Τι κάνουμε όταν μας αξιολογούν αρνητικά στη δουλειά μας;

Τι κάνουμε όταν μας αξιολογούν αρνητικά στη δουλειά μας;

Να υπεραμυνθείς του εαυτού σου, ή να χαμογελάσεις συγκαταβατικά;

του Μίχαλ Τσερτς

Δεν μπορείτε με επιχειρήματα να βρείτε το δίκιο σας στην περίπτωση μιας κακής αξιολόγησης, όπως δεν μπορείτε να πείσετε έναν αστυνομικό να μην σας κόψει κλήση.

Κάντε ό,τι θα κάνατε αν σας σταματούσε η αστυνομία στο δρόμο. Να είστε ευγενικός, απαντήστε όλες τις ερωτήσεις απλά, και αν οι αστυνομικοί σφάλλουν, πείτε το στο δικαστήριο και όχι στους ίδιους. Δεν μπορείς να καταφέρεις να γλιτώσεις μια κλήση της τροχαίας, παρά μόνο να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Αφήστε τα επιχειρήματά σας για το δικαστήριο.

Αν είστε σε μια συνάντηση 1-με-1 με τον ανώτερό σας, μπορείτε να θέσετε ερωτήσεις και να ζητήσετε καθοδήγηση για να βελτιωθείτε. Επίσης, μπορείτε να τονίσετε τυχόν στοιχεία που ο συνομιλητής σας δεν γνωρίζει – δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα βοηθήσει, αλλά δεν θα σας βλάψει κιόλας. Απ’ την άλλη, είναι πολύ πιθανό η απόφαση να έχει ήδη ληφθεί.

Μια μέτρια αξιολόγηση δεν είναι κάτι το σημαντικό – όλοι παίρνουμε μέτριες αξιολογήσεις πού και πού. Όταν όμως ένα αφεντικό δίνει μια αρνητική επίσημη αξιολόγηση και δεν σκοπεύει να απολύσει το άτομο που αξιολογεί, αυτό είναι μόνο στην περίπτωση που ο ανώτερος θέλει να μακροπρόθεσμα να φανεί ότι «διασώζει» έναν δήθεν κακό εργαζόμενο, δίνοντάς του μια αρνητική αξιολόγηση στην αρχή και βελτιώνοντας σταδιακά τις αξιολογήσεις στο μέλλον. Η γενική συμβουλή παραμένει να βρείτε μια άλλη δουλειά ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, διότι το στίγμα της κακής αξιολόγησης ίσως σας συνοδεύει εντός της εταιρείας.

Αν είστε σε συνάντηση με το αφεντικό σας και τον διευθύνοντα σύμβουλο, μην πείτε τίποτα. Σοβαρολογώ: μιλήστε όσο μπορείτε λιγότερο σε μια συνάντηση 2-με-1. Αν η σιωπή τους κάνει να νοιώθουν περίεργα, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό σας. Να είστε ευγενικός χωρίς όμως να τους μεταφέρετε την οποιαδήποτε πληροφορία. Απαντήστε στην οποιαδήποτε ερώτηση λέγοντας «θα πρέπει να το σκεφτώ». Αν απαιτήσουν μια άμεση απάντηση, πείτε «πρέπει να πάω στην τουαλέτα» και τηλεφωνήστε σε δικηγόρο. Γράψτε σε ένα κομμάτι χαρτί τις ερωτήσεις τους, και ζητήστε από έναν εργατολόγο να σας πει πώς πρέπει να απαντήσετε. Το να πείτε οτιδήποτε σχετικό με την απόδοσή σας σε μια συνάντηση 2-με-1 είναι επικίνδυνο, εφόσον το δικό σας αφεντικό είναι υπάλληλος του CEO και μπορεί να εκβιαστεί για να μεταφέρει την «επίσημη εκδοχή των γεγονότων».

Μια αρνητική αξιολόγηση απόδοσης σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε για μια άλλη δουλειά – τόσο απλά. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να πείτε στη συνάντηση που να σας βοηθήσει, και υπάρχουν πολλά που μπορείτε να πείτε τα οποία μπορούν να σας πλήξουν (αν π.χ. γίνουν αντιληπτά ως απειλή). Κι αν έχετε δύο άτομα απέναντί σας, τότε θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν και πάνω σε μια κοινή αφήγηση, ώστε να σας απολύσουν και να επικαλεστούν και μια αιτία. Ό,τι πείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας, και θα χρησιμοποιηθεί. Άρα, πείτε όσα μπορείτε λιγότερα. Απλά χαμογελάστε. Αργότερα, απορρίψτε γραπτώς τις όποιες λανθασμένες αιτιάσεις, και μην ξεχάσετε να στείλετε ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο στο προσωπικό σας email, εφόσον ο λογαριασμός email στον χώρο δουλειάς σας μπορεί να διαγραφεί ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: Fortune.com