Τι μάθαμε από την ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου του TikTok στην Επιτροπή του Κογκρέσου

Τι μάθαμε από την ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου του TikTok στην Επιτροπή του Κογκρέσου
epa10538823 TikTok CEO Shou Zi Chew testifies before the House Energy and Commerce Committee hearing TikTok - How Congress Can Safeguard American Data Privacy and Protect Children from Online Harms, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 March 2023. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εμφάνιση του διευθύνοντα συμβούλου του TikTok, Shou Zi Chew, ενώπιον του Κογκρέσου έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την εφαρμογή.

Την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, παρουσιάστηκε ενώπιον μιας Επιτροπής του Κογκρέσου στις ΗΠΑ όπου απάντησε σε ερωτήσεις για περισσότερες από πέντε ώρες, αναφορικά με τη σχέση της εφαρμογής της εταιρείας του με την Κίνα.

Η εμφάνιση του Chew ενώπιον του Κογκρέσου έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για το TikTok, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο μετά την κατακόρυφη αύξηση της δημοτικότητάς του τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία είναι θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ByteDance, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την επιρροή που μπορεί να ασκεί η κυβέρνηση της Κίνας στην εφαρμογή – κάτι που ο Chew επανειλημμένα αρνήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ακρόασης.

«Επιτρέψτε μου να το δηλώσω κατηγορηματικά: Η ByteDance δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως μεταδίδει ο The Guardian, πολλά μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου επικεντρώθηκαν στην ByteDance και τα στελέχη της, τα οποία θεωρείται ότι έχουν δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Chew ερωτήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής πόσο συχνά ήταν σε επαφή με μέλη από την κυβέρνηση της Κίνας. Παράλληλα, εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η προτεινόμενη λύση της εταιρείας για θέματα απορρήτου, με την εσωτερική ονομασία Project Texas, θα μπορούσε να την προστατεύσει έναντι της κινεζικής νομοθεσίας που απαιτεί από τις κινεζικές εταιρείες να παρέχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση στα δεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας.

Ο Tony Cárdenas, Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια, ρώτησε ευθέως τον Chew εάν το TikTok είναι κινεζική εταιρεία. Ο Chew απάντησε ότι το TikTok είναι παγκόσμια εταιρεία από τη φύση της, ότι δεν είναι διαθέσιμο στους χρήστες στην ηπειρωτική Κίνα και ότι έχει την έδρα του στη Σιγκαπούρη και το Λος Άντζελες.

Ο Neal Dunn, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα, ρώτησε εάν η ByteDance «κατασκόπευε Αμερικανούς πολίτες» – ένα ερώτημα που προέκυψε μετά από αναφορές που κυκλοφορούσαν ότι η εταιρεία είχε πρόσβαση σε στοιχεία για δημοσιογράφους, θέλοντας να εντοπίσει ποιοι υπάλληλοι ενδεχομένως να διέρρεαν πληροφορίες. Η απάντηση του Chew ήταν ότι «η λέξη ‘κατασκοπεία’ δεν είναι ο σωστός τρόπος για να περιγραφεί αυτό».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις φήμες περί σχέσεων με την κυβέρνηση της Κίνας, το TikTok έχει δεσμευτεί να μεταφέρει όλα τα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ σε εγχώριους διακομιστές μέσω μιας προσπάθειας με την εσωτερική ονομασία Project Texas, κάτι που όταν υλοποιηθεί θα επιτρέψει στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Oracle να ελέγχει τον πηγαίο κώδικα της πλατφόρμας και να λειτουργεί ως εξωτερικός «επιτηρητής».

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε της ολοκλήρωση της προσπάθειας μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ορισμένα μέλη της Επιτροπής αμφισβήτησαν το κατά πόσο αυτό είναι δυνατό, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια γραμμές πηγαίου κώδικα απαιτούν έλεγχο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορεύσει το TikTok στις συσκευές που χρησιμοποιούν κυβερνητικοί υπάλληλοι και αξιωματούχοι και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απειλήσει να το απαγορεύσει καθολικά στη χώρα.

Η ακρόαση της Πέμπτης δεν έριξε φως στις ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της εφαρμογής στις ΗΠΑ, καθώς τα μέλη της επιτροπής εμφανίστηκαν αμετακίνητα από την πεποίθησή τους ότι το TikTok είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτή η πεποίθηση ενισχύθηκε από ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, λίγες ώρες πριν από την ακρόαση, που ανέφερε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα ενέκρινε την πώληση του TikTok.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: