Tι αποκαλύπτει για μένα η IP διεύθυνση του υπολογιστή μου;

Tι αποκαλύπτει για μένα η IP διεύθυνση του υπολογιστή μου;

Πώς μια απαραίτητη λειτουργία του Internet μπορεί να γίνει εργαλείο αλίευσης προσωπικών πληροφοριών.

Ο λόγος που σχεδόν κάθε διεύθυνση στο Internet ξεκινά από το www. κ.λπ. είναι επειδή οι άνθρωποι θυμόμαστε πολύ καλύτερα τις λέξεις από ότι τους αριθμούς. Για αυτό εσείς το μόνο που χρειάζεστε να θυμάστε για να επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα είναι το FortuneGreece.com, ενώ ο υπολογιστής σας προτιμά να το αναγνωρίζει ως 77.235.54.201.

Ο αριθμός αυτός είναι η IP address, δηλαδή η διεύθυνση (μοναδική στον κόσμο για κάθε site και κάθε υπολογιστή) με την οποία οι υπολογιστές και το δίκτυο «συνεννοούνται» μεταξύ τους και δρομολογούν τις σελίδες που θέλετε να δείτε.

Κάθε υπολογιστής έχει τη δική του IP (είναι τα αρχικά του Internet Protocol), ακόμα και αυτός στον οποίο βρίσκεστε τώρα. Είναι η ταυτότητά του και το «όνομα» με το οποίο συστήνεται και συνομιλεί με κάθε site που επισκέπτεστε.

Κάθε φορά που συνδέεστε στο Internet, η εταιρεία που σας το παρέχει (OTE, Hellas On Line, Forthnet κ.λπ.) δίνει στο router σας μια IP. Δηλαδή, η συσκευή που έχετε πάνω στο γραφείο ή σε ένα σημείο στο σαλόνι και από εκεί παίρνουν Internet το λάπτοπ και τα κινητά, είναι η προσωπική σας «διεύθυνση» για το υπόλοιπο Internet.

Η ΙΡ του router σας δεν είναι μυστική, τη «μεταδίδει» σε κάθε του επικοινωνία με κάθε site. Το καλό είναι πως δεν είναι η προσωπική σας IP. Αν ο υπολογιστής σας είναι το γραμματοκιβώτιο, η IP του router είναι η ταχυδρομική σας θυρίδα στα ΕΛΤΑ. Είναι γνωστό σε ποια πόλη βρίσκεται, αλλά δεν μπορεί κανείς να βρει σε ποιον ανήκει και πού μένει.

Επιπλέον, αν βρίσκεστε με το λάπτοπ σας σε ένα καφέ, η IP είναι εκείνη του καφέ.

Τι αποκαλύπτει η IP μου;

Δείτε την εικόνα. Με την επίσκεψη στο whatismyipaddress.com πληροφορούμαστε άμεσα την IP μας και τη γενική γεωγραφική μας τοποθεσία.

Με μια επίσκεψη στο yougetsignal μπορείτε να δείτε τη διαδρομή που «διανύετε» στο Internet μέχρι να φτάσετε στο αγαπημένο σας site. Π.χ. για το Facebook η διαδρομή είναι μέσω Ιταλίας, περνάει τον Ατλαντικό, φτάνει στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και καταλήγει σε έναν server στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Η «κίνηση» μιας IP, δηλαδή τα site που επισκέπτεστε είναι στη διάθεση του παρόχου σας. Μάλιστα, είναι υποχρεωμένος διά νόμου (εδώ το προεδρικό διάταγμα) να κρατάει τα στοιχεία σύνδεσης, ποιες διευθύνσεις επισκεφθήκατε, ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιήσατε κ.λπ. και να τα διατηρεί για την περίπτωση που παραγγελθεί επίσημη εισαγγελική έρευνα.

Εδώ είναι το ευαίσθητο σημείο. Τι θα συμβεί αν κάποιος αποφασίσει να «αξιοποιήσει» τα στοιχεία αυτά, αν και απαγορεύεται; Θα μπορέσει να «συναρμολογήσει» ένα προφίλ με συνήθειες καταναλωτικές, ενημέρωσης, γενικά διαδικτυακής συμπεριφοράς. Ή μια διαφημιστική εταιρεία να αναλύσει την κίνηση της ΙΡ ενός χρήστη και να χρησιμοποιήσει τα συμπεράσματα αυτά για στοχευμένη διαφήμιση.

Αλλά δεν χρειάζεται κάποιος να παραβιάσει τίποτα. Σε πείραμα που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ιδιωτικότητας του Καναδά, χρησιμοποιήθηκε μια ειδική δημόσια σελίδα αναζήτησης για να διαπιστωθεί ποιες διευθύνσεις επισκέφθηκαν οι υπάλληλοι της επιτροπής. Βρέθηκε ότι πήγαν σε σελίδες μιας θρησκευτικής ομάδας, ότι αναζήτησαν πληροφορίες για αδυνάτισμα, ανέβασαν φωτογραφίες στα social media κ.λπ.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, πήραν την ΙΡ ενός χρήστη που έκανε μια αλλαγή σε κάποιο λήμμα της Wikipedia (οι ΙΡ των editors δημοσιεύονται). Χρησιμοποιώντας μια απλή μηχανή αναζήτησης βρήκαν ποιες άλλες σελίδες είχε αλλάξει ο συγκεκριμένος χρήστης και ότι είχε επισκεφθεί ένα forum με θέμα σεξουαλικές προτιμήσεις.

Η Επιτροπή συμπέρανε πως με τα υπάρχοντα εργαλεία είναι δυνατόν οι Αρχές να ερευνήσουν κάποιον και να πάρουν μια πολύ καλή ιδέα του χαρακτήρα του χωρίς να καταφύγουν σε εντάλματα και άλλες νομικές διαδικασίες.

Δηλαδή κινδυνεύω;

Ευτυχώς, σχεδόν καθόλου. Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των οικιακών χρηστών έχουν ΙΡ που αλλάζει σε κάθε σύνδεση. Κάθε φορά που κάνετε επανεκκίνηση στο router ή κόβεται το ρεύμα, αλλάζει η IP σας. Ακόμα και αν είστε συνδεδεμένοι για μέρες συνεχώς, κάποια στιγμή θα αλλάξει η ΙΡ σας.

Επιπλέον, ακόμα και αν κάποιος ξέρει την ΙΡ σας, δεν έχει τη δυνατότητα να εισβάλλει στον υπολογιστή σας ή να σας κάνει κακό ή να μάθει πού μένετε. Αυτά τα πετυχαίνει κάποιος μόνο αν είστε αρκετά απρόσεκτοι και εγκαταστήσετε εν αγνοία σας κάποιον ιό ή trojan. Εκεί η ΙΡ είναι πραγματικά το τελευταίο που τον ενδιαφέρει.