Τι δεν γνωρίζατε για τον νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

Τι δεν γνωρίζατε για τον νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου
epa07654500 Republican People's Party 'CHP' candidate for Istanbul mayor Ekrem Imamoglu (C) speaks during his repeated election campaign rally in Istanbul, Turkey, 17 June 2019. According to media reports, the Turkish Electoral Commission has ordered a repeat of the mayoral election in Istanbul on 23 June, after Turkish President Recep Tayyip Erdogan's AK Party had alleged there was 'corruption' behind his party losing. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιός είναι και πώς κατάφερε ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης να «πάρει» τον δήμο έπειτα από 25 έτη κυριαρχίας του κόμματος Ερντογάν;

Η δημαρχία της Κωνσταντινούπολης αποτελεί «ελατήριο» προς την κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, καθώς και το «άγιο δισκοπότηρο» του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, καθώς είχε τον έλεγχο της για περίπου 25 χρόνια. Ιδιαίτερα μιας και ο Τούρκος πρόεδρος ήταν για σειρά ετών δήμαρχος της πόλης του Βοσπόρου. Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται κατανοητό γιατί, όταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανακηρύχθηκε αδιαμφισβήτητα ο νικητής των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν καταφέρθηκε με οργή εναντίον του αποτελέσματος και πίεσε τις δικαστικές αρχές να ακυρώσουν το αποτέλεσμα και να κηρύξουν νέο, επαναληπτικό εκλογικό γύρο, κάτι που και έκαναν.

Απ’ ότι φαίνεται, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ο υποψήφιος του CHP όχι μόνο διατήρησε την διαφορά του από τον υποψήφιο του AKP, Γιλντιρίμ, αλλά την εκτόξευσε από 13,729 ψήφους σε 777,581.

Όμως, πως κατάφερε ένας σχετικά άγνωστος και χαμηλών τόνων πολιτικός να καταφέρει να επικρατήσει επί της διχαστικής ρητορικής Ερντογάν και Γιλντιρίμ, που μετέτρεψαν τις δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα για το κόμμα τους; Μια ματιά στο παρελθόν του νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης αποδεικνύει ότι έχει βαθιές ρίζες στην πόλη αλλά και πολιτικό λόγο που του επέτρεψε να απαντήσει σε ανησυχίες πολλών και διαφορετικών ομάδων ψηφοφόρων.

Μια αγκαλιά με βαθύ πολιτικό νόημα

Ενώ ο Γιλντιρίμ επισήμανε συνεχώς την μακροχρόνια κυβερνητική του θητεία, ο Ιμάμογλου αναδείκνυε το βιογραφικό του ως αξιόπιστος τοπικός πολιτικός. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, όπου σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε για την κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειάς του πριν γίνει δήμαρχος της μεσοαστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης Beylikdüzü, ως υποψήφιος του CHP το 2014.

Βασιζόμενη στη φήμη του ως ατόμου που επιθυμεί να επιτύχει αποτελέσματα και να υπερβεί τις κομματικές διαιρέσεις, ο Ιμάμογλου παρουσίασε ένα προεκλογικό μήνυμα ενότητας με το σύνθημα «Η δική σου Κωνσταντινούπολη»». Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Μεγάλη Αγορά της Πόλης, ενέπνευσε περαιτέρω τους ψηφοφόρους, καθώς αγκάλιασε έναν ηλικιωμένο υποστηρικτή του ΑΚΡ που αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι. Σε μια βαθιά διχασμένη Τουρκία, η ευγενική πράξη του Ιμαμόγλου προς έναν υποστηρικτή αντίπαλου κόμματος πραγματικά ήρθε σε μεγάλη αντίθεση με την πολυ πιο τραχιά ρητορική του Ερντογάν.

Στις προεκλογικές ομιλίες του, ο Ιμάμογλου στάθηκε πολλές φορές στην ανάγκη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και καταδίκασε τη λαϊκιστική ρητορική που συνηθίζεται στην τουρκική πολιτική.

Στις αρχές του έτους συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσει το μέλλον της Κωνσταντινούπολης, μια χειρονομία με την οποία κέρδισε το σεβασμό των ψηφοφόρων. Την ανάγκη της συνεργασίας τόνισε και χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», τόνισε ο Ιμάμογλου.

Και θύμα αλλά και νικητής

Παρά την σχεδόν καθολική υποστήριξη των κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης υπέρ του Γιλντιρίμ, η καμπάνια του Ιμάμογλου κατάφερε να αντλήσει ψήφους από την κουρδική μειονότητα της πόλης, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τις συλλήψεις Κούρδων πολιτικών του HDP, αλλά και ψηφοφόρους από την εργατική τάξη που ψηφίζουν ΑΚΡ και ταλανίζονται από πληθωρισμό άνω του 20% αλλά και αυξανόμενη ανεργία.

Κατά την επαναληπτική εκλογική διαδικασία της Κυριακής, το AKP ανανέωσε την πλατφόρμα του, προσπαθώντας να προσεγγίσει τους Κούρδους ψηφοφόρους και μάλιστα παρουσίασε κάποια στοιχεία από την πολιτική πλατφόρμα του Ιμαμόγλου ως δικές του, όπως οι επιδοτούμενες δημόσιες μεταφορές για τους νέους.

Ωστόσο, οι προσπάθειες του ΑΚΡ είχαν άσχημη κατάληξη: Έπειτα από την ακύρωση της νίκης του, ο Ιμάμογλου μπορούσε να παρουσιαστεί και ως νικητής αλλά και ως θύμα κατά την ψηφοφορία αυτού του Σαββατοκύριακου, αλλά και να επανοηματοδοτήσει τις εκλογές της πόλης του ως μάχη για το μέλλον της τουρκικής δημοκρατίας.

Τα επόμενα βήματα

Μετά από την νίκη του, ο Ιμάμογλου θεωρείται πλέον ως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη εναντίον του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε τη δική του καριέρα στην εθνική πολιτική σκηνή έπειτα από την θητεία του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998. «Το να κερδίσεις την Κωνσταντινούπολη σημαίνει πως κερδίζεις την Τουρκία», έχει δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος στο παρελθόν. Αν ο Ιμάμογλου θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία, μένει να αποδειχθεί.