Τι απαντούν οι επιχειρηματίες στο «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων

Τι απαντούν οι επιχειρηματίες στο «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων

Εκπρόσωποι από το χώρο του επιχειρείν καταθέτουν την άποψή τους για τις αποκρατικοποιήσεις και το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ.

Αλλαγή πλεύσης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτάσσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, χωρίς ωστόσο, εμφανή αποτελέσματα για τα ταμεία του κράτους.

Το ενδεχόμενο πάγωμα αποκρατικοποίησης οργανισμών του δημοσίου, μεταξύ των οποίων ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά και το σενάριο κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στον πολιτικό κόσμο, όσο και στον κόσμο του επιχειρείν.

Η διαμάχη εκείνων που υποστηρίζουν τον κρατισμό με αυτούς που τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών κεφαλαίων καλά κρατεί και όπως όλα δείχνουν θα είναι ένα από τα αγκάθια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο κυβερνητικό επιτελείο. Το Fortune Greece σας παραθέτει την άποψη Ελλήνων επιχειρηματιών  αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία η παύση των αποκρατικοποιήσεων. Τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη για το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων και ποιες οι εναλλακτικές που προτείνονται;

Ο Πρόεδρος της 3αλφα, Νίκος Καραγεωργίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο του τροφίμου από το 1968, τονίζει πως η ακύρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση καλή είδηση. «Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας και όποτε ασχολήθηκε με το επιχειρείν απέτυχε. Αρκεί να δει κανείς τι συνέβη με την περίπτωση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων στην δεκαετία του ’80, όταν εξαιτίας του έβαλαν λουκέτο πάρα πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κρατισμός δεν προοιωνίζει καλές εξελίξεις. Στην περίπτωση δε της Cosco, οι απόψεις εξακολουθούν και είναι αντικρουόμενες παρά το γεγονός ότι με την έλευση της πολυεθνικής επταπλασιάστηκε η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την επιχειρηματική πρόοδο. Ελπίζουμε πως η νέα κυβέρνηση θα σκεφτεί σωστά πριν προβεί σε λήψη αποφάσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ αφού όπως αναφέρει στο FortuneGreece, η συγκέντρωση τόσο πολλών δραστηριοτήτων σε έναν και μόνο οργανισμό δυσχεραίνει την υλοποίηση σημαντικών έργων. «Είχαν μαζευτεί όλες οι αποκρατικοποιήσεις σε έναν οργανισμό με αποτέλεσμα να κινούνται οι διαδικασίες με βραδείς ρυθμούς. Θα μπορούσε κάθε Υπουργείο να διαχειρίζεται εσωτερικά τα δικά του ακίνητα και τους οργανισμούς. Για παράδειγμα το θέμα των μαρίνων θα μπορούσε να υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας, και να γίνεται ένας συντονιστικός έλεγχος από το ΥΠΟΙΚ. Πιστεύω πως μπορούν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις με πιο συμφέρουσες τιμές για την Ελλάδα και με επιπρόσθετα οφέλη, όπως αυτά της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να υπάρχει ένα μνημόνιο ανάπτυξης για κάθε οργανισμό που ιδιωτικοποιείται, το οποίο θα διασφαλίζει σε βάθος 10ετίας- 20ετίας τόσο τα οφέλη του επιχειρηματία, όσο και τις θέσεις εργασίας».

Αντίθετος στη λογική παγώματος των αποκρατικοποιήσεων δηλώνει και ο Πρόεδρος της OneTeam, Αντώνης Γκορτζής, ο οποίος έχει εργαστεί σε γνωστές πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων ο Όμιλος UNILEVER, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου Διαφημιζομένων (WFA), ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής. «Ένα τέτοιο ζήτημα μας γυρνάει χρόνια πριν σε δύσκολες στιγμές του παρελθόντος. Τη δεκαετία του ’70 και του ’80 όταν όλες οι επιχειρήσεις έγιναν δημόσιες, δεινοπάθησε η ελληνική οικονομία. Οι επιχειρήσεις του δημοσίου θα πρέπει να περάσουν σε χέρια ιδιωτών, εκτός εάν πρόκειται για επιχειρήσεις και οργανισμούς που εξυπηρετούν εθνικά συμφέροντα, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, και θα πρέπει να ανήκουν στη χώρα. Ακόμα και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία προσφέρει ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι το ρεύμα, θα μπορούσε να κρατήσει ένα μεγάλο ποσοστό το κράτος και το υπόλοιπο να δοθεί σε ιδιώτες. Σε ό,τι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι η κατάργησή του, αλλά η στελέχωσή του με ανθρώπους της “πιάτσας”, γνώστες των αγορών που θα μιλούν την ίδια “γλώσσα” με τους μεγάλους επενδυτές.  Έχει πολύ μεγάλη σημασία η  γνώση της γλώσσας της αγοραπωλησίας για να κλειστεί ένα deal με οφέλη για τη χώρα».

Δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα μας λέει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και ένας εκ των ιδιοκτητών της Λουξ, Πλάτων Μαρλαφέκας, αφού το ζητούμενο για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, κρατικών και μη, σε σύγκριση με αυτές του εξωτερικού. «Αν είναι να επιστρέψουμε στον κρατισμό απλά και μόνο για να συντηρείται ένας κρατικός μηχανισμός που δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικός, δεν μιλάμε για μια λογική που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα και αν σταματήσει η κυβέρνηση τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να βρει αντίστοιχους τρόπους για την εξεύρεση χρημάτων για τον προϋπολογισμό. Ως προς το ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη γνώμη μου και από την εμπειρία μου σε τοπικό επίπεδο στην περιοχή της Αχαΐας, η λειτουργία του δεν ήταν αποτελεσματική. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει μια διοίκηση για την διαχείριση της κρατικής περιουσίας, αλλά οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνονται για την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου προς όφελος των Ελλήνων».