Τι «βλέπουν» οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι για τη Wall Street το 2024

Τι «βλέπουν» οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι για τη Wall Street το 2024
epaselect epa09781129 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange as markets react to Russia's invasion of Ukraine overnight in New York, New York, USA, on 24 February 2022. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Kαι η Fed πάντα στο επίκεντρο...

Θετικές -αν και με επιφυλάξεις- εμφανίζονται στις εκτιμήσεις τους οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την πορεία του δείκτη βαρομέτρου της αμερικανικής χρηματαγοράς S&P 500…

Goldman Sachs και Citi βλέπουν τις 5.100 μον.: Ας ξεκινήσουμε με την Goldman Sachs. Η αριστοκρατική τράπεζα της Wall Street αύξησε πρόσφατα τον στόχο της για το SPX στα τέλη του 2024 για άλλη μια φορά – κατά ένα επιβλητικό 9%, από 4.700 μον. στις 5.100 μονάδες.

«Η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η χαλάρωση της Fed θα διατηρήσουν τις πραγματικές αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα και θα υποστηρίξουν τα PE στο 19x», δήλωσε ο David Kostin, Chief US Equity Strategist.

Όπως επεσήμανε, ο πληθωρισμός μειώνεται γρήγορα και πλησιάζει τον στόχο της Fed (2%). Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές.

Για παρόμοιους λόγους, η Citibank βλέπει επίσης μια μεγάλη χρονιά για τις μετοχές – με τον S&P να αγγίζει τις 5.100 μον. στο τέλος του έτους 2024.

JP Morgan εκτιμά 4.200 μον.: Η τράπεζα του Jamie Dimon είναι πολύ πιο προσεκτική. Η επενδυτική τράπεζα βλέπει για τον S&P τις 4.200 μον. Οι αναλυτές δεν περιμένουν σε καμία περίπτωση χαλάρωση από τη Fed.

Επιπλέον, η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, γεγονός που επισκιάζει τις προοπτικές για τις μετοχές. Υπάρχει κίνδυνος ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο ο πληθωρισμός θα παραμείνει πεισματικά πάνω από το comfort zone των κεντρικών τραπεζών.

Οι προσδοκίες της αγοράς για οικονομική ανάκαμψη στις βιομηχανικές χώρες είναι επομένως πιθανό να απογοητευτούν. Ως εκ τούτου, η ασθενής ανάπτυξη και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιβαρύνουν τις μετοχές. 

Morgan Stanley εκτιμά 4.500 μον.: Η τράπεζα αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ των απαισιόδοξων, με την τιμή στόχο για τον επόμενο Δεκέμβριο να είναι οι 4.500 μονάδες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να απογοητεύσουν τους επενδυτές.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, πρόκειται να ξεκινήσει μια μέτρια ανάκαμψη των κερδών.

Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley ανέφερε: «Για τον Δεκέμβριο του 2024 προβλέπουμε πολλαπλασιαστή P/E 17,0x στους επόμενους 12 μήνες, με τα EPS να διαμορφώνονται στα 266 δολ., γεγονός που ισοδυναμεί με στόχο τιμής τις 4.500 μον.

«Η πρόβλεψή μας για τα κέρδη του 2024, τα 229 δολ. (+7%Y), προϋποθέτει ανάπτυξη 4-5%, πέραν της μέτριας επέκτασης του περιθωρίου κέρδους, καθώς οι πιέσεις του κόστους εργασίας αμβλύνονται».

Iστορικά, ο S&P 500 έχει σημειώσει θετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περίπου στο 78% των περιπτώσεων, με μέση απόδοση 1,6%, σύμφωνα με την ανάλυση της Bank of America. Ωστόσο, φέτος, υποχώρησε κατά -0,88% κατά τη διάρκεια της περιόδου του ράλι του Άγιου Βασίλη.

“Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τον Ιανουάριο, το α’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2024, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με την τάση του S&P 500 να δυσκολεύεται στις αρχές του 1ου έτους του προεδρικού κύκλου”, ανέφεραν οι αναλυτές της BofA.

Eποικοδομητικές μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές προβλέπουν οι στρατηγικοί αναλυτές της RBC Capital Markets, παρόλο που αναγνωρίζουν μια δυνητικά ταραχώδη φάση που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές αναθεώρησαν τον στόχο τους για το τέλος του 2024 για τον S&P 500 στις 5.150 μονάδες, από τον προηγούμενο στόχο των 5.000 μονάδων. Αυτός ο νέος στόχος υποδηλώνει άνοδο περίπου 10% από το κλείσιμο της Παρασκευής του S&P 500.

Παντως, αξίζει να σημειωθεί πως έως τις 3 Ιανουαρίου 2024  οι επενδυτές αποκόμισαν το αστρονομικό ποσό των 123 δισ. δολ. 

Ενώ οι εισροές στις αγορές χρήματος συνηθίζονται στις αρχές ενός εκάστου έτους, το ποσό ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως αναφέρουν  οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον Michael Hartnett, επικαλούμενοι στοιχεία της EPFR Global.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές κατέγραψαν για δεύτερη εβδομάδα εισροές ύψους 7,6 δισ. δολαρίων και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εισροές 10,6 δισ. δολ.

Η «τρέχουσα πορεία εισροών» στις αγορές χρήματος είναι πιθανό να τελειώσει τον Σεπτέμβριο, αν η ιστορική τάση για τους κύκλους των επιτοκίων της Fed επιβεβαιωθεί.

Η Fed στο επίκεντρο

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της χρονιάς, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, η Fed προέβλεψε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Η Wall Street έκτοτε ξεκίνησε έναν νέο γύρο παιχνιδιών εικασίας. Λόγω της επιρροής της στην οικονομική δραστηριότητα και την επενδυτική στρατηγική, οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας το 2024 θα αποτελέσουν αντικείμενο πολλών εικασιών και συζητήσεων.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκαν στις 3 Ιανουαρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν να μειώσουν τα επιτόκια το 2024, αλλά παρείχαν λίγες πληροφορίες σχετικά με τον ρυθμό, το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των προσαρμογών των επιτοκίων λόγω αβεβαιοτήτων σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία .

Προτού η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Greg McBride, επικεφαλής χρηματοοικονομικό αναλυτή της Bankrate.

«Το κλειδί θα είναι ο πληθωρισμός στέγης, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στα βαρόμετρα του πυρήνα του πληθωρισμού, και όπου τα καθυστερημένα δεδομένα έχουν κάνει τη βελτίωση πιο ασαφή μέχρι στιγμής», είπε σε πρόσφατη έκθεση.

«Εάν υποχωρήσει ο πληθωρισμός του πυρήνα, ο βασικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω και η Fed θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια».

Σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan, η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η τράπεζα αναμένει σταδιακή μείωση των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα και προβλέπει ταχύτερο ρυθμό περικοπών επιτοκίων σε περίπτωση ύφεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: