Τι «μαγειρεύεται» στα εργαστήρια του ΜΙΤ;

Τι «μαγειρεύεται» στα εργαστήρια του ΜΙΤ;

Το Fortune Greece είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις του κορυφαίου πανεπιστημίου και σας παρουσιάζει τις νέες τεχνολογικές τάσεις.

Αποστολή στη Βοστώνη: Μαρία Ακριβού

Το όνειρο πολλών φοιτητών είναι να σπουδάσουν στο ΜΙΤ ή στο Harvard, αφού το πτυχίο που έχει κανείς στα χέρια του από ένα τέτοιο πανεπιστήμιο θεωρείται το εισιτήριο που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την πρόσληψη σε οποιαδήποτε δουλειά και αν επιθυμεί.

Οι σπουδαιότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις συντελούνται εκεί και το Fortune Greece είχε την ευκαιρία να μπει σε ερευνητικούς χώρους και εργαστήρια που σπάνια ανοίγουν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό και να καταγράψει τις εφευρέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στα “άδυτα” του Media Lab’s Personal Robots Group του ΜΙΤ μας υποδέχτηκε η Senior Press Liaison του MIT, Media Lab, Alexandra Kahn, η οποία μας έδωσε μια γεύση αναφορικά με το ποιες θα είναι οι τεχνολογικές τάσεις που θα επικρατήσουν στο εγγύς μέλλον.

Αναφερόμενη στη Βοστώνη και τον τεχνολογικό αναβρασμό που επικρατεί στην περιοχή η κ. Kahn τονίζει πως είναι σε συνάρτηση με την πληθώρα των υφιστάμενων εκπαιδευτκών ευκαιρίων , γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι το 1/4 του συνόλου των φοιτητών της Αμερικής προέρχεται από τη συγκεκριμένη πολιτεία. «Πριν από  είκοσι χρόνια ήταν μια βιομηχανική περιοχή. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Στο ΜΙΤ σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο medical και design experts συναντιούνται με τους φοιτητές, μοιράζονται μαζί τους συμβουλές και ανταλλάσσουν απόψεις».

Φτιάξε το αντικείμενο που θες με 3D Printing

Αντικρίζοντας από κοντά μια πολύ μεγάλη συλλογή από αντικείμενα φτιαγμένα από εκτυπωτές 3D, το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό. Παρότι -προς το παρόν- είναι μια ακριβή και χρονοβόρα διαδικασία, εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα έχουν στο σπίτι τους έναν 3D εκτυπωτή που να εκτυπώνει τρισδιάστατα αντικείμενα της αρεσκείας τους.

3D 2

Μετάδοση συναισθημάτων μέσω προσθετικών μελών

Ένας άλλος τεχνολογικός τομέας στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση είναι εκείνος των προσθετικών μελών που δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη τους να μπορεί να κάνει οποιαδήποτε φυσιολογική ανθρώπινη κίνηση. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η κ. Kahn, το επόμενο βήμα, αλλά και το μεγάλο στοίχημα, είναι το πώς θα καταφέρουν οι επιστήμονες να μεταδίδονται σήματα από τον εγκέφαλο στα προσθετικά μέλη και ταυτόχρονα να κινητοποιούνται οι αισθήσεις. «Για εμάς συνιστά πρόκληση το να κάνουμε κάποιον που έχει ένα προσθετικό μέλος, όταν προχωράει στην παραλία, εκτός από την κίνηση, να νιώθει παράλληλα το “αίσθημα της δροσιάς”.

Άγγιγμα εξ’ αποστάσεως

Στις τεχνολογικές τάσεις του μέλλοντος θα επικρατήσει σίγουρα και το “Remote connection”, δηλαδή η μετάδοση αισθήσεων εξ’ αποστάσεως. Ακουμπώντας πάνω σε μια οθόνη, οι κινήσεις που κάνει ο χρήστης μεταφράζονται αυτομάτως από ένα λογισμικό σύστημα και σχηματοποιούνται δίνοντάς του τη δυνατότητα να μετακινήσει ακόμη και ολόκληρα αντικείμενα σε ένα μακρινό περιβάλλον στο οποίο δεν έχει φυσική παρουσία. Ο σκοπός είναι σε λίγα χρόνια από τώρα, κάποιος που βρίσκεται στο Παρίσι να μπορεί να αλληλεπιδρά με κάποιον που βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου νιώθοντας το άγγιγμά του!

Δημιουργία μιας πόλης με τη χρήση του “Urban model simulation”

Τέλος, η εικονική απεικόνιση ολόκληρων πόλεων με τη βοήθεια του λεγόμενου

“Urban model simulation” συνιστά μια πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε πολλά projects. Μέσω των γνωστών κύβων της Lego οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να απεικονίσουν τρισδιάστατα μια πόλη και αλλάζοντας τη θέση κάποιου κύβου, που μεταφέρει συγκεκριμένα δεδομένα, να αλλάξουν και τη σύστασή της. Το χτίσιμο μιας πόλης από το μηδέν, ή ο καλύτερος έλεγχος του οδικού δικτύου για την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης, μπορούν να γίνουν πειραματικά και εν συνεχεία στην πράξη.

Όπως μας ενημέρωσαν, αυτό το διάστημα βρίσκεται στα σκαριά μια πλατφόρμα, βάσει της οποίας γίνεται προσομοίωση για τη δημιουργία καταφυγίου για 45 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αντίστοιχα projects που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να λύσουν λειτουργικά προβλήματα των πόλεων, “τρέχουν” σε Σαουδική Αραβία, Χονγκ Κονγκ και Ταϊπέι.

lego πόλεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Το Fortune Greece επελέγη ανάμεσα σε δεκαπέντε δημοσιογραφικά μέσα από όλο τον κόσμο τα οποία θα καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τις επιχειρηματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην άλλη Άκρη του Ατλαντικού τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε ακόμη: Αποστολή στη Βοστώνη: Επιστροφή στις τεχνολογικές «ρίζες» λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή επιχειρηματικότητας