Τι αλλάζει στον τρόπο φορολόγησης εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών

Τι αλλάζει στον τρόπο φορολόγησης εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών

Τροποποιήσεις στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εάν είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί.

Με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί με μπλοκάκια για το εισόδημα τους από τα δελτία παροχής υπηρεσιών.

Αυτό διευκρινίζει σε εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαΐδου, σχετικά με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 και θα δηλωθούν εφέτος στην εφορία.

Ειδικότερα, για το εισόδημα από μισθούς οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα μισθωτών υπηρεσιών.

Για το εισόδημα από το μπλοκ παροχής υπηρεσιών θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των επαγγελματιών δηλαδή με συντελεστή 26% για εισόδημα ως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για τυχόν υπερβάλλον.

Σημειώνεται ότι ως το 2013 οι φορολογούμενοι αυτοί είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών και για το εισόδημα από το μπλοκ. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ωστόσο ότι όσοι μισθωτοί έχουν εισοδήματα μόνο από μπλοκάκια θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα στα οποία εργάζονται,

– τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία εργάζονται δεν υπερβαίνουν τους τρείς. Αν είναι περισσότεροι των τριών τότε το 75% του εισοδήματος πρέπει να προέρχεται τουλάχιστον από έναν.

– δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα και η επαγγελματική εγκατάσταση ταυτίζεται με την διεύθυνση κατοικίας τους.