριξης της Ελλάδας με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στη ζώνη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας. Για το ενδεχόμενο αυτό Παρίσι και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος σχολιάζοντας στη Realnews την ελληνική στάση εμφανίζεται ενοχλημένος υπονοώντας στάση αδράνειας, που μόνο προς όφελός της δεν είναι.

«Οι Γάλλοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την κατάσταση αλλά δεν είναι ορατό ακόμα μέχρι που μπορεί να φτάσει η χείρα βοηθείας, Εκείνο που ενοχλεί ακόμα και τους Ισραηλινούς και όλους όσοι υποστηρίζουν την ελληνική και κυπριακή πλευρά είναι ότι οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική διάθεση και στάση του Ερντογάν, όπως π.χ. με την αποστολή φρεγατών όχι για εμπλοκή αλλά για επίδειξη παρουσίας και κυριαρχίας.

Για το ενδεχόμενο ενός γαλλικού μπλόκου σε σκηνικό έντασης εκ μέρους της Τουρκίας, ο ίδιος αξιωματούχος παραδέχθηκε, πως η γαλλική συνδρομή εξετάζεται αλλά «η στάση της Τουρκίας θα καθοριστεί και από την πίεση που θα δεχθεί συνολικά, ώστε να μπει σε διαδικασία ιεράρχησης των άλλων προβλημάτων της», όπως είπε.

Η ίδια πηγή προειδοποίησε πως «στα ανώτατα επιτελεία υπάρχουν φόβοι για »γκριζάρισμα» της περιοχής νότια της Κρήτης, αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει σωστά το πρόβλημα και επανέλαβε ότι η χώρα μας «θα πρέπει να δείξει κάποιου είδους αντίδραση για να αποφευχθεί μία τέτοια αρνητική εξέλιξη».

Σχετικά άρθρα