Θετική εξέλιξη για Ελλάδα: Η Μέρκελ θα δείξει ευελιξία στο ασφαλιστικό λόγω προσφυγικού

Θετική εξέλιξη για Ελλάδα: Η Μέρκελ θα δείξει ευελιξία στο ασφαλιστικό λόγω προσφυγικού
epa04978118 German Chancellor Angela Merkel (R) and Federal Finance Minister Wolfgang Schaeuble, converse in the German Bundestag in Berlin, Germany, 15 October 2015. The main topic of the day is the debate on refugee policy in Germany, followed by a vote on the planned asylum law reform. EPA/ BERND VON JUTRCZENKA

Το πρακτορείο Bloomberg επιβεβαιώνει τις δηλώσεις Σόιμπλε για περιθώριο ελιγμών λόγω προσφυγικής κρίσης.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Γερμανία και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω του προσφυγικού και να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο ασφαλιστικό που «καίει» την κυβέρνηση.

Το πρακτορείο επικαλείται πρόσωπο εξοικειωμένο με τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ στο παρελθόν η Γερμανία απαιτούσε περικοπές συντάξεων, τώρα θα έμενε ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, όσο οι Θεσμοί θα εξετάζουν την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις. Αντιθέτως, ο γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Martin Jaeger δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο σε κάποια «λογική λύση» που θα διασφαλίζει ένα βιώσιμο ελληνικό προϋπολογισμό.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίζει ότι το σύστημα δεν είναι βιώσιμο κι έχει προτείνει εναλλακτικές λύσεις όπως η αύξηση των υποχρεωτικών εισφορών των υπαλλήλων, των εργοδοτών και των αγροτών.

Τα εν λόγω σχέδια έχουν προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από τις ομάδες που καλούνται να «πληρώσουν» τα περισσότερα.