Από ρομπότ ως ιπτάμενα ταξί: Τι νέο έρχεται στην ταξιδιωτική βιομηχανία

Από ρομπότ ως ιπτάμενα ταξί: Τι νέο έρχεται στην ταξιδιωτική βιομηχανία
Photo: pixabay.com
Ιπτάμενα ταξί, ρομπότ και πράσινα καύσιμα συνθέτουν το τουριστικό τοπίο των επόμενων χρόνων.

Το ταξίδι για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι πολυτέλεια, αλλά τρόπος ζωής. Ακόμη και αν το budget είναι περιορισμένο, υπάρχει πάντα στην άκρη ένα ποσό που θα δαπανηθεί για την επίσκεψη ενός νέου προορισμού, μέσα στη χρονιά, καθώς η ξεκούραση θεωρείται απαραίτητη για να φορτίσουμε μπαταρίες και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις εξαντλητικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Η ανάγκη για ταξίδι φάνηκε ακόμη πιο ισχυρή μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας και αποτυπώθηκε τόσο στην αυξημένη τουριστική κίνηση παγκοσμίως, όσο και στον πολλαπλασιασμό του αριθμού των υφιστάμενων αεροπορικών δρομολογίων και συνδέσεων. Ωστόσο, οι συνθήκες άλλαξαν, οι καιροί απαιτούν μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, περισσότερο πράσινες πρακτικές και εναλλακτικές μεταφορές που θα είναι οικονομικές και συνάμα φιλικές προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την SITA, πολυεθνική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών, υπάρχουν κάποιες τάσεις που θα καθορίσουν το νέο περιβάλλον αερομεταφορών μέσα στην ερχόμενη δεκαετία. Στην έκθεση με τίτλο «Meet the Megatrends», επισημαίνεται πως ο κόσμος θα ταξιδεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ταξιδιωτικό κοινό θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενο και θα είναι περισσότερο “ψαγμένο” και απαιτητικό.

Όντας εκπαιδευμένος στα ταξίδια από μικρή ηλικία, ο ταξιδιώτης του 21ου αιώνα διακατέχεται από έντονη επιθυμία να προσθέσει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στην λίστα του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα διευρυνθεί η ομάδα ηλικιωμένων ταξιδιωτών που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να εστιάσουν και να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες και τα ταξιδιωτικά τους πακέτα στις απαιτήσεις της εν λόγω ηλικιακής κατηγορίας.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι έως το 2030, οι τεχνολογικές λύσεις και το αυξημένο ανθρώπινο δυναμικό στα αεροδρόμια θα προσανατολιστούν προς την υποστήριξη των ηλικιωμένων ταξιδιωτών.

Μια ξεχωριστή τάση που αναμένεται να κερδίσει έδαφος και να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια σχετίζεται με τους διαθέσιμους τρόπους πληρωμών. Τα περισσότερα αεροδρόμια επικεντρώνονται στην ενεργοποίηση πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, στη βελτίωση της εξατομίκευσης και στην επέκταση των βοηθητικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες mobile commerce (m-commerce) και Buy Now Pay Later θα ωθήσουν την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και θα μεταμορφώσουν την εμπειρία αγορών καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Οι χρήστες, παρότι θα βρίσκονται στον αέρα, θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους χωρίς να χρειάζεται να προσγειωθούν στο έδαφος για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους ή να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες συναλλαγής.

Το δε smartphone θα φυλάσσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ένα σωστά οργανωμένο ταξίδι, από την κράτηση του ξενοδοχείου, τις εκδρομές, μέχρι τα εισιτήρια για εκδηλώσεις που θέλουμε να παρακολουθήσουμε, ενώ τα συστήματα ανταμοιβής θα επιτρέπουν ταχύτερες αγορές.

Επιπρόσθετα, μια νέα παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία είναι η έλευση του Metaverse, οι δυνατότητες του οποίου θα αξιοποιούνται, έως το 2030,  σε κορυφαία αεροδρόμια και θα αλλάξουν ριζικά των τρόπο λειτουργίας τους. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση VR και AR κρίνεται απαραίτητη εάν θέλουμε να μιλάμε για “έξυπνα” αεροδρόμια. Ταυτόχρονα, θα απαιτηθεί και η προσέλκυση ενός εργατικού δυναμικού που θα έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση τεχνολογιών που προσφέρουν ιδιαίτερες εμπειρίες στους χρήστες.

Παράλληλα με το Metaverse, θα δούμε να κάνουν την εμφάνισή τους … ρομπότ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιβατών και προσωπικού. Περιορισμός ανθρώπινων λαθών, επιτάχυνση διαδικασιών, έλεγχος δραστηριοτήτων και οχημάτων είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που θα συντελεστούν. Τα “έξυπνα” τρακτέρ και τα καρότσια αποσκευών θα εξυπηρετούν τα οχήματα στη ράμπα, ενώ στο σύνολό τους τα αναπηρικά αμαξίδια, τα κινητά περίπτερα και τα ρομπότ βοήθειας θα ελέγχονται εξ αποστάσεως.

Πλέον δεν θα μιλάμε απλά για πρόβλεψη και ορθό προγραμματισμό, αλλά για τη δημιουργία μιας ευέλικτης αλυσίδας εφοδιασμού που θα δέχεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και θα δρα αναλόγως. Οι αλυσίδες ψηφιακών προϊόντων και τα διακριτικά NFT θα αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους όπου θα είναι δυνατή η ψηφιακή πρόσβαση σε στιγμιαία και επαληθεύσιμα δεδομένα. Η συντήρηση, η επισκευή και η γενική διόρθωση (MRO) θα αυτοματοποιηθούν πλήρως από το blockchain, και θα οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους, πιο αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού και αυξημένη ασφάλεια.

Όπως επισημάνθηκε ήδη, οι αερομεταφορές αναμένεται να γίνουν πράσινες και τα αειφόρα καύσιμα για εμπορική χρήση πιο προσιτά και προσβάσιμα. Στο παιχνίδι θα μπουν σταδιακά τα ηλεκτρικά αεροσκάφη σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια. Οι επενδύσεις στον κλάδο της αστικής αεροπορικής κινητικότητας έχουν εκτοξευθεί από τότε. Μόνο φέτος, δαπανήθηκαν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη αεροσκαφών eVTOL.

Τέλος, στη νέα σελίδα που γυρνά ο τουρισμός, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν και τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί, τα οποία θεωρούνται αποτελεσματική βοηθητική υπηρεσία και ροή εσόδων για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες. Οι υπηρεσίες αυτές θα κάνουν το ταξίδι απρόσκοπτο, διασφαλίζοντας σύντομους χρόνους μεταφοράς και γρήγορη εξυπηρέτηση των επιβατών, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν επιπλέον οφέλη όσον αφορά τη βιωσιμότητα και το ενεργειακό κόστος.