Την Μελάνια ρίχνει στον «αγώνα» ο Τραμπ για να αντιστρέψει την κοινή γνώμη στο μεταναστευτικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρώτη Κυρία» επισκέφτηκε σήμερα ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων μεταναστών στο Τέξας, στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής για τον χωρισμό των οικογενειών.

Η Μελάνια Τραμπ, οι πιέσεις της οποίας αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα ώστε να κάνει στροφή 180 μοιρών ο σύζυγός της στην πολιτική του χωρισμού των παιδιών παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους, επισκέφθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά έναν χώρο στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ όπου κρατούνται ορισμένοι από τους ανήλικους.

Η πρώτη κυρία αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο νωρίς το πρωί και έφτασε αεροπορικώς στο Τέξας. Στο Μακάλεν, όπου βρίσκεται το κέντρο κράτησης «Upbring New Hope Children’s Center», η Μελάνια Τραμπ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αξιωματούχους και εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις.

Στο κτίριο φιλοξενούνται 55 ανήλικοι ηλικίας από 12 έως 17 ετών. Οι έξι από αυτούς χωρίστηκαν από τους γονείς τους, οι οποίοι συνελήφθησαν, μόλις πέρασαν τα σύνορα.

Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου κάθισε σε ένα τραπέζι και άκουσε τους υπαλλήλους να της εξηγούν πώς φροντίζουν τα παιδιά. Έθεσε πολλές ερωτήσεις, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι οι ανήλικοι λαμβάνουν τη σωστή φροντίδα. Λίγο αργότερα, περιηγήθηκε σε ένα τμήμα των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονται τα δωμάτια των παιδιών και της εξήγησαν ότι οι ανήλικοι φροντίζουν μόνοι τους για την καθαριότητα των χώρων αυτών.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και ανυπομονώ να δω και να συναντήσω τα παιδιά. Αλλά πρώτα, επιτρέψτε μου να γνωρίσω εσάς και να σας ευχαριστήσω όλους για όσα κάνετε, για το ηρωικό έργο που επιτελείτε καθημερινά και για όσα κάνετε για αυτά τα παιδιά», είπε η Μελάνια. «Θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω πώς μπορώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Εκτός από το κέντρο όπου κρατούνται τα παιδιά, η Μελάνια Τραμπ θα συναντηθεί και με συνοριοφύλακες στο Τέξας. Από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η πρώτη κυρία βρίσκεται «στα σύνορα αυτή τη στιγμή» για να δει ιδίοις όμμασι τη μεταναστευτική κρίση. Πρόσθεσε ότι έδωσε οδηγίες στις κυβερνητικές υπηρεσίες να επανενώσουν τις οικογένειες των μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα.

O Ντόναλντ Τραμπ χθες υπέγραψε μία προεδρική οδηγία με την οποία παύει ο χωρισμός των οικογενειών μεταναστών που συλλαμβάνονται. Ωστόσο σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει τη «σκληρή πολιτική» της για να αποτρέψει την είσοδο εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ασκούνται διώξεις στις οικογένειες των παράτυπων μεταναστών που περνούν τα σύνορα με το Μεξικό.

«Πρέπει να έχουμε μια πολύ σκληρή πολιτική. Διαφορετικά, εκατομμύρια κι εκατομμύρια θα εισρεύσουν στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν έχουμε επιλογή», είπε. «Πρέπει να έχουμε ένα πολύ ισχυρό σύνορο. Αν δεν το έχουμε, θα έρθουν εκατομμύρια κι εκατομμύρια άνθρωποι, και αυτό που συμβαίνει σήμερα θα μοιάζει με παιδικό παιχνίδι. Θα ήταν τρομερό αν το κάναμε ποτέ αυτό».

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει την άσκηση ποινικών διώξεων στους γονείς που περνούν τα σύνορα έχοντας μαζί τους τα παιδιά τους, μέχρις ότου οι υπηρεσίες μετανάστευσης να αποκτήσουν τους πόρους ώστε να μπορούν να κρατούν τις οικογένειες μαζί.  Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Σάρα Άισγκαρ Φλόρες, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το δημοσίευμα αυτό είναι ανακριβές και ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην «πολιτική μηδενικής ανοχής».

Σε στρατιωτικές βάσεις ενδέχεται να φιλοξενηθούν 20.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε από το Πεντάγωνο να προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει σε στρατιωτικές βάσεις περίπου 20.000 ανήλικους, ασυνόδευτους μετανάστες, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. «Ζητήθηκε από το υπουργείο Άμυνας να παράσχει στήριξη στο υπουργείο Υγείας, το οποίο ζήτησε να βρεθούν 20.000 κρεβάτια», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Τα καταλύματα προορίζονται για ασυνόδευτα παιδιά, εξήγησε.

Με το διάταγμα που υπέγραψε την Τετάρτη για να βάλει τέλος στον χωρισμό των οικογενειών στα σύνορα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταζε το υπουργείο Άμυνας να διαθέσει, εφόσον χρειαστεί, κάθε κτίριο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στεγαστούν οι ανήλικοι που φτάνουν μόνοι τους στις ΗΠΑ αναζητώντας συγγενείς τους.

Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί τέσσερις βάσεις για το σκοπό αυτό, οι τρεις στο Τέξας και μία στο Άρκανσο.

Ήττα των Ρεπουμπλικανών στο Κονγκρέσο για τους «Ονειροπόλους»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε απόψε το ένα από τα νομοσχέδια που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι και στόχευε στη δραστική μείωση στις χορηγήσεις βίζας για νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ, αλλά και στην προσωρινή προστασία των «Ονειροπόλων» («Dreamers») από την απέλαση.

Οι «Ονειροπόλοι» είναι οι νέοι που είχαν μπει παράνομα στη χώρα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και τους είχε χορηγηθεί ένα προσωρινό καθεστώς προστασίας, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και να εργαστούν στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο αυτό απορρίφθηκε με ψήφους 193 υπέρ έναντι 231 κατά, καθώς το καταψήφισαν οι Δημοκρατικοί, αλλά και μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επρόκειτο να εξετάσει και να ψηφίσει σήμερα και ένα δεύτερο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, που είναι πιθανόν ότι θα έβρισκε μεγαλύτερη στήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που διαθέτουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό. Ωστόσο, οι επικεφαλής του κόμματος ανέβαλαν την ψηφοφορία μέχρι αύριο Παρασκευή.