Τι πήγε στραβά με το iPhone X;

Τι πήγε στραβά με το iPhone X;
epa06306510 A customer examines the newly released iPhone X at an Apple Store in the Perimeter Mall in Atlanta, Georgia, USA, 03 November 2017. Apple launched its new iPhone X 03 November marking the 10-year anniversary of the first ever iPhone. Apple's new iPhone X goes on sale in more than 55 countries. EPA/ERIK S. LESSER

Θα μειώσει τελικά η Apple την τιμή του κινητού ή θα αναζητήσει άλλους τρόπους να τονώσεις τις πωλήσεις του;

του Mohanbir Sawhney

Η Apple, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να μειώσει τον στόχο παραγωγής της στο μισό για το iPhone X λόγω των πωλήσεων που είναι χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν, αντιμετωπίζει ένα δίλημμα τιμολόγησης. Εάν μειώσει την τιμή του iPhone X για να ενθαρρύνει τις πωλήσεις, κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη και το ίματζ της. Αν εμμείνει στην τιμή των 1.000 δολαρίων, κινδυνεύει να συνεχίσει να βλέπει απογοητευτικές πωλήσεις για το κινητό της.

Η Apple δημιούργησε το πρόβλημα της τιμολόγησης όταν χώρισε τη σειρά προϊόντων της σε δύο σειρές τηλεφώνων – τα μάλλον μέτρια iPhone 8 και iPhone 8 Plus από τη μία, και το πρωτοποριακό iPhone X από την άλλη. Η κίνηση αυτή έχει σαφώς οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα: Το iPhone X δεν προσελκύει αρκετούς πελάτες, ενώ τα iPhone 8 και 8 Plus ωχριούν σε σύγκριση με τις πρωτοποριακές λειτουργίες του X, όπως το Face ID και η οθόνη OLED.

Αν η Apple μειώσει την τιμή του iPhone X, θα αναγκαστεί επίσης να μειώσει τις τιμές του iPhone 8 και του iPhone 8 Plus για να διατηρήσει την premium θέση του iPhone X. Οι χαμηλότερες τιμές και για τα τρία μοντέλα θα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στην κερδοφορία.

Τι μπορεί να κάνει η Apple; Μία από τις επιλογές είναι η υιοθέτηση της «στρατηγικής αντιπροσώπου αυτοκινήτων», προσφέροντας κίνητρα μέσω των καναλιών πωλήσεών της έτσι ώστε πωλητές όπως η Verizon, η AT&T, η T-Mobile, η Best Buy και άλλοι να μπορούν να προσφέρουν ειδικές προσφορές – για παράδειγμα, μια «ειδική» έκπτωση-κίνητρο ύψους 200 δολαρίων. Οι εκπτώσεις αυτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των πωλήσεων νέων οχημάτων σε αντιπροσώπους αυτοκινήτων, με κίνητρα και ειδικές προσφορές που κάνουν την αγορά ενός αυτοκινήτου φθηνότερη χωρίς να μειώνεται η τιμή καταλόγου.

Η προσφορά εκπτώσεων μέσω του καναλιού πωλήσεων θα επέτρεπε στην Apple να συνεχίσει να πουλά ένα τηλέφωνο στα 1.000 δολάρια – τιμή που κανένας άλλος κατασκευαστής δεν είχε τα …κότσια ούτε καν να σκεφτεί. Μικρότερες εκπτώσεις 100 και 150 δολαρίων θα μπορούσαν να προσφέρονται από τους dealers στο iPhone 8 και το iPhone 8 Plus, αντίστοιχα, για να διατηρηθεί η διαφοροποίηση στις τιμές τους και να αυξηθούν οι πωλήσεις τους επίσης.

Η τιμή δεν είναι το μόνο πρόβλημα με το iPhone X, το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν τόσο πρωτοποριακό που η Apple δεν έβαλε το «9» στην αρίθμηση. Η εταιρεία προσπάθησε να βάλει ψηλά τον πήχη και από πλευράς λειτουργικότητας – στόχος που δεν φαίνεται να επιτεύχθηκε. Το Face ID είναι πολύ καινοτόμο και δουλεύει καλά, αλλά δεν φτάνει για να δικαιολογηθεί η τιμή των 1.000 δολαρίων. Η οθόνη OLED είναι όμορφη αλλά δεν είναι κάτι πραγματικά νέο. Η Samsung – ο προμηθευτής της Apple – χρησιμοποιεί τις οθόνες OLED σε όλα της τα μοντέλα.

Και τι ειρωνεία! Η απογοητευτική πορεία των πωλήσεων της Apple αποτελεί πλήγμα και για τη Samsung, η οποία βγάζει 110 δολάρια ανά iPhone X ως προμηθευτής της οθόνης OLED.

Πηγή: fortune.com