Πώς θα απεμπλακεί το Bitcoin από τις παραδοσιακές αγορές

Πώς θα απεμπλακεί το Bitcoin από τις παραδοσιακές αγορές
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
«Όσο πιο κερδοσκοπικά είναι τα κρυπτονομίσματα, τόσο περισσότερο συνδέονται με την οικονομία, δήλωσε ο Alex Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας blockchain Hiro Systems.

Να χωρίσει τους δρόμους του από τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχείου κινδύνου προσπαθεί εδώ και καιρό το Bitcoin, αν και μέχρι στιγμής… όχι με ιδιαίτερη επιτυχία.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, η συσχέτισή του με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq της Wall Street τις τελευταίες τριάντα ημέρες υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο 0,26, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η συσχέτιση, η οποία δείχνει τον βαθμό στον οποίο τα δύο assets συγχρονίζονται σε μια περίοδο 30 ημερών, έχει κυμανθεί πάνω από το 0,75 για μεγάλο μέρος του έτους και μερικές φορές έχει πλησιάσει το «τέλειο» 1:1 (στο 0,96 και στο 0,93 τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους θιασώτες των κρυπτονομισμάτων, η «διάσπαση» του bitcoin από την Big Tech είναι σημάδι δύναμης. «Η ανάπτυξη έχει περιοριστεί και οι επενδυτές αναζητούν τον επόμενο κλάδο ανάπτυξης. Το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα είναι ένας από αυτούς τους “επόμενους” κλάδους ανάπτυξης» δήλωσε ο Santiago Portela, Διευθύνων Σύμβουλος του FITCHIN, ενός οικοσυστήματος τυχερών παιχνιδιών στο Web3.

Η προσπάθεια αποσύνδεσης συμπίπτει πράγματι με μια περίοδο συγκριτικής ηρεμίας και εδραίωσης, έναν χρόνο αφότου ξεκίνησε την επική του πρώτη από τα μεθυστικά ύψη των 69.000 δολαρίων, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Προς το παρόν, το Bitcoin «ίπταται» κοντά στα υψηλά μήνα, στα 20.500 δολ., ενώ την περασμένη εβδομάδα σημείωσε αύξηση πάνω από 5%, ξεπερνώντας σε κέρδη τον Nasdaq, που σημείωσε άνοδο 2%, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου από τις Microsoft, Alphabet, Meta και Amazon.

Κρύος και σκληρός crypto-χειμώνας…

Ωστόσο, ο crypto-χειμώνας είναι κρύος και σκληρός.

Η κεφαλαιοποίηση για την αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνωθεί από σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021 σε 984 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CoinMarketCap.com.

Ο όγκος συναλλαγών έχει επίσης μειωθεί στα 61,3 εκατομμύρια δολάρια στις 25 Οκτωβρίου, πολύ μακριά από τον ημερήσιο όγκο των περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων που παρατηρήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του CryptoCompare.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη, ο πλούτος που διατηρείται σε bitcoin είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι που υποδηλώνει συσσώρευση από μακροπρόθεσμους κατόχους ή «HODLers», σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων blockchain Glassnode.

Επιπλέον, 55.000 bitcoin αποσύρθηκαν από το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο, την Binance, στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης CryptoQuant – ροές που συνήθως σηματοδοτούν ότι τα νομίσματα μετακινούνται σε πορτοφόλια για μακροπρόθεσμη αποθήκευση.

«Η βάση των κατόχων BTC έχει αλλάξει άρδην, αφού δεν βαρύνεται πλέον από κερδοσκόπους, οι οποίοι ήρθαν σε μεγάλο βαθμό το 2021, στην κοινότητα, τα μέλη της οποίας δεν θα πουλούσαν τα BTC τους σε σχεδόν καμία μακροοικονομική περίσταση», δήλωσε ο Stéphane Ouellette, Διευθύνων Σύμβουλος στον πάροχο παραγώγων κρυπτογράφησης FRNT Financial.

Τελειώνει η bear market;

Ο Samuel Reid, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Geometric Energy Corporation, είπε ότι οι μεγάλες εκροές από τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποδεικνύουν ότι ορισμένοι μεγάλοι αγοραστές «μυρίζουν» το τέλος της bear market.

Ωστόσο, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν σε σχέση με το εάν το bitcoin θα συνεχίσει ανοδικά ή θα υποχωρήσει εκ νέου ή αν θα ανακάμψει γρήγορα στην αγκαλιά των μετοχών τεχνολογίας.

Για το άμεσο μέλλον, τα μακροοικονομικά γεγονότα παραμένουν η κινητήρια δύναμη μιας αγοράς που παραμένει εξαιρετικά κερδοσκοπική. «Όσο πιο κερδοσκοπικά είναι τα κρυπτονομίσματα, τόσο περισσότερο συνδέονται με την οικονομία, δήλωσε ο Alex Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας blockchain Hiro Systems.

«Για αυτό πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος χρήσης τους και η παραγωγική ικανότητά τους. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται για άλλα πράγματα, τόσο λιγότερο θα συνδέονται με την οικονομία και τις αγορές».