Τι περιμένουν οι αναλυτές από τη Fed – Καταλύτης για τις αγορές η ομιλία Powell

Τι περιμένουν οι αναλυτές από τη Fed – Καταλύτης για τις αγορές η ομιλία Powell
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αναλυτές αναμένουν τα επιτόκια της Fed να «προσγειωθούν» σε υψηλότερα επίπεδα.

Την αύξηση κατά 0,75% των βασικών επιτοκίων αναφοράς προεξοφλεί η αγορά για την επικείμενη απόφαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves). 

Όπως έγραψε ο Jim Reid της Deutsche Bank, «φαίνεται αδιανόητο, δεδομένου του πόσο έχει καταρρεύσει το guidance σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες αγορές τους τελευταίους 12 μήνες, ότι ο Πάουελ θα αναπτύξει μια πολύ επιθετική ρητορική για τον Δεκέμβριο, ενόψει της δημοσίευσης των στοιχείων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό»

Υπό αυτό το πρίσμα, οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας «βλέπουν» επιτοκιακή αύξηση 75 μονάδες βάσης και τον Δεκέμβριο, με τον Ιανουάριο του 2023 να σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση προς τη χαλάρωση, δεδομένου ότι το τερματικό επιτόκιο θα αγγίξει το 5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέβαια, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό συντάκτης της Wall Street Journal, Nick Timiraos, «Οι καταναλωτές διατηρούν ένα μεγάλο μαξιλάρι αποταμίευσης. Οι εταιρείες έχουν μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους. Για τη Fed, ένας ανθεκτικός ιδιωτικός τομέας σημαίνει ότι όταν πρόκειται για αυξήσεις επιτοκίων, το μέγιστο ή τελικό επιτόκιο πολιτικής μπορεί να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο».

Ωστόσο, η αγορά επικεντρώνεται, ως επί το πλείστον, στις βραχυπρόθεσμες πιθανότητες επιβράδυνσης της νομισματικής σύσφιξης (οι πιθανότητες για μια αύξηση 75 μ.β. τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκαν σήμερα και οι πιθανότητες για μια αύξηση 50 μ.β. τον Φεβρουάριο επίσης αυξήθηκαν σημαντικά).

Η Goldman Sachs, πάντως, παρουσίασε ένα ελαφρώς διαφορετικό σενάριο από την Deutsche Bank: η οικονομική ομάδα της τράπεζας, η οποία αναμένει επίσης αύξηση 75 μ.β. αυτή την εβδομάδα, εκτιμά πως το μέγιστο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο ύψος του 4,75-5% τον Μάρτιο ενώ βλέπει αύξηση 75 μ.β. τον Νοέμβριο, 50 μ.β. τον Δεκέμβριο, 25 μ.β. τον Φεβρουάριο και 25 μ.β.τον Μάρτιο. 

Όπως έγραψε ο Jan Hatzius της Goldman Sachs, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η FOMC θα μπορούσε να καταλήξει να αυξήσει τα επιτόκια μετά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, όπως αναμένει τώρα η τράπεζα:

Πρώτον, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει άβολα υψηλός  

Δεύτερον, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να διατηρηθεί η οικονομία σε τροχιά συρρίκνωσης 

Τρίτον, η FOMC μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα εάν ένα pivot μελλοντικά προκαλέσει πρόωρη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών. 

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι η πρόσφατη επιμονή της τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει «άβολα υψηλός για λίγο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και 25 μ.β. τον Ιανουάριο, με το ανώτατο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,625%: «Η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια εκεί για παρατεταμένη περίοδο έως ότου αρχίσει να εξομαλύνεται η πολιτική, με μείωση 25 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2023.  

Στη συνέχεια, το Newsquawk συνοψίζει τη συναινετική άποψη, σημειώνοντας ότι η Fed αναμένεται να αυξήσει το εύρος των στόχων της Fed Funds κατά άλλες 75 μ.β. στο 3,75-4%, με σταθερή εστίαση στο guidance του Powell, με αναμενόμενο σταθμό για τα επιτόκια περίπου στην περιοχή 4,5-5% κάποια στιγμή τον Μάιο/Ιούνιο.

Απομακρυνόμενοι από αυτές τις ποιοτικές προβλέψεις, εξετάζουμε στη συνέχεια τι είχε να πει η JP Morgan, με τον trader της τράπεζας, Andrew Tyler, να γράφει ότι «σκεφτείτε ότι από τις προηγούμενες 6 συναντήσεις φέτος, οι αγορές έχουν σημειώσει άνοδο την Ημέρα της Fed σε 3 περιπτώσεις ενώ υπήρξε sell off σε 3 περιπτώσεις. Και δεδομένου ότι η αύξηση για αυτήν τη συνάντηση είναι γνωστή (75 μ.β.), σημασία έχει τι θα πει ο Powell και ποιες είναι οι προσδοκίες τερματικών επιτοκίων. Την Παρασκευή κλείσαμε με προσδοκίες τερματικών επιτοκίων 4,90% Αυτός ο αριθμός έκτοτε αυξήθηκε πάνω από 5%».