Τι κάνει ένας 22άρης στο Νταβός;

Τι κάνει ένας 22άρης στο Νταβός;

Business για λογαριασμό της Μόσχας.

Μόλις έναν χρόνο αφότου αποφοίτησε από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης -όπου σπούδασε διεθνείς σχέσεις- ο 22χρονος Ρομάν Τσούκοφ έχει κατακτήσει ήδη μία θέση στο «enfant gâté» του οικονομικού κατεστημένου.

Αυτές τις ημέρες μάλιστα την πιστοποίησε, ως ο νεότερος προσκεκλημένος στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός, στην κοινότητα Global Shaper, με την ιδιότητα του επικεφαλής εμπειρογνώμονα στο «Moscow City Investment Agency»!

Ο ίδιος προτιμά πάντως να προβάλει έναν άλλο -από τους αρκετούς- τίτλους που ήδη διαθέτει: αυτόν του διευθυντή ανάπτυξης στο Ρωσικό Συμβούλιο Εμπορίου & Οικονομικής Ανάπτυξης. Αντικείμενό του είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών και εταιρειών στη χώρα του. Mία ομολογουμένως δύσκολη αποστολή σε αυτή την συγκυρία…

Η περυσινή «ήταν μία χρονιά αναταράξεων», παραδέχεται ο νεαρός Ρομάν στο αμερικανικό Fortune και στον Στίβαν Γκάντελ. Από τη μία η ουκρανική κρίση, από την άλλη η πτώση της τιμής του πετρελαίου δοκίμασαν και συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας. «Όμως η Ρωσία βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διαφοροποίησης της οικονομίας», υπογραμμίζει.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να επαναπαύεται στην πετρελαϊκή παραγωγή. Τώρα όλοι συνειδητοποιούν ότι είναι η ώρα για δράση». Στα άμεσα σχέδια της Μόσχα, αναφέρει, είναι «η δημιουργία επιχειρηματικών ζωνών και περιοχών ειδικής ανάπτυξης για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, καθώς και η θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών για βιομηχανίες που θεωρούμε κοινωνικά σημαντικές».

«Αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις κινήσεις μας», επισημαίνει ο Τσούκοφ. Μπορούμε να παράγουμε πετρέλαιο και όπλα, όμως θέλουμε να βελτιωθούμε στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, στην αεροναυπηγική, στην αγροτική παραγωγή». «Η Ρωσία μπορεί να παράγει τα πάντα»..

«Δεν συνιστά όμως πρόβλημα η χαμηλή τιμή του πετρελαίου;», ερωτάται. «Δεν είναι αυτό το πρόβλημα», απαντά ο Ρομάν. «Το ζήτημα είναι η μεταβλητότητα των τιμών. Μπορούμε να επιζήσουμε με 70 ή ακόμη και με 50 δολάρια το βαρέλι. Αυτό στο οποίο είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει κανείς είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις».

Όπως και να έχει «υπήρξε εκροή κεφαλαίων», παραδέχεται ο νεαρός Ρώσος αξιωματούχος. Υποστηρίζει ωστόσο ότι όσα έφυγαν εκτός ήταν αυτά των κερδοσκόπων. «Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές παρέμειναν, επειδή η Ρωσία αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία γι’ αυτούς. Υπάρχουν κάποιοι που αυτή τη στιγμή φοβούνται να επενδύσουν στη Ρωσία. Όσοι φοβούνται, θα βγουν χαμένοι. Όμως όσοι τολμούν, θα βρεθούν στην κορυφή».

Διαβάστε ακόμα: Νταβός: Τα «μυστικά» του συνεδρίου των ισχυρών