Τimes: «Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανήκουν στην Ελλάδα

Τimes: «Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανήκουν στην Ελλάδα
Ιστορική μεταστροφή από τους Times του Λονδίνου

Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα τάσσονται οι Τimes του Λονδίνου, σε μια ιστορική μεταστροφή για το βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο. Ειδικότερα, με βασικό άρθρο τους αναφέρουν: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και της κίνησης. 

Εκατομμύρια έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες στο Βρετανικό Μουσείο. Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τόσο θεμελιώδη έργα τέχνης για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. 

Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστρέψουν τώρα».

Το άρθρο επίσης αναφέρεται και στη  συμφωνία της Ιταλίας να επιστρέψει  για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στην Ελλάδα επ’ αόριστον ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης το οποίο είχε κλαπεί όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι sui generis (μοναδική περίπτωση), καθώς στέκονται εμπόδιο σε μια «φιλική σχέση» με την Ελλάδα,  αναφέρεται στο άρθρο, που καταλήγει: Η επιστροφή τους θα ήταν μια γενναιόδωρη χειρονομία από τη Μεγάλη Βρετανία, που χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες.