Σε επιφυλακή το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό μετά τα ιταλικά κρούσματα

Σε επιφυλακή το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό μετά τα ιταλικά κρούσματα
epa08197792 A medical staff member checks the body temperature of a man at the entrance of a hospital in Taipei, Taiwan, 06 February 2020. Taiwan announced new prevention measures as its coronavirus cases rise to 13. They include barring entry to Chinese citizens as well as Hong Kong and Macau residents, barring cruise ships from docking at Taiwan ports, and rationing sale of face masks to two masks per person per week due to face mask shortage. EPA/DAVID CHANG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έκτακτες συσκέψεις σε Μαξίμου και αρμόδια υπουργεία. Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στη γειτονική χώρα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Ιταλία. Σε επιφυλακή και η Αθήνα, ανεστάλησαν όλες οι προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές στην Ιταλία με απόφαση της Νίκης Κεραμέως.

Σήμερα εξάλλου ενημερώνει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τις προτεινόμενες λύσεις με στόχο την καλύτερη προστασία του πληθυσμού.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές. Έτσι, οι μαθητές των σχολείων που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Ιταλία θα επιστρέψουν κανονικά στα σπίτια τους.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Πάντως, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία.

Στόχος του μέτρου -κατόπιν σχετικής εισήγησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας- είναι να προστατευτούν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικούς από τη μεταδοτική νόσο.

«Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η «μάχη» στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία ήταν επόμενο να θέσουν σε συναγερμό τη χώρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον οι πύλες εισόδου (λιμάνια, αεροδρόμια), ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, όπου καθημερινά καταφθάνουν εκατοντάδες επισκέπτες από την Ιταλία.

Οπως ανακοινώθηκε, σήμερα θα μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ειδικευμένο για τον κορωνοϊό, στην Πάτρα και την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη. Την ίδια στιγμή, στην Ηγουμενίτσα -όπως και στην Πάτρα- οι υγειονομικές Αρχές της χώρας θα κάνουν ενημερώσεις για τον κορωνοϊό στις εταιρείας που αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα με την Ιταλία. Δράση ενημέρωσης για τον κορωνοϊό θα γίνει και στον Πειραιά.

Την ίδια στιγμή, ειδικές οδηγίες για τον κορωνοϊό και τις πτήσεις από την Ιταλία έχουν δοθεί και στα αεροδρόμια της χώρας.