«Θησαυρός» 30 δισ. ευρώ στα πόδια μας

«Θησαυρός» 30 δισ. ευρώ στα πόδια μας

Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς αυτή είναι η αξία του ορυκτού φυσικού πλούτου στο υπέδαφος της χώρας.

Η αξία του ορυκτού φυσικού πλούτου στο υπέδαφος της χώρας και μάλιστα με συντηρητικούς υπολογισμούς υπολογίζεται στα 30 δισ. ευρώ. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος προανήγγειλε την εκπόνηση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε προς το τέταρτο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί και αξιολογηθεί πάνω από 120 δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι, για τους οποίους θα ξεκινήσουν διαδικασίες εκμίσθωσης με διεθνείς διαγωνισμούς.

«Η αξία των υπεδαφικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να εκμεταλλευθούν με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς από τα πλήρως ερευνηθέντα κοιτάσματα ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός στην ομιλία. Στα κοιτάσματα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ενδεχόμενα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Εντός του 2014 δε, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, μέσω του οποίου θα ολοκληρώνεται on line η διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των Μελετών Περιβάλλοντος για την έκδοση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή την έκδοση των αποφάσεων ανανέωσης, της τυποποίησής τους, κ.λπ.

Περισσότερο από το 65% των πωλήσεων της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας προορίζεται για εξαγωγές, ενώ οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας φθάνουν στους 100.000 εργαζομένους.

Σαμαράς: Έσοδα 150 δισ. ευρώ από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Παπούλιας: Επιδιώκουμε να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο φυσικού αερίου