Θετικά μηνύματα για εμβόλιο της Moderna κατά του μελανώματος – Μπορεί να κυκλοφορήσει το 2025

Θετικά μηνύματα για εμβόλιο της Moderna κατά του μελανώματος – Μπορεί να κυκλοφορήσει το 2025
Medical syringes are seen with Moderna company logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on October 12, 2020. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
Εκτιμάται ότι υπήρξαν 325.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος και 57.000 θάνατοι από τη νόσο το 2020.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας του κατά του μελανώματος θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε δύο μόλις χρόνια, σε ένα βήμα ορόσημο κατά της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπήρξαν 325.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος και 57.000 θάνατοι από τη νόσο το 2020.

«Πιστεύουμε ότι σε ορισμένες χώρες το προϊόν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει με επιταχυνόμενη έγκριση έως το 2025» ανέφερε στο AFP o Μπανσέλ.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια, τα λεγόμενα θεραπευτικά εμβόλια θεραπεύουν αντί να προλαμβάνουν μια ασθένεια. Αλλά λειτουργούν επίσης εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στον εισβολέα.

Τα θεραπευτικά εμβόλια αντιπροσωπεύουν σήμερα μια πραγματική ελπίδα στην ογκολογία, μια «ανοσοθεραπεία 2.0», σύμφωνα με τον CEO της Moderna.

Οι φιλοδοξίες της Moderna έλαβαν ώθηση την Πέμπτη με τα τελευταία αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που έδειξαν βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης με την πάροδο του χρόνου χάρη στο εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία m-RNA που αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική κατά του κορονοϊού Covid-19.

Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 157 άτομα με προχωρημένο μελάνωμα, το εμβόλιο Moderna σε συνδυασμό με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο Keytruda της Merck μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 49% σε διάστημα τριών ετών, σε σύγκριση με το Keytruda μόνο.

Η Moderna είχε ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματα της διετούς παρακολούθησης πέρυσι, τα οποία έδειξαν μείωση του κινδύνου κατά 44%.

«Η διαφορά για την επιβίωση αυξάνεται. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο βλέπεις αυτό το πλεονέκτημα» υποστήριξε ο Μπανσέλ, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των παρενεργειών δεν είχε αυξηθεί.

«Έχουμε έναν στους δύο ανθρώπους, σε σύγκριση με το καλύτερο προϊόν στην αγορά, που επιβιώνει, κάτι που στην ογκολογία είναι τεράστιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα υπάρχοντα κλινικά στοιχεία θα μπορούσαν έτσι να αποτελέσουν τη βάση για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου, προς το παρόν γνωστού ως mRNA-4157, είπε ο Μπανσέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: