Την ίδρυση Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης

Την ίδρυση Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης
Χρήστος Στυλιανίδης Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ίδρυση Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, όπου εθελοντές αλλά και στελέχη της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων θα παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών καθώς και ειδική εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιείται στην Αιδηψό και οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε τη σημασία που έχουν «η συνεργασία και οι συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» και κυρίως η συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. «Οι συνέργειες με τους πολίτες είναι η μοναδική οδός για να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τη συγκρότηση «μίας μεγάλης συμμαχίας» όλων των παραπάνω, που θα βασίζεται σε ένα «τρίπτυχο ολιστικής προσέγγισης»: Πρόληψη, προετοιμασία-ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίησή του θα αρθρωθεί σε εθνικό, περιφερειακό και υοπικό επίπεδο.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Μεσόγειος είναι το hot spot της περιβαλλοντικής κρίσης», γι’ αυτό τόνισε πως είναι αναγκαία η άμεση «υιοθέτηση πολιτικών που να μετριάζουν τις επιπτώσεις και να ενισχύουν την προσαρμοστικότητα όλων στα νέα κλιματικά δεδομένα».

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο τι έχει πράξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα γίνεται η χώρα που πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα», γι αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη «τράβηξε το ενδιαφέρον παγκόσμιων ηγετών και ΜΜΕ».