Τι να κάνετε εάν τα έχετε βρει …σκούρα στη δουλειά

Τι να κάνετε εάν τα έχετε βρει …σκούρα στη δουλειά

Μην αφήσετε τα προβλήματα να μπουν εμπόδιο. 

του Ντάμιαν Μπράντφιλντ*

Όταν μπήκα στη WeTransfer το 2010, η εταιρεία μας ήταν μόλις πέντε άτομα σε ένα μικρό δωμάτιο στον δεύτερο όροφο ενός σπιτιού στο Άμστερνταμ. Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα – αποφασίσαμε να μην λάβουμε χρηματοδότηση ενώ εξακολουθούσαμε να διαμορφώνουμε την επιχείρησή μας, και έτσι αναγκαστήκαμε να απορροφήσουμε εμείς οι ίδιοι τα αρχικά κόστη. Συχνά, δεν μπορούσαμε ούτε καν να πληρώσουμε μισθούς και όλοι εργαζόμασταν σε πολλές δουλειές και βασιζόμασταν σε τυχερά διαλείμματα και αναρίθμητες άυπνες νύχτες για να τα βγάλουμε πέρα.

Αλλά αυτό που μας καθοδηγούσε σε αυτό το δύσκολο ξεκίνημα ήταν η πίστη μας στην εταιρεία.

Γνωρίζαμε ότι η αγορά είχε αρχίσει να βαριέται τις παλαιάς σχολής υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων – με USB, σκληρούς δίσκους, τον πονοκέφαλο του πρωτοκόλλου μεταφοράς αρχείων – και γνωρίζαμε ότι το προϊόν μας θα μπορούσε να προσφέρει αξιόπιστες, ασφαλείς και απλές μεταφορές αρχείων που θα επέτρεπαν στους χρήστες να επικεντρώνονται στη δημιουργία αντί να ανησυχούν για την παράδοση. Επτά χρόνια μετά, η εταιρεία μας είναι τώρα 50 άτομα αντί για πέντε και έχουμε προσθέσει 40 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες σε μηνιαία βάση.

Οι προκλήσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά η πίεση δεν είναι. Η πίστη στη δύναμη του προϊόντος συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση των ανησυχιών και των εσωτερικών συζητήσεων που παραλύουν τη λήψη αποφάσεων και βλάπτουν το ηθικό.

Καθώς η WeTransfer έχει ωριμάσει, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, όπως η επέκταση σε νέες αγορές, η αναβάθμιση του πλαισίου εφαρμογών ιστού, η εύρεση του κατάλληλου διαφημιστικού μοντέλου, και η λήψη αποφάσεων για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Όλες αυτές οι αποφάσεις απαιτούν μεγάλες συζητήσεις και, ορισμένες φορές, λάβαμε μέτρα που αποσπούσαν την προσοχή μας και μας κόστιζαν χρόνο. Αλλά μπορέσαμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας – και ως εκ τούτου, να ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις προκλήσεις – γιατί είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της WeTransfer και τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ολλανδία, έμαθα ένα άλλο τέχνασμα για να παραμένω αισιόδοξος. Υπάρχει μια ολλανδική λέξη που λέγεται ‘gezellig’ («χεζέλιχ»), που σημαίνει χαλαρότητα και ζεστασιά – η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος όταν …κατεβάζει ταχύτητα και περνάει χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά του. Στην Αμερική – ειδικά στη σκηνή των startup – πιθανότατα να μην κινούμαστε προς την εβδομάδα εργασίας 30 ωρών όπως οι Ολλανδοί, αλλά μπορούμε να υιοθετήσουμε μια στάση που να προσπαθεί να φέρει περισσότερο gezellig στη ζωή μας.

Οι φίλοι μου από την Ολλανδία κατανοούν ότι δίνοντας στον εαυτό σας χρόνο και χώρο για να σκέφτεστε – είτε αυτό σημαίνει να κάνετε μια μεγάλη βόλτα μετά το γεύμα, είτε να κάνετε διακοπές δύο φορές το χρόνο, είτε απλά να κάνετε ένα διάλειμμα για καφέ κάθε απόγευμα – απομακρύνετε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες σας και καταλήγετε να είστε παραγωγικότερος.

Ζητήστε συμβουλές όταν αισθάνεστε κολλημένοι. Καλέστε έναν φίλο ή έναν μέντορα όταν θέλετε να συζητήσετε μια ιδέα. Βρείτε έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας για να εκφράσετε τις ανησυχίες σας, ώστε να μην τρώγεστε με τα ρούχα σας. Και περιτριγυριστείτε με καλούς ανθρώπους που έχουν γνήσια κίνητρα και που υποστηρίζουν αυτό που κάνετε.

Σε στιγμές αγωνίας, θυμάμαι πάντα μια αγαπημένη ατάκα από τοFantastic Beasts and Where to Find Them: «Η φιλοσοφία μου είναι ότι το να ανησυχείς σημαίνει πως υποφέρεις δύο φορές».

* Ο Ντάμιαν Μπράντφιλντ  είναι πρόεδρος της WeTransfer.