Τι ζητά η Τουρκία για να πει το “ναι” στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τι ζητά η Τουρκία για να πει το “ναι” στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ epa06879655 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends the 'Nato Engage' forum on the sidelines of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO member countries' heads of states and governments gather in Brussels on 11 and 12 July 2018 for a two days meeting. EPA/TATYANA ZENKOVICH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Τουρκία αναμένει η Σουηδία και η Φινλανδία να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να σταματήσουν να παρέχουν, όπως είπε, στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε η Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επισήμως αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα επιδιώκοντας να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ευελπιστώντας ότι η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη.

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την σχεδιασθείσα διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιστορική.

Ωστόσο, η Τουρκία ήγειρε αντιρρήσεις λέγοντας ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας προτού αυτή ενταχθεί στην Συμμαχία και ξεκινήσει να επωφελείται της εγγύησης συλλογικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη κίνηση σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία», είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες επισκέφθηκαν την Αγκυρα την Τετάρτη για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.

Αργότερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν είπε ότι η Αγκυρα παρατήρησε μια θετική διάθεση ως προς την άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων.

Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε έγραψε στη συνέχεια στο Twitter ότι ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός και θα συνεχιστεί.

Η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία έπειτα από την εισβολή της στην Συρία με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK .