Θύμα απαγωγής ο πρωθυπουργός της Λιβύης

Θύμα απαγωγής ο πρωθυπουργός της Λιβύης

Σε αντίποινα για τη σύλληψη του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στη Λιβύη φαίνεται πως οφείλεται η απαγωγή του Αλί Ζεϊντάν.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν απήχθη σήμερα το πρωί από ξενοδοχείο της Τρίπολης από μία οργάνωση πρώην ανταρτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ονομάζεται «Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης», δεν πρόκειται περί απαγωγής, αλλά σύλληψης που πραγματοποιείται μετά από έκδοση εισαγγελικής εντολής. Ωστόσο, το λιβυκό Υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδει το επιχείρημα των ανταρτών.

Οι Λίβυοι αντάρτες δήλωσαν πως έδρασαν σε αντίποινα για τον ρόλο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του στη σύλληψη από Αμερικανούς κομάντος του Αμπού Άνας αλ Λίμπι, του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στη Λιβύη.

«Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

ali zeidan libya
Εικόνα του πρωθυπουργού κατά την απαγωγή του – Πηγή: Al Arabiya

Η κυβέρνηση στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία για άγνωστους λόγους από μία ομάδα που πιστεύεται πως είναι το «Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Τρίπολης και η Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος».

Ο Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, κατεζητείτο από τις ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος είναι ο Λίβυος Αμπού Άνας αλ Λιμπί που αναζητούσαν επί 15 χρόνια οι Αμερικανοί;