Τι «βλέπουν» οι New York Times πίσω από την αποπομπή Σαββαΐδου

Τι «βλέπουν» οι New York Times πίσω από την αποπομπή Σαββαΐδου

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει τη στάση της Κομισιόν στην υπόθεση Σαββαΐδου.

Η υπόθεση που έχει προκύψει με την ποινική δίωξη της Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εκείνη και την κυβέρνηση τέθηκε στο επίκεντρο δημοσιεύματος των New York Times.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως: «Η αποπομπή της έρχεται σε μια άκρως ευαίσθητη χρονική στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση. Ακριβώς στο σημείο όπου έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις με τους αξιωματούχους των θεσμών στην Αθήνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη στιγμή που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να αναδιατάξει τις δυνάμεις του έτσι ώστε να συλλέξει περισσότερους φόρους» και προσθέτει:

«Πέραν της σημειολογίας του πράγματος, η δημόσια διαμάχη της κυβέρνησης με την πρώην επικεφαλής της ΓΓΔΕ, είναι αυτή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ξένων. Επί του παρόντος, η Κομισιόν δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιντχαρντ ήτανκάτι παραπάνω από προσεκτική. Από την ατάκα «παρακολουθούμε το θέμα» συνάγεται ότι οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν το ζήτημα ήσσονος σημασίας, αλλά στην παρούσα φάση δεν επιθυμούν, για άλλους λόγους, να τοποθετηθούν».

Και καταλήγει: «αντίστοιχη περίπτωση με αυτή την αποπομπή (και τη σύγκρουση με το Μαξίμου) ήταν κι εκείνη του Χάρη Θεοχάρη επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Στην περίπτωση της Σαββαΐδου, αυτό που της καταλογίζει η κυβέρνηση είναι ότι λειτούργησε προνομιακά υπέρ κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων».