Τι πρέπει να προσέξετε στην υποβολή της φορολογικής σας δήλωση

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Εντός της εβδομάδας ανοίγει στο TAXISnet η ειδική εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Ενάμιση μήνα θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Η προθεσμία λήγει τον Ιούνιο και οι αλλαγές στη συμπλήρωσή της σε σχέση με την περυσινή είναι αρκετές.

1.Για πρώτη φορά, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι στις τράπεζες για εξόφληση δανείων θα είναι προεκτυπωμένες στη δήλωση.

2.Προσοχή στον πίνακα 5 του βασικού εντύπου (Ε1). Σε αυτόν πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (για σπίτια, ΙΧαυτοκινήτα, πισίνες) αλλά και οι δαπάνες απόκτησης αγαθών (όπως θα περιγράφονται στη δήλωση) προκειμένου το άθροισμα των δύο να συγκρίνεται με το εισόδημα του φορολογούμενου και αν προκύπτει διαφορά υπέρ των πρώτων να καταβάλλεται επιπλέον φόρος.

3. Σε ό,τι αφορά στη δήλωση των τόκων από καταθέσεις εξωτερικού, πρέπει να γνωρίζετε πως οι τόκοι των καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού θα αναγράφονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1. Οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πάνε στις ΔΟΥ για να δηλώσουν τους τόκους και να καταβάλουν την παρακράτηση φόρου 15%.

4.Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές, στο νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση. Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν το φόρο.

5. Από φέτος θεσπίζεται έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος ως το τέλος Ιουλίου από τους φορολογούμενους.

6. Θεσπίζεται, επίσης, το αφορολόγητο του συνόλου των αποζημίωσαν των αγροτών για φυσικές καταστροφές καθώς και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις, ενώ η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό. Επαναφέρεται,επίσης, η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να τα εκχωρούν στο δημόσιο μέσω των ΔΟΥ για να απαλλάσσονται από το φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν.