Τί μπορείτε να πείτε εάν σας απολύσουν, χωρίς να το μετανιώσετε

Τί μπορείτε να πείτε εάν σας απολύσουν, χωρίς να το μετανιώσετε

Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή από αυτή για να δείξετε τον επαγγελματισμό σας.

Η απόλυση είναι ένα από τα πιο αγχωτικά πράγματα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Ωστόσο, αποτελεί μια εντελώς φυσιολογική διαδικασία, την οποία βιώνουν σχεδόν όλοι και μπορεί να προκαλέσει πολλά ανάμεικτα συναισθήματα, όπως η οργή και το σοκ.

«Η οργή όμως μπορεί να σας οδηγήσει σε λόγια τα οποία όμως αργότερα θα μετανιώσετε», δήλωσε ο Michael Kerr, διεθνής επιχειρηματικός ομιλητής και συγγραφέας του βιβλίου «The Humor Advantage».

Εάν παραμείνετε ψύχραιμοι και φύγετε με το κεφάλι ψηλά θα καταφέρετε να διατηρήσετε τη φήμη σας και την επαγγελματικότητά σας. Όσο δύσκολο κι εάν είναι εκείνη τη χρονική στιγμή, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ελέγξτε τα συναισθήματά σας.

Όσοι όμως θέλετε να πείτε την τελευταία λέξη, παρακάτω σας παρουσιάζουμε δέκα κουβέντες που μπορείτε να ξεστομίσετε προτού πείτε το τελευταίο αντίο:

  • Καλώς, καταλαβαίνω.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατανοήσετε όλες τις πληροφορίες που έχει να σας δώσει ο προϊστάμενός σας, όσο σκληρό κι εάν είναι, και να ακούσετε προσεκτικά τί έχει να σας πει.

  • Μπορώ να έχω ένα λεπτό για να επεξεργαστώ την απόφαση αυτή;

Εάν πιστεύετε ότι θα ξεστομίσετε κάτι το οποίο αργότερα μπορεί να μετανιώσετε, ζητήστε ένα λεπτό προκειμένου να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε πιο καθαρά.

  • Μπορείτε να μου εξηγήσετε το λόγο που θέλετε να αποχωρήσω;

Χωρίς να λάβετε αμυντική στάση, ζητήστε να σας πουν το λόγο για τον οποίο σας ζητούν να αποχωρήσετε από την εργασία σας. Από εκεί άλλωστε θα καταλάβετε εάν η απόφαση αυτή είναι και οριστική.

  • Θα μπορούσα να έχω μια δεύτερη ευκαιρία;

Εάν αισθάνεστε συναισθηματικά «δεμένοι» με την εταιρεία και τους συναδέλφους σας, ρωτήστε εάν υπάρχει δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας.

  • Τί θα αναφέρετε στους συναδέλφους μου για την αποχώρησή μου;

Μάθετε πώς η είδηση θα κοινοποιηθεί στους συναδέλφους σας, καθώς είναι σημαντικό να αφήσετε μια εικόνα επαγγελματισμού πίσω σας.

  • Θα μπορούσα να έχω μια συστατική επιστολή;

Εάν είχατε καλές σχέσεις με τον προϊστάμενό σας καλό είναι φεύγοντας να λάβετε και μια συστατική επιστολή, η οποία θα σας παρουσιάζει ως μια σωστή επαγγελματική επιλογή για κάποιον άλλον υποψήφιο εργοδότη.

  • Τί διαφορετικό πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω στο μέλλον προκειμένου να έχω μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία;

Εάν πιστεύετε ότι η απάντηση θα είναι ειλικρινής δεν έχετε να χάσετε τίποτα με το να ρωτήσετε ουσιαστικά τί πρέπει να αλλάξετε ή τι σας λείπει προκειμένου να έχετε μελλοντικά μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

  • Σας ευχαριστώ – Ήταν μεγάλη μου τιμή να εργαστώ μαζί σας

Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον εργοδότη σας που σας παρείχε τη δυνατότητα να εργαστείτε μαζί του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, ωστόσο αργότερα θα νιώσετε ευτυχής για αυτό.